celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Shannon Elizabeth

Shannon Elizabeth Fadal (ur. 7 września 1973 w Houston w Teksasie), amerykańska aktorka i modelka, najbardziej znana z roli Nadii w komedii z 1999 roku pt. American Pie.

Jako dziecko mieszkała w Waco. Jej ojciec ma pochodzenie syryjsko-libańskie, jej matka - francusko-angielsko-indiańskie. W okresie szkoły uczęszczała na treningi cheerleaderek, interesowała się tenisem oraz siatkówką i rozważała rozpoczęcie kariery sportowej.

Debiut aktorski zaliczyła w niewybrednym horrorze fantasy Michaela Cooneya Jack Frost w 1996 roku. Przed rozpoczęciem profesjonalnej kariery filmowej pracowała jako modelka. W sierpniu 1999 roku pojawiła się w magazynie "Playboy". Tego samego roku otrzymała drugoplanową rolę słowiańskiej imigrantki Nadii w komedii młodzieżowej American Pie, a swoją rolę powtórzyła jeszcze dwa lata później w sequelu - American Pie 2. W 2000 roku pojawiła się w teledysku do singla Enrique Iglesiasa Be With You oraz wystąpiła w kolejnej ważnej roli w Strasznym filmie (Scary Movie), jako Buffy Gilmore - parodia postaci Sarah Michelle Gellar i Rose McGowan z horrorów Koszmar minionego lata (I Know What You Did Last Summer) i Krzyk (Scream). Straszny film był pierwszym z trzech filmów wytwórni Miramax, w których wystąpiła Shannon. Po sukcesie American Pie, aktorka podpisała z wytwórnią kontrakt na występ w trzech jej filmach.

W 2000 roku nominowano ją do nagrody MTV Movie Award za rolę w American Pie w kategorii Najbardziej przełomowa rola kobieca. W podobnej kategorii kolejnego roku zyskała nagrodę podczas Hollywood Film Festival.

Od 15 czerwca 2002 roku jest żoną aktora Josepha D. Reitmana (ur. 1968).


Filmografia
Night of the Demons (2009) jako Angela (postprodukcja)
Deal (2008) jako Michelle
Masz tylko mnie (You Belong to Me, 2008) jako Alex
Przeklęta (Cursed, 2005) jako Becky Morton
Wyznania panny młodej (Confessions of an American Bride, 2005) jako Sam
Dzieciak i ja (The Kid & I, 2005) jako Aaron Roman
Wakacje rodziny Johnsonów (Johnson Family Vacation, 2004) jako Chrishelle Rene Boudreau
To właśnie miłość (Love Actually, 2003) jako Harriet
Survivin' the Island (2002) jako pracownica biurowy (niewymieniona w czołówce)
American Pie 2 (2001) jako Nadia
Jay i Cichy Bob kontratakują (Jay and Silent Bob Strike Back, 2001) jako Justice
Trzynaście duchów (Thirtheen Ghosts, 2001) jako Kathy Kriticos
Kocurek (Tomcats, 2001) jako Natalie Parker
Dish Dogs (2000) jako Anne
Evicted (2000) jako Księżniczka
Straszny film (Scary Movie, 2000) jako Buffy Gilmore
American Pie (1999) jako Nadia
Nauczka z zaświatów (Dying to Live, 1999) jako Vanessa Canningham
Seamless: Kidz Rule (1999) jako Nicole
Cyber gliny (Blade Squad, 1998) jako pielęgniarka
Wybuch (Blast, 1997) jako zakładniczka
Jack Frost (1996) jako Gill Metzler
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*