celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Winona Ryder

Winona Ryder właśc. Winona Laura Horowitz (ur. 29 października 1971 w hrabstwie Olmsted County, Minnesota) to amerykańska aktorka filmowa.
Winona wychowywała się od roku 1978 w komunie hippisów w stanie Kalifornia. Jej ojciec był pisarzem i wydawcą, a matka propagatorką buddyzmu i pisarką, a także bliską przyjaciółką Allena Ginsberga. Odnośnie pochodzenia Winona przyznała, że jest pochodzenia żydowskiego[1][2][3], gdyż dziadkowie ze strony jej ojca byli żydowskimi imigrantami z Rosji. Ojcem chrzestnym Winony został Timothy Leary. Jej rodzina przeniosła się w roku 1981 do miasta Petaluma w Kalifornii. Tam uczęszczała ona do prywatnej szkoły i uczyła się aktorstwa w American Conservatory Theatre.
W 1994 roku Ryder zdobyła Złoty Glob za najlepszą drugoplanową rolę w filmie "Wiek niewinności" Martina Scorsese oraz nominację do Oscara w tej samej kategorii. Rok później była nominowana do Oscara za pierwszoplanową rolę w obrazie "Małe kobietki".
Znana jest z tego, że woli wybierać role w ambitniejszych filmach. Wystąpiła u takich reżyserów jak: Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Jim Jarmusch oraz Tim Burton ("Edward Nożycoręki" i "Sok z żuka").
Przez 3 lata była dziewczyną Johnny'ego Deppa.


Filmografia
1986: Lucas
1987: Amerykański kadryl (Square Dance)
1988: Sok z żuka (Beetlejuice)
1988: Rok 1969 (1969)
1989: Wielkie kule ognia (Great Balls Of Fire)
1989: Śmiertelne zauroczenie (Heathers)
1990: Syreny (Mermaids)
1990: Edward Nożycoręki (Edward Scissorhands)
1990: Witaj w domu, Roxy Carmichael (Welcome Home, Roxy Carmichael)
1991: Noc na ziemi (Night on Earth)
1992: Dracula (Bram Stoker's Dracula)
1993: Wiek niewinności (The Age of Innocence)
1993: Dom dusz (The House of Spirits)
1994: Orbitowanie bez cukru (Reality Bites)
1994: Małe kobietki (Little Women)
1995: Skrawki życia (How to Make an American Quilt)
1996: Sposób na Szekspira (Looking for Richard)
1996: Czarownice z Salem (The Crucible)
1996: Chłopcy (Boys)
1997: Obcy: Przebudzenie (Alien: Resurrection)
1998: Celebrity
1999: Przerwana lekcja muzyki (Girl, Interrupted)
2000: Miłość w Nowym Jorku (Autumn in New York)
2000: Stracone dusze (Lost souls)
2002: Milioner z przypadku (Mr. Deeds)
2002: Simone (S1m0ne)
2006: Przez ciemne zwierciadło (A Scanner Darkly)
2006: Nagrody Darwina (The Darwin Awards)
2007: The Ten
2007: Sexlista 101 (Sex and Death 101)
2008: Alpha Numeric
2008: Star Trek
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*