celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Tanya Roberts

Tanya Roberts, właściwie Victoria Leigh Blum (ur. 15 października 1955 roku w Bronksie, w stanie Nowego Jorku, USA) – amerykańska aktorka telewizyjna i filmowa, modelka.

Córka irlandzkiego sklepikarza i żydowskiej Amerykanki, dorastała w nowojorskim Bronksie. Mając 15 lat opuściła szkołę średnią i wyszła za mąż. Małżeństwo to było w krótkim czasie anulowane przez jej teściową.

Przeniosła się do Nowego Jorku, gdzie podjęła pracę jako modelka i uczyła się tańca u Arthura Murraya. Mając 17 lat pojawiała się w reklamach. Na swojej drodze poznała Barry'ego Robertsa, ówczesnego studenta psychologii, za którego w 1974 roku wyszła za mąż. Studiowała aktorstwo u Lee Strasberga i Uty Hagen. Wystąpiła w off-broadwayowskich produkcjach Piknik Williama Inge, Antygona Sofoklesa, Przystanek autobusowy (Bus Stop) Williama Inge i Urodzeni wczoraj (Born Yesterday) Garsona Kanina oraz w telewizji dla Ultra Brite, Clairol i Cool Raya, zanim zadebiutowała na dużym ekranie w horrorze Ostatnia ofiara (Forced Entry, 1975).

W roku 1977 przeprowadziła się wraz z mężem do Hollywood, gdzie zagrała Julie, którą gwałci w hotelowej ubikacji mający obsesją na tle seksu i muzyki bezlitosny wirtuoz fortepianu tytułowy bohater Jimmy Fingers grany przez Harveya Keitela w dramacie Fingers (1978), a potem wystąpiła w pełnym napięcia horrorze Pułapka na turystów (Tourist Trap, 1979). Pojawiła się w telewizyjnych filmach: Zuma Beach (1978) u boku Suzanne Somers, Pleasure Cove (1979) z piosenkarzem Tomem Jonesem i Waikiki (1980) z Donną Mills.

W 1980 roku zgłosiła się na casting do serialu ABC Aniołki Charlie'go i, pokonując 2000 kandydatek, przejęła rolę trzeciego aniołka jako szarmancka Julie Rogers, ex-modelka, która po aktywnym udziale w akcji zdobywa licencję detektywa i wraz z Kally Garrett (Jaclyn Smith) i Kris Munroe (Cheryl Ladd) w latach 1980-81 pracuje w agencji detektywistycznej Charlesa Townsenda.

Po sukcesie telewizyjnym rozpoczęła karierę w kinie. Jej image, na który wpłynęła osobowość ostatniego aniołka, predestynował ją do ról dekoracyjnych. W filmie fantastyczno-przygodowym Władca zwierząt (The Beastmaster, 1982) zagrała niewolnicę Kiri – wybrankę tytułowego bohatera, a jednym z elementów promocji filmu była okładka i zdjęcia w miesięczniku dla panów Playboy (z października 1982) z Tanyą Roberts. We włoskim filmie fantastyczno-przygodowym Serca i zbroja (I Paladini – storia d'armi e d'amori, 1983) wcieliła się w postać księżniczki Maurów.

Miała zostać wylansowana dzięki tytułowej kinowej postaci Tarzana w spódnicy z filmu Sheena: królowa dżungli (Sheena, 1984) Johna Guillermina, a tymczasem jako najgorsza aktorka roku zdobyła za rolę nominację do antynagrody Złotej Maliny. Zapowiadała się wielce obiecująco jako Stacey Sutton, pani geolog stanowy z San Francisco w czternastym z kolei oficjalnym filmie z cyklu o Jamesie Bondzie Zabójczy widok (A View to a Kill, 1985) u boku Rogera Moore, lecz pomimo że film był hitem kasowym i podobał się publiczności na całym świecie, jej rola nie zdołała stać się tą przełomową w karierze i była nominowana do nagrody Złotej Maliny dla najgorszej aktorki.

Na ekranie stała się wcieleniem zmysłowości, a nawet rozwiązłości w thrillerach: Nocne oczy (Night Eyes, 1990) u boku Andrew Stevensa, Wewnętrzne sanktuarium (Inner Sacrum 1991), Grzechy pożądania (Sins of Desire, 1993), Dolna głębia (Deep Down, 1994) oraz w 12-odcinkowym serialu Gorąca linia (Hot Line, 1996). Na pociechę pozostała jednak bogata kariera telewizyjna z rolą Midge Pinciotti, pobudzona przez feminizm, psychoanalizę i wszelkie nowe ruchy trendy kultury popularnej w sitcomie CBS Różowe lata siedemdziesiąte (1998-2006) na czele. Pojawiła się w grze komputerowej CD-ROM "Pandora dyrektywna" (1996)
Ma 173 cm wzrostu.
Jej mąż Barry Roberts (ur. 3 kwietnia 1946 roku w Nowym Jorku) zmarł po cztero i pół rocznej walce z zapaleniem mózgu, 15 czerwca 2006 roku w Los Angeles, w wieku 60. lat.

Filmografia

filmy kinowe
2006: Amerykanin w Chinach (An American in China) jako Silvia Braddock
1994: Dolna głębia (Deep Down) jako Charlotte
1993: Grzechy pożądania (Sins of Desire) jako Kay Egan
1992: Prawie w ciąży (Almost Pregnant) jako Linda Alderson
1991: Wewnętrzne sanktuarium (Inner Sanctum) jako Lynn Foster
1991: Brutalna gra (Legal Tender) jako Rikki Rennick
1990: Przekręcona sprawiedliwość (Twisted Justice) jako Sekretarka
1990: Nocne oczy (Night Eyes) jako Nikki
1988: Czyściec (Purgatory) jako Carly Arnold
1987: Trzaskające się ciała (Body Slam) jako Candace Vandervagen
1985: Zabójczy widok (A View to a Kill) jako Stacey Sutton
1984: Sheena – królowa dżungli (Sheena) jako Sheena
1983: Serca i zbroja (Paladini – storia d'armi e d'amori/Hearts and Armour) jako Angelica (Isabella)
1982: Władca zwierząt (The Beastmaster) jako Kiri
1979: Pułapka na turystów (Tourist Trap) jako Becky
1979: Rakieta tenisowa (Racquet) jako Bambi
1979: Rozmarzona Kalifornia (California Dreaming) jako Stephanie
1978: Fingers jako Julie
1977: Prywatne archiwa Fajły J. Edgara Hoovera (The Private Files of J. Edgar Hoover) jako stewardessa
1976: Dziewczęcy Yum-Yum (The Yum-Yum Girls) jako April
1975: Ostatnia ofiara (Forced Entry) jako Nancy Ulman

filmy TV
1983: Zabij mnie, zabij siebie (Murder Me, Murder You) jako Velda
1980: Waikiki jako Carol
1979: Rozkosze zatoczki (Pleasure Cove) jako Sally
1978: Plaża Zuma (Zuma Beach jako Denise

seriale TV
2006: Różowe lata 70. (That '70s Show) jako Midge Pinciotti
2005: Barbershop jako Ellie Palmer
2005: Eve – odcinek pt. Kung Fu Divas jako Rebeca
2004: Różowe lata 70. (That '70s Show) jako Midge Pinciotti
2003: Fillmore! jako głos autorki
2002: Off Centre – odcinek pt. Mike & Liz & Chau & Jordan
1998-2001: Różowe lata 70. (That '70s Show) jako Midge Pinciotti
1998: Gniewne bobry (The Angry Beavers) – odcinek pt. Same Time Last Week/Beaver Fever jako głos Marshy
1997: Animowany serial Braci Bluesa (The Blues Brothers Animated Series) jako głos Toni G.
1996: Gorąca linia (Hot Line) jako Rebecca
1995: Jedwabne pończoszki (Silk Stalkings) jako Callie Callahan
1994: Prawo Burke'a (Burke's Law) – odcinek pt. Kto zabił Nicka Hazarda? (Who Killed Nick Hazard?) jako Julie Readron
1994: Gorąca linia (Hot Line) jako Rebecca
1982: Wymyślona wyspa (Fantasy Island) jako Panna Amanda Parsons
1982: Statek miłości (Love Boat, serial TV) – odcinek pt. Green, But Not Jolly/Past Perfect Love/Instant Family jako Diane Dayton
1980-81: Aniołki Charlie'go (Charlie's Angels) jako Julie Rogers
1980: Vega$ (Vega$: The Golden Gate Cop-Killer) jako Oficer Britt Blackwell

filmy dokumentalne
2004: Hollywood Squares
2004: UnConventional
2000: Inside 'A View to a Kill
2000: The Men Behind the Mayhem: The Special Effects of James Bond
1995: Ulubione grzechy śmiertelne (Favorite Deadly Sins)

Gry komputerowe
1996: Pandora dyrektywna (The Pandora Directive) jako Regan Madsen
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*