celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Suzanne Somers

Suzanne Somers, właściwie Suzanne Marie Mahoney (ur. 16 października 1946 roku w San Bruno, w stanie Kalifornia, USA) – amerykańska aktorka, producentka i scenarzystka telewizyjna i filmowa, modelka i pisarka.
Przyszła na świat jako trzecie z czwórki dzieci Franka i projektantki mieszkań Marion Mahoney (ur. 1914, zm. 1998), irlandzkich katolików. Jej ojciec był nałogowym alkoholikiem, który przy każdej nadarzającej się okazji używał siły, często wpychał ją do ubikacji. Ponadto cierpiała z powodu dysleksji. Po opuszczeniu Capuchino High School, gdzie zainteresowała się teatrem, uczęszczała do szkoły katolickiej dla dziewcząt Lone Mountain College. Ponieważ znakomicie radziła sobie z przedmiotami humanistycznymi w College'u w San Francisco, otrzymała stypendium muzyczne.
Miała 19 lat, kiedy pojawiła się na szklanym ekranie w jednym z odcinków serialu familijnego Lassie (1965). Podjęła później trzyletnią pracę w San Francisco jako modelka. Była ozdobą filmów kinowych: American Graffiti (1973) i Siła magnum (Magnum Force, 1973). W walce o rolę jednego z serialowych Aniołków Charliego (1976) przegrała z Farrah Fawcett-Majors, a na pocieszenie otrzymała od Aarona Spellinga role w serialach ABC: Starsky i Hutch (1975-1977) i Statek miłości (The Love Boat, 1977). Przełomem okazała się dopiero telewizyjna rola Christmas 'Chrissy' Snow w serialu TV-ABC Trzecia kompania (Three's Company, 1977-1981), za którą wyróżniona była nagrodą People's Choice i nominowana w roku 1979 do nagrody Złotego Globu.
W 1984 roku została uhonorowana nagrodą Las Vegas Entertainer jako artystka estradowa w Las Vegas. Powróciła na mały ekran rolą początkującej gwiazdy hollywoodzkiej podstępnej Giny Geramine w miniserialu TV Żony Hollywod (Hollywood Wives, 1985). Za postać Carol Baker Foster Lambert w serialu komediowym CBS Krok za krokiem (Step by Step", 1991-1998) otrzymała w 1992 roku nagrodę People's Choice.
Latem 2005 roku zadebiutowała na scenie broadwayowskiej w spektaklu The Blonde in the Thunderbird, za który jednak zebrała słabe recenzje.
Przez cztery lata (od 14 kwietnia 1965 do roku 1968) jej mężem był Bruce Somers, z którym ma syna Bruce'a Jr. (ur. w listopadzie 1965). 11 listopada 1977 roku wyszła powtórnie za mąż za Alana Hamela, ojca Stevena i Leslie (dzieci z poprzedniego związku).
Ma 168 cm wzrostu.
W 1970 roku została aresztowana za posługiwanie się fałszywymi czekami.
W 1986 roku napisała scenariusz swojej autobiografii pt. "Keeping Secrets", która trafiła na szklany ekran w 1991 roku, gdzie zagrała samą siebie.
W 1990 roku założyła Suzanne Somers Institute w Palm Springs dla całkowitego poświęcenia efektownej pomocy w rodzinach alkoholików.
W 1992 roku odebrała odznaczenie humanitarne od The Association of American Drug Counselors, Rady Narodowej do spraw alkoholizmu.
W roku 1993 dostała nagrodę prezydenta National Association of American Drug Counselors.
28 marca 2001 roku ogłosiła w programie Larry'ego Kinga, iż cierpi na raka piersi.
24 stycznia 2003 roku odsłonięto jej gwiazdę na hollywoodzkiej Alei Gwiazd przy 7018 Hollywood Blvd.


Filmy i seriale TV
The Anniversary Game (1969-1970)
Mantrap (1971-1973)
Lotsa Luck (~1973)
Sky Heist (1975)
It Happened at Lakewood Manor (1977)
Three's Company (1977-1981)
Happily Ever After (1978)
Zuma Beach (1978)
Żony Hollywood (Hollywood Wives, 1985, mini-serial) jako Gina Germaine
Do widzenie Charlie (Goodbye Charlie)] (1985)
She's the Sheriff (1987-1989)
Dobra partia (Rich Men, Single Women, 1990) jako Paige
Krok za krokiem (Step by Step]] (1991-1998) jako Carol Baker Foster Lambert
Keeping Secrets (1991)
Na wyłącznośĆ (Exclusive, 1992, TAKŻE producentka) jako Marcy Singer
Program (The Suzanne Somers Show, 1994-1995)
Uwiedziona przez zło (Seduced by Evil, 1994) jako Lee
(Devil's Food, 1996) jako Sally McCormick
Love-Struck (1997)
Nic zabawnego (No Laughing Matter, 1998) jako Emma Poleski
Candid Camera (1998-2000) jako współgospodarz programu
Mroczne przywidzenia (The Darklings, 1999) jako Clara Hagen/Emily Shepherd

Filmografia
Bullitt (1968)
Daddy's Gone A-Hunting (1969)
Amerykańskie graffiti (American Graffiti, 1973) jako Blondynka w T-Birdzie
Siła magnum (Magnum Force, 1973) jako Dziewczyna na basenie
Billy Jack Goes to Washington (1977)
Yesterday's Hero (1979)
Nothing Personal (1980)
W czym mamy problem? (Serial Mom, 1994)
Nigdy nie zadzieraj z Rustym (Rusty: A Dog's Tale, 1998) jako głos psa Malley
Say It Isn't So (2001)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*