celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Tori Amos

Myra Ellen Amos znana jako Tori Amos (ur. 22 sierpnia 1963) - amerykańska piosenkarka i pianistka rockowa śpiewająca w stylu soft rock i alternatywny rock.
Tori Amos śpiewa czystym głosem, grając jednocześnie na fortepianie przy łagodnym akompaniamencie sekcji rytmicznej, elektrycznych gitar i niekiedy sekcji smyczkowej. Muzyka Amos klasyfikowana jest jako bardzo trudna, a jej utwory, często zbudowane w oparciu o skomplikowane środki stylistyczne, charakteryzują się metaforycznym przesłaniem i osobistym wydźwiękiem. Daje się zauważyć pewne stylistyczne podobieństwa pomiędzy jej twórczością a muzyką Kate Bush, choć sama artystka zaprzecza, jakoby czerpała z niej inspiracje.
W Polsce wystąpiła cztery razy, ale tylko dwa razy zagrała dla szerokiej publiczności. 16 grudnia 2001 i 9 marca 2005 wystąpiła na kameralnych koncertach w Studiu im. Agnieszki Osieckiej w Trójce. 24 stycznia 2003 roku zaśpiewała dla publiczności zgromadzonej w poznańskiej Hali Widowiskowo-Sportowej Arena. 19 czerwca 2007 roku w ramach trasy koncertowej "American Doll Posse Tour" Tori Amos wystąpiła w Sali Kongresowej w Warszawie.
Tori Amos przyjaźni się z Piotrem Kaczkowskim, któremu udziela wywiadów (emitowanych na antenie radiowej Trójki).
W 1998 poślubiła inżyniera dźwięku, realizatora - Marka Hawleya. Mają córkę o imieniu Natashya "Tash" Lórien Hawley.


Dyskografia

Albumy
Y Kant Tori Read (1988)
Little Earthquakes (1992)
Under the Pink (1994)
Boys for Pele (1996)
From the Choirgirl Hotel (1998)
To Venus and Back (1999)
Strange Little Girls (2001)
Scarlet's Walk (2002)
Tales of a Librarian: A Tori Amos Collection (2003)
Scarlet's Hidden Treasures dodatek do Welcome to Sunny Florida DVD (2004)
The Beekeeper (2005)
The Original Bootlegs (2005)
A Piano: The Collection (2006)
American Doll Posse (2007)

Oficjalne bootlegi
Nagrania koncertowe, wydane w 2005 roku, wchodzące w skład wydawnictwa The Original Bootlegs.

Auditorium Theatre Chicago, IL 4/15/05 (2005)
Royce Hall Auditorium Los Angeles, CA 4/25/05 (2005)
Paramount Theatre Denver, CO 4/19/05 (2005)
Manchester Apollo Manchster, UK 6/5/05 (2005)
Hammersmith Apollo London, UK 6/04/05 (2005)
Bank of America Pavilion Boston, MA 8/21/05 (2005)

Single
Baltimore (1987)
Cool On Your Island (1988)
The Big Picture (1988)
Me and a Gun EP (1991)
Silent All These Years (1991)
China (1992)
Winter (1992)
Crucify (1992)
Precious Things (1992)
Silent All These Years re-issue (1992)
Cornflake Girl (1994)
God (1994)
Pretty Good Year (1994)
Past the Mission (1994)
Caught A Lite Sneeze (1996)
Talula (1996)
Hey Jupiter / Professional Widow (1996)
Professional Widow (remix) (1996)
In the Springtime Of His Voodoo (1996)
Blue Skies (BT feat. Tori Amos) (1996)
Silent All These Years 1997 re-issue (1997)
Spark (1998)
Raspberry Swirl (1998)
Jackie's Strength (1998)
Cruel / Raspberry Swirl (1998)
Jackie's Strength (remixes) (1999)
Bliss (1999)
1000 Oceans (1999)
Glory Of the 80's (1999)
Concertina (2000)
Strange Little Girl (2001)
A Sorta Fairytale (2002)
Taxi Ride (Promo) (2002)
Strange (Promo) (2003)
Don't Make Me Come To Vegas (12" only) (2003)
Mary (Promo) (2003)
Sleeps With Butterflies (Promo) (2005)
Sweet The Sting (Promo) (2005)
Cars and Guitars (Promo) (2005)
Big Wheel (Promo) (2007)
Bouncing Off Clouds (Promo) (2007)

Wideo
Little Earthquakes VHS (1992)
Tori Amos: Live from NY VHS (1998)
Tori Amos: Complete Videos 1991-1998 VHS (1998)
A Sorta Fairytale (DVD single) DVD (2003)
Welcome to Sunny Florida DVD (2004)
Fade to Red: Video Collection (1992-2005) DVD (2006)
Life at Montreux 1991/1992 DVD (2008)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*