celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Sophie Marceau

Sophie Marceau (właściwie Sophie Danièle Sylvie Maupu) (ur. 17 listopada 1966 w Paryżu, Francja) – francuska aktorka filmowa, także reżyserka i scenarzystka.

Zadebiutowała w wieku czternastu lat główną rolą w młodzieżowym filmie Prywatka (1980) Claude'a Pinoteau. Film okazał się przebojem we Francji co ułatwiło karierę młodej aktorce. Za rolę w filmie Prywatka 2 (1982) otrzymała w 1983 r. nagrodę Cezara dla najbardziej obiecującej aktorki.

W 1985 zagrała w filmie Andrzeja Żuławskiego - Narwana miłość. Ta rola rozpoczęła wieloletnią współpracę z tym reżyserem. Również w życiu prywatnym była związana przez kilkanaście lat z Andrzejem Żuławskim, z którym ma syna, Vincenta, urodzonego 24 lipca 1995 roku.

Jej pierwszą anglojęzyczną rolą była postać Księżniczki Isabelle w Walecznym sercu (1995) Mela Gibsona.

W 1995 zadebiutowała jako reżyser i scenarzysta filmu krótkometrażowego Świt na opak. W 2002 ponownie stanęła za kamerą, tym razem pełnometrażowego filmu Pomówmy o miłości. Za reżyserię tego filmu otrzymała nagrodę na World Film Festival - Montreal w 2002 r.

2 grudnia 2006 roku prowadziła wraz z Maciejem Stuhrem galę wręczenia Europejskich Nagród Filmowych w Warszawie.


Wybrana filmografia
1980 - Prywatka jako Vic
1982 - Prywatka 2 jako Vic
1984 - Fort Saganne jako Madeleine de Saint-Ilette
1985 - Narwana miłość jako Mary
1985 - Policja jako Noria
1986 - Zejście do piekieł jako Lola
1988 - Studentka jako Valentine
1989 - Moje noce są piękniejsze niż wasze dni jako Blanche
1990 - Pacific Palisades jako Bernardette
1990 - Błękitna nuta jako Solange
1993 - Fanfan jako Fanfan
1994 - Córka d'Artagnana jako Eloise
1995 - Waleczne serce jako księżniczka Izabela
1997 - Markiza
1997 - Anna Karenina jako Anna Karenina
1999 - Sen nocy letniej
1999 - Zagubione znalezione jako Lila Dubois
1999 - Świat to za mało jako Elektra King
2000 - Wierność jako Clelia
2001 - Belfegor - upiór Luwru
2003 - Alex i Emma jako Polina
2003 - Zostaję! jako Marie-Dominique
2004 - À ce soir jako Nelly
2005 - Anthony Zimmer jako Chiara Manzoni
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*