celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Sophia Loren

Sophia Loren, właściwie Sofia Villani Scicolone (ur. 20 września 1934 roku w Rzymie) – włoska aktorka filmowa, modelka.
Urodziła się w rzymskiej klinice Królowej Margherity, jako córka Riccardo Scicolone i Romildy Villani (ur. 1910, zm. 1991), ma siostrę Annę Marię. Jej matka w 1932 roku wygrała konkurs piękności wytwórnini Metro-Goldwyn-Mayer.
Dzieciństwo spędziła w nędzy w miasteczku Pozzuoli, w slumsach niedaleko Neapolu. We Włoszech zniszczonych przez wojnę bieda i głód wyrównywały jej społeczny status. Powiedziała kiedyś, że "przeciwnie niż ból, pieniądze nigdy nie są prawdziwe".
W wieku piętnastu lat zwyciężyła w konkursie piękności. Po zagraniu roli niewolnicy Ligii w filmie na podstawie powieści Henryka Sienkiewicza "Quo Vadis" (1951), poślubiła w wieku lat dwudziestu o 22 lata starszego włoskiego producenta Carla Pontiego. Pokierował on następnie jej błyskotliwą karierą filmową. począwszy od czasu. gdy w 1950 roku wystąpiła jako statystka.
Miała lęk przed występowaniem na scenie, dlatego nigdy nie zagrała w produkcji teatralnej. W 1958 roku przyjechała do Hollywood. Zasłynęła z ról krzykliwych, trochę wulgarnych bohaterek w filmach realizmu włoskiego. Osiągnięciem nagrodzonym Oscarem za najlepszą pierwszoplanową rolę żeńską (była pierwszą aktorką nieanglojęzyczną) i Złotą Palmą w Cannes, pozostała rola prostej Włoszki w burzliwych dniach do końca wojny w dramacie "Dwie kobiety – matka i córka (La Ciociara, 1960). Była wspaniała w komediach w reżyserii Vittoria De Sica: "Wczoraj, dziś, jutro" (Ieri, oggi, domani, 1963) i "Małżeństwo po włosku" (Matrimonio all'italiana, 1964).
Zagrała potem w filmach m.in. takich jak: "Hrabina z Hongkongu" (Countess from Hong Kong, 1967), "Aurora" (Qualcosa di biondo, 1984) czy "Pośród obcych" (Between Strangers, 2002).
Zmysłowa uroda zrobiła na świecie wielkie wrażenie, lecz to jej dojrzałość aktorska i rozsądek uczyniły z niej supergwiazdę.
W roku 1991 otrzymała specjalnego Oscara za całokształt twórczości.
W czasie swojej kariery współpracowała z wieloma znanymi reżyserami zarówno z Włoch jak i Hollywood, m.in. Mario Monicelli, Ettore Scola, Dino Risi, Mario Camerini, Charlie Chaplin, Sidney Lumet, George Cukor, Michael Curtiz, Anthony Mann, André Cayatte, Marcello Mastroianni.

Jest matką Carlo Ponti Jr. (ur. 29 grudnia 1968) – dyrygenta i pianisty oraz Eduarda Ponti (ur. 6 stycznia 1973 roku w Genewie, w Szwajcarii), który został z zawodu scenarzystą, reżyserem i producentem. 12 maja 2006 roku przyszła na świat jej wnuczka Lucia Sofia Ponti, której rodzicami są Eduardo i aktorka Sasha Alexander.

Jej siostra Anna Maria poślubiła Romano Mussoliniego (syna duce Benito Mussoliniego i jego żony – Rachele Mussolini) i para ta ma córkę – Alessandrę Mussolini.


Wybrana filmografia
1950: Il Voto
1950: Serca na morzu (Cuori sul mare)
1950: Io sono il capataz
1951: Il Padrone del vapore
1951: Era lui... si! si!
1951: Milano miliardaria
1951: Anna
1951: Quo vadis
1952: È arrivato l'accordatore
1952: Znak Zorro (Il Sogno di Zorro)
1952: Faworyta (La Favorita)
1953: Aida jako Aida
1953: ''La Domenica della buona gente jako Ines
1953: Handel żywym towarem (Tratta delle bianche, La)
1953: Ci troviamo in galleria
1953: Afryka pod wodą (Africa sotto i mari)
1953: Dwie noce z Kleopatrą (Due notti con Cleopatra)
1954: Peccato che sia una canaglia
1954: Złoto Neapolu (L'Oro di Napoli)
1954: Tempi nostri
1954: Miseria e nobilta
1954: Attila
1954: Karuzela neapolitańska (Carosello napoletano)
1954: Dzień z życia sędziego (Giorno in pretura, Un)
1955: Pod znakiem Wenus (Il Segno di Venere)
1955: Chleb, miłość i... (Pane, amore e...)
1955: Piękna młynarka (Bella mugnaia, La)
1955: La Donna del fiume
1956: Co za szczęście być kobietą (Fortuna di essere donna, La)
1957: Legend of the lost jako Dita
1957: Duma i namiętność (Pride and the Passion, The)
1957: Chłopiec na delfinie (Boy on a Dolphin)
1958: Pożądanie w cieniu wiązów (Desire under the Elms)
1958: The Key
1958: Dom na łodzi (Houseboat)
1958: Czarna orchidea (The Black Orchid)
1959: That Kind of Woman
1960: Zaczęło się w Neapolu (It Started in Naples)
1960: Matka i Córka (La Ciociara)
1960: Piękna złośnica (Heller in Pink Tights)
1960: Milionerka (The Millionairess)
1960: Powiew skandalu (A Breath of Scandal)
1961: Cyd (El Cid)
1962: Madame Sans-Gêne
1962: Boccaccio '70
1962: Więźniowie z Altony (I Sequestrati di Altona)
1962: Lykke og krone
1962: Couteau dans la plaie, Le
1963: Wczoraj, dziś, jutro (Ieri, oggi, domani)
1963: Showman
1964: Upadek Cesarstwa Rzymskiego (Fall of the Roman Empire, The)
1964: Małżeństwo po włosku (Matrimonio all'italiana)
1965: Operacja Kusza (Operation Crossbow)
1966: Arabeska (Arabesque)
1966: Judyta (Judith)
1967: Był sobie raz (C'era una volta)
1967: Hrabina z Hongkongu (A Countess from Hong Kong)
1968: Duchy po włosku (Questi fantasmi)
1969: Słonecznik (Girasoli, I)
1971: La Mortadella
1971: Żona księdza (Moglie del prete, La)
1972: Bianco, rosso e...
1972: Człowiek z La Manchy (Man of La Mancha)
1974: Spotkanie (Brief Encounter)
1974: Werdykt (Verdict)
1974: Podróż (Viaggio, Il)
1975: Lalka gangstera (Pupa del gangster, La)
1976: Skrzyżowanie Kassandra (Cassandra Crossing, The)
1977: Szczególny dzień (Una Giornata Particolare)
1978: Krwawa zemsta (Fatto di sangue fra due uomini per causa di una vedova – si sospettano moventi politici)
1978: Angela
1978: Zagubiony transport (Brass Target)
1979: Siła ognia (Firepower)
1984: Aurora (Qualcosa di biondo)
1986: Odwaga (Courage)
1988: Matka i córka (Running Away/La Ciociara)
1988: Mamma Lucia (The Fortunate Pilgrim)
1990: Sobota, niedziela i poniedziałek (Sabato, domenica e lunedì)
1994: Prêt-à-Porter (Prêt-à-Porter)
1995: Jeszcze bardziej zgryźliwi tetrycy (Grumpier Old Men)
1997: Słońce (Soleil)
2001: Francesca i Nunziata (Francesca e Nunziata)
2002: Pośród obcych (Between Strangers)
2003: Charlie Chaplin – Les années suisses
2004: Rodzina Innocente (Lives of the Saints)
2004: Faszerowana papryka i rybą w twarz (Peperoni ripieni e pesci in faccia)
2005: Vendredi et Robinson

Ciekawostki
Ma 173 cm wzrostu.
W 1982 roku spędziła siedemnaście dni w areszcie w Caserta pod zarzutem oszustw finansowych.
W roku 1991 magazyn People uznał ją za "jedną z najpiękniejszych kobiet na świecie".
Ma swoją gwiazdę na Walk of Fame przy 7060 Hollywood Blvd.
Zagrała aż 12 razy u boku Marcella Mastroianniego.
Została odznaczona Orderem Legii Honorowej przez prezydenta Francji.
Była gwiazdą gali Telekamery 2001 i otrzymała nagrodę specjalną, przyznawaną przez redakcję Tele Tygodnia dla najpopularniejszej gwiazdy zagranicznej.
Mając ponad 70 lat uświetniła edycję kalendarza Pirelli. Najbardziej pożądany kalendarz świata ukazuje kobiety w negliżu.
10 lutego 2006 roku uczestniczyła w ceremonii otwarcia XX Zimowej Olimpiady w Turynie wraz z siedmioma innymi kobietami.
Miała zrobić striptiz, bo SSC Napoli awansowało do Serie A.
W 2008 roku, brytyjska piosenkarka Sophie Ellis-Bextor nagrała piosenkę o tytule "Sophia Loren".
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*