celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Tom Cruise

Tom Cruise, właściwie Thomas Cruise Mapother IV (ur. 3 lipca 1962 w Syracuse, w stanie Nowy Jork, USA) – amerykański aktor i producent filmowy. Uznany przez magazyn "Forbes" za najbardziej wpływowego człowieka show-biznesu. Za początek wielkiej kariery aktora uważa się nominowany do Złotego Globu występ w filmie z 1983 roku Ryzykowny interes. Światową sławę zdobył rolą pilota Maverick'a w światowym hicie z 1986 roku, filmie Top Gun.

Urodzony jako trzecie dziecko, jedyny syn z czworga dzieci (ma trzy siostry: Lee Anne De Vette – ur. 1959, Marian – ur. 1961 i Cass – ur. 1963) inżyniera elektronika Thomasa Mapothera III (ur. 15 października 1934, zm. w styczniu 1984), wędrującego ze stanu do stanu. Ojciec rozszedł się z matką Mary Lee Mapother, gdy Tom miał dwanaście lat. Kiedy Tom był już sławnym aktorem, wynajął detektywa, by ten odnalazł jego ojca. Znalazł go w szpitalu chorego na raka.

Tom w ciągu kilku lat zaliczył piętnaście szkół w USA i Kanadzie. Ostatecznie osiedlił się w Glen Ridge, w stanie New Jersey, wraz ze swoją matką i ojczymem Joe South. Uczęszczał do Packanack School w Wayne, w New Jersey, krótko był uczniem St. Xavier High School w Louisville, w stanie Kentucky i dorabiał jako roznosiciel dziennika "Kurier Louisville". Miał problemy z nauką i z kontaktami z rówieśnikami. Poczucie alienacji pogłębiła dysleksja, na którą cierpiał jeszcze na początku swojej kariery. Myślał o karierze w sporcie, lecz kontuzja kolana w drużynie zapaśników przekreśliła plany. Prosto z ulicy zgłosił się na aktorskie przesłuchanie i otrzymał rolę w musicalu Faceci i lalki (Guys and Dolls). Po ukończeniu w czerwcu 1980 roku Glen Ridge High School i rezygnacji z planów zostania księdzem (przez rok był w seminarium franciszkańskim), studiował aktorstwo pod kierunkiem Phila Gushee w renomowanej szkole Neighborhood Playhouse przy teatrze w Nowym Jorku.

Swoją karierę filmową rozpoczął od udziału w melodramacie Franco Zeffirelliego Niekończąca się miłość (Endless Love, 1981) z Brooke Shields, Shirley Knight i Jamesem Spaderem. Wystąpił potem obok Matta Dillona i Patricka Swayze w dramacie kryminalnym Francisa Forda Coppoli Outsiderzy (The Outsiders, 1983). Sławę zdobył jako zdemoralizowany Joel Goodsen, który topi samochód porsche – własność swojego ojca – w jeziorze, podrywa dziewczęta, ale dostaje się na ekskluzywny Uniwersytet Princeton w komedii kryminalnej Ryzykowny interes (Risky Business, 1983) z Rebeccą De Mornay. Kariera Cruise'a rosła, a apogeum osiagnęła przy okazji premiery melodramatu sensacyjnego Tony'ego Scotta Top Gun (1986). Przed realizacją filmu, choć cierpiał na chorobę komunikacyjną, odbył jako pasażer serię lotów myśliwcem, a w roku 1994 w Toronto otrzymał licencję pilota. Na planie dramatu sportowego Martina Scorsese Kolor pieniędzy (The Color of Money, 1986) jego partnerem filmowym był Paul Newman. Przez kilka lat grywał amantów, aż w roku 1988 wcielił się w postać egoisty, który opiekując się chorym bratem (w tej roli Dustin Hoffman), uczy się beinteresowności w przygodowym komediodramacie Rain Man. Rok później, 1989 roku, został nominowany do nagrody Oscara za rolę weterana wojny w Wietnamie w biograficznym dramacie wojennym Urodzony 4 lipca (Born on the Fourth of July) Olivera Stone'a. Kolejne filmy: Wywiad z wampirem (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, 1994), Mission: Impossible (1996), Jerry Maguire (druga nominacja do Oscara, 1996) i Magnolia (trzecia nominacja do Oscara, 1999) ugruntowały jego pozycję jako aktora o dużych możliwościach. Dołączył do najbardziej zapracowanych ludzi show-biznesu.

Po rozwodach z aktorkami: Mimi Rogers (9 maja 1987-1990) i Nicole Kidman (24 grudnia 1990 – 8 sierpnia 2001), z którą adoptował dwójkę dzieci: – od stycznia 1993 – Isabellę Jane (ur. 22 grudnia 1992) i od lutego 1995 – Connora Antony'ego (ur. 17 stycznia 1995), romansie z poznaną na planie filmu Vanilla Sky (2001) hiszpańską aktorką Penélope Cruz (od lata 2001 do stycznia 2004), w dniu 17 czerwca 2005 roku w Paryżu na Wieży Eiffela oświadczył się aktorce Katie Holmes, z którą ma córkę Suri (ur. 18 kwietnia 2006 roku w Los Angeles). Pobrali się 18 listopada 2006 roku w średniowiecznym zamku warownym Odescalchi w miejscowości Bracciano, niedaleko Rzymu. Uroczystość okrzyknięto "ślubem roku".


Filmografia
Szkoła kadetów (Taps, 1981) jako David Shawn
Niekończąca się miłość (Endless Love, 1981) jako Billy
Wszystkie właściwe posunięcia (All the Right Moves, 1983) jako Stefen 'Stef' Djordjevic
Tracąc to (Losin' It, 1983) jako Woody
Ryzykowny interes (Risky Business, 1983) jako Joel Goodson
Outsiderzy (The Outsiders, 1983) jako Steve Randle
Legenda (Legend, 1985) jako Jack
Kolor pieniędzy (The Color of money, 1986) jako Vincent Lauria
Top Gun (1986) jako Maverick
Rain Man (1988) jako Charlie Babbitt
Koktajl (Cocktail, 1988) jako Brian Flanagan
Urodzony 4 lipca (Born on the Fourth of July, 1989) jako Ron Kovic
Szybki jak błyskawica (Days of Thunder, 1990) jako Cole Trickle
Za horyzontem (Far and Away, 1992) jako Joseph Donnelly
Ludzie honoru (A Few Good Men, 1992) jako Por. Daniel Kaffee
Firma (The Firm, 1993) jako Mitch McDeere
Wywiad z wampirem (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, 1994) jako Lestat
Jerry Maguire (1996) jako Jerry Maguire
Mission: Impossible (1996) jako Ethan Hunt
Oczy szeroko zamknięte (Eyes Wide Shut, 1999) jako Doktor William Bill Harford
Magnolia (1999) jako Frank T.J. Mackey
Mission: Impossible 2 (Mission: Impossible II, 2000) jako Ethan Hunt
Vanilla Sky (2001) jako David Ames
Raport mniejszości (Minority Report, 2002) jako John Anderton
Austin Powers i Złoty Członek (Austin Powers in Goldmember, 2002) jako on sam
Ostatni samuraj (The Last Samurai, 2003) jako Kapitan Nathan Algren
Zakładnik (Collateral, 2004) jako Vincent
Wojna światów (War of the Worlds, 2005) jako Ray Ferrier
Mission: Impossible III (2006) jako Ethan Hunt
The Few (2008) jako Billy Fiske
Jaja w tropikach (Tropic Thunder, 2008) jako Les Grossman
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*