celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Vin Diesel

Vin Diesel, właściwie Mark Sinclair Vincent (ur. 18 lipca 1967 roku w Nowym Jorku) – amerykański aktor, producent, reżyser i scenarzysta filmowy.

Ma pochodzenie włoskie i ze strony matki szkockie. Syn Delory (ur. 1944) – psycholog zajmującej się astrologią, przyszedł na świat jako jeden z bliźniaków, ma brata Paula i dwie siostry. Nigdy nie poznał swojego biologicznego ojca. Jego ojczym Irving (ur. 1935) był nauczycielem technik aktorskich. Dorastał we wspólnocie artystycznej w nowojorskiej dzielnicy Greenwich Village. Mając pięć lat wystąpił w inscenizacji Kopciuszek jako książę. Po ukończeniu szkoły średniej Anglo-American International School w Nowym Jorku, studiował literaturę angielską w Hunter College, w wieku siedemnastu lat pracował jako ochroniarz w jednym z londyńskich klubów, gdzie został zauważony. W 1988 roku przeprowadził się do stanu Kalifornia. Zadebiutował w dramacie Przebudzenia (Awakenings, 1990) u boku Roberta De Niro i Robina Williamsa.

W 1997 roku spróbował swoich sił jako reżyser i scenarzysta dramatu Zabłąkany (Strays), gdzie zagrał dilera narkotykowego. Niedługo potem wystąpił w roli szeregowca Adriana Caparzo w dramacie wojennym Stevena Spielberga Szeregowiec Ryan (Saving Private Ryan, 1998) z Tomem Hanksem i Edwardem Burnsem. Zajął się także dubbingiem, użyczył swojego głosu tytułowemu bohaterowi w animowanym filmie Stalowy gigant (The Iron Giant, 1999) oraz Kroniki Riddicka: Mroczna furia (The Chronicles of Riddick: Dark Fury, 2004). Zwrócił na siebie uwagę jako Dominic Toretto, przywódca gangu i miłośnik wyścigów samochodowych urządzanych na ulicach Los Angeles w filmie Szybcy i wściekli (The Fast and the Furious, 2001). Jego rola poszukiwanego kryminalisty Riddicka w thrillerze sci-fi Kroniki Riddicka (The Chronicles of Riddick, 2004) zebrała słabe recenzje i otrzymała nominację do Złotej Maliny dla najgorszego aktora.

Spotykał się z Michelle Rodriguez (2001), Lizą Hernandez (2003), Mariah Carey (2002), Pavlą Hrbkovą (2002) i Marią Menounos. Obecnie związany z modelką Palomą Jimenez, z którą ma córkę urodzoną 2 kwietnia 2008 roku.


Wybrana filmografia
Przebudzenie (Awakenings) (1990) jako posługacz szpitalny (niewymieniony)
Strays (1997) jako Rick
Szeregowiec Ryan (Saving Private Ryan) (1998) jako szeregowy Caparzo
Ryzyko (Boiler Room) (2000) jako Chris
Pitch Black (2000) jako Riddick
Synowie Mafii (Knockaround Guys) (2001) jako Taylor Reese
Szybcy i wściekli (The Fast and the Furious) (2001) jako Dominic Toretto
XXX (2002) jako Xander Cage/Triple X
Odwet (A Man Apart) (2003) jako Sean Vetter
Kroniki Riddicka (The Chronicles of Riddick) (2004) jako Richard B. Riddick
Pacyfikator (The Pacifier) (2005) jako Shane Wolfe
Find Me Guilty (Find Me Guilty) (2006) jako Giacomo "Jackie Dee" DiNorscio
Szybcy i wściekli: Tokio Drift (The Fast and the Furious: Tokyo Drift) (2006) jako Dominic Toretto
Babylon A.D. (Babylon A.D.) (2008) jako Thoorop
Fast and Furious (Fast and Furious) (2009) jako Dominic Toretto
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*