celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Shannen Doherty

Shannen Maria Doherty (ur. 12 kwietnia 1971 - amerykańska aktorka, znana przede wszystkim z ról Brendy Walsh w serialu Beverly Hills 90210 oraz Prudence Halliwell z hitu serialowego ostatnich lat Czarodziejki

Widzom na całym świecie kojarzy się przede wszystkim z rolą Brendy z serialu „Beverly Hills, 90210”. Zanim trafiła jednak na plan przeboju dla nastolatków, miała za sobą wiele, głównie telewizyjnych ról. Urodziła się w Memphis. Jej ojciec pracował wtedy w banku, matka w salonie piękności. Gdy miała 7 lat, rodzina Shannen przeprowadziła się do Los Angeles. W szkole była prymuską. Zagrała w szkolnym przedstawieniu „Snow White” i już wtedy postanowiła, że chce zostać aktorką. Swoje marzenia udało jej się zrealizować bardzo szybko, bo już w roku swoich dziesiątych urodzin, kiedy zadebiutowała w serialu „Ojciec Murphy”. Rolą Drusilli zwróciła na siebie uwagę Michaela Landona, ten zaproponował małej Shannen udział w ostatniej serii „Domku na prerii”. Doherty wcieliła się w rolę Jenny Wilder. W 1982 r. po raz pierwszy zagrała w filmie kinowym, była to „Nocna zmiana” w reżyserii Rona Howarda. Jej głosem mówiła także Teresa w animowanym filmie dla dzieci „Dzielna pani Brisby”. Potem Shannen kontynuowała swoją przygodę z telewizją pojawiając się w serialu stacji CBS „Magnum” z Tomem Selleckiem oraz produkowanym przez ABC serialu „Airwolf”. W 1985 r. po raz kolejny zagościła w serialu Michaela Landona, reżyser zaprosił tym razem Shannen do wzięcia udziału w zdjęciach do „Autostrady do nieba”. Niedługo potem aktorka mogła znów spróbować swoich sił w produkcji kinowej, partnerując Sarah Jessice Parker i Helen Hunt na planie komedii „Dziewczyny chcą się bawić”. Jako Kris Witherspoon pojawiła się potem w kolejnym serialu „Our House” (1986), zagrała także epizod w serialu „Outlaws”.

W 1989 r. wcieliła się w postać Heather Duke w filmie „Śmiertelne zauroczenie” w reżyserii Michaela Lehmanna, kultowej komedii dla nastolatek z Winoną Ryder w roli głównej. Dzięki udziałowi w „Śmiertelnym zauroczeniu” producent Aaron Spelling zaproponował aktorce udział w przedsięwzięciu, które miało jej przynieść największą popularność. Na plan serialu „Beverly Hills, 90210” Doherty trafiła w 1990 r. Zagrała rolę Brendy Walsh, bliźniaczej siostry Brandona Walsha. Z ogromną uwielbieniem dla serialu przyszły także mniej przyjemne dowody popularności, poza wielbicielami Doherty zyskała także grupę antyfanów, którzy stworzyli zin „I Hate Brenda”. Z serialu odeszła po czterech latach. Według producenta Aarona Spellinga przyczyniły się do tego konflikty Shannen z partnerami na planie, a także nieustanne spóźnienia aktorki. Na szczęście Doherty nie poprzestawała na grze w „Beverly Hills, 90210”. Jeszcze w czasie pracy na planie serialu wystąpiła w telewizyjnych produkcjach „Opętana”, „The Secret of Lost Creek” oraz „Freeze Frame”. Niewiele brakowało, by z powodu aroganckiego zachowania Doherty reżyser William Friedkin zrezygnował z niej podczas kręcenia „Jailbreakers” (1994), jednak aktorka ostatecznie zagrała w filmie główną rolę. Potem pojawiła się w telewizyjnej „Pokusie”, horrorze „Na pograniczu śmierci” (1994) Rubena Preussa, a rok później w komedii Kevina Smitha „Szczury z supermarketu”. Wciąż grała przede wszystkim w filmach przeznaczonych na srebrny ekran. Wcieliła się w Kathleen Kennedy w telewizyjnej biografii „Robert Kennedy i jego czasy” (1985), w 1997 r. zagrała w telewizyjnym filmie „Friends 'Til the End” oraz w „Loterii śmierci”, zagrała pielęgniarkę, córkę polskich emigrantów w thrillerze „Sypiając z diabłem” oraz Heather Romley w filmie „Friends 'Til the End”.

W 1998 r. po raz kolejny pojawiła się w produkcji Aarona Spellinga, po tym, jak zaproponowano jej rolę Prue Halliwell w serialu „Czarodziejki”. Po trzech sezonach zrezygnowała z udziału w produkcji, zdążyła jednak wyreżyserować trzy ostatnie odcinki ze swoim udziałem. W 2000 roku zagrała w telewizyjnym horrorze „Diabelskie gimnazjum”. Niedługo potem gościnnie pojawiła się w filmie Kevina Smitha „Jay i Cichy Bob kontratakują” (2001) oraz wzięła udział w zdjęciach do telewizyjnego thrillera „Inny dzień” (2001). Rok później przypadła jej w udziale główna rola w przeznaczonym na rynek video filmie „Portret”, zagrała także w „Hell on Heels: The Battle of Mary Kay” (2002) oraz „Oknie strachu” (2003).

W 2003 r. roku powróciła do telewizji. Wystąpiła w kilku odcinkach „Scare Tactics”, jesienią następnego roku dołączyła do obsady serialu „North Shore”, w którym zagrała Alexandrę Hudson. Zaangażowanie Shannen miało poprawić oglądalność serialu, jednak udział dawnej gwiazdy „Beverly Hills 90210” nie pomógł serialowi, który zdjęto już po pierwszym sezonie. Doherty próbowała więc dostać się na plan kolejnej produkcji telewizyjnej. Dołączyła do obsady serialu „Love, Inc.”, jednak z odtwarzanej przez Shannen postaci swatki zrezygnowano już po odcinku pilotowym. Nie zraziło to aktorki, która znów spróbowała swoich sił na planie serialu, wcielając się w rolę młodej naukowiec Faith Clavell w „Category 7: The End of the World”.
W 2006 r. przyjęła propozycję poprowadzenia reality show dla amerykańskiej telewizji kablowej Oxygen, w którym ma pomagać nieszczęśnikom wyrwać się z toksycznych związków. Program nosi tytuł “Breaking Up With Shannen Doherty”, a aktorka została również jednym z jego producentów wykonawczych. W pracy na planie programu mają jej pomóc osobiste doświadczenia. Aktorka ma za sobą wiele burzliwych związków. Wśród jej byłych partnerów są między innymi fotograf Dean Factor, specjalista od rynku nieruchomości Chris Foufas, reżyser Robem Weissem, aktorzy Judd Nelson i Andrew Levitasem. Doherty była już dwukrotnie mężatką. W 1993 r., po zaledwie dwóch tygodniach znajomości, poślubiła Ashleya Hamiltona, małżeństwo przetrwało zaledwie pięć miesięcy. W 2002 r. ponownie wyszła za mąż, jednak także związku z Rickiem Solomonem Shannen nie może zaliczyć do udanych, małżeństwo anulowano już po kilku miesiącach.W trakcie kręcenia serialu ,,Czarodziejki" miała romans z Julianem McMahon.
Mieszka na ranczu w Ventura County w Kalifornii. W wolnym czasie jeździ konno.


Filmografia

Aktorka
2008: Lost treasure of the Grand Canyon jako Susan Jordon
2008: 90210 jako Brenda Walsh (5 odcinków)
2008: Kiss me deadly jako Marta
2007: Christmas caper jako Kate Dove
2006: Breaking up with Shannen Doherty jako prowadząca (13 odcinków)
2005: Koniec świata (Category 7: The end of the world) jako Faith Clavell
2005: Love, Inc. jako Denise Johnson
2004-2005: Gorące Hawaje (North shore) jako Alexandra Hudson (11 odcinków)
2003-2004: Scare tactics jako prowadząca
2003: Beverly Hills 90210: The rendering jako Shannen Doherty
2003: Okno strachu (View of terror) jako Celeste
2003: E! True hollywood story: Shannen Doherty jako Shannen Doherty
2002: Portret (The rendering) jako Sarah Reynolds
2002: Hell on heels: The battle of Mary Kay jako Lexi Wilcox
2001: Inny dzień (Another day) jako Kate Walker
2001: E! True hollywood story: The Beverly Hills 90210 jako Brenda Walsh
2001: Jay i Cichy Bob kontratakują (Jay and Silent Bob strike back) jako Shannen Doherty
2001: Gary & Mike jako głos Breeze (odcinek 3)
2000: The woman of charmed jako Shannen Doherty
2000: Diabelskie gimnazjum (Satan's school for girls) jako Beth/Karen Oxford
1999: Wbrew pozorom (Striking poses) jako Gage Sullivan
1999: Playmate pajama party jako Shannen Doherty
1999: Saturday night live: The best of Adam Sandler jako Shannen Doherty
1998: Seventeen: The Faces for Fall jako Shannen Doherty
1998-2001: Czarodziejki (Charmed) jako Prue Halliwell
1998: Seventeen: The faces fo fall jako Shannen Doherty
1997: Przyjaciółki (Friends til the end) jako Heather Romley
1997: Donikąd (Nowhere) jako Val Chick 2
1997: Sypiając z diabłem (Sleeping with the devil) jako Rebecca Dubrovich
1997: Loteria śmierci (The ticket) jako CeeCee Reicker
1996: W mroku (Gone in the night) jako Cindy Dowaliby
1995: Szczury z supermarketu (Mallrats) jako Rene Mosier
1994: Ogień namiętności: Opowieść o Margaret Mitchell (Burning passion: the Margaret Mitchell Story) jako Margaret Mitchell
1994: Uciekinierzy (Jailbreakers) jako Angel Norton
1994: Naga broń 33 1/3: Ostateczna zniewaga (Naked gun 33 1/3: The final insult) jako Shannen Doherty
1993: Pokusa (Blindfold: acts of obsession) jako Madelaine Dalton
1993: Na pograniczu śmierci (Almost dead) jako Katherine Roshak
1992: The Secret of Lost Creek jako Jennie Fogle
1992: Opętana miłością (Obsessed) jako Lorie Brindel
1992: Parker Lewis jako Shannen Doherty (odcinek 48)
1991: Forever young jako Dziewczyna z przyjęcia
1990-1994: Beverly Hills 90210 jako Brenda Walsh (111 odcinków)
1990: Dzień za dniem (Life goes on) jako Ginny Green (odcinek 12)
1989: 21 jump street jako Janine DeGray (odcinek 66)
1989: Śmiertelne zauroczenie (Heathers) jako Heather Duke
1988: Stop klatka (Freeze frame) jako Lindsay Scot
1987: Alf loves a mistery jako Dziewczyna w czerwieni
1986-1988: Nasz dom (Our house) jako Kris Witherspoon
1986: Circus of the Stars #11 jako Gimnastyczka
1986: Outlaws jako Młoda dziewczyna (odcinek 1)
1986: Still the beaver jako Laurie (odcinek 15)
1985: Autostrada do nieba (Highway to heaven) jako Shelley Fowler (odcinek 34)
1985: Cirsus of the Stars #10 jako Gimnastyczka
1985: The other lover jako Alyson Fielding
1985: Dziewczyny chcą się bawić (Girls just want to have fun) jako Maggie Malene
1985: Robert Kennedy i jego czasy (Robert Kennedy & his times) jako Kathleen Kennedy
1984: Airwolf jako Phoebe Danner (odcinek 4)
1983: Magnum P.I. jako Ima Platt (odcinek 71)
1982: Voyagers! jako Betty Parris (odcinek 4)
1982: The secret of Nimh jako głos Teresy
1982: Nocna zmiana (Night shift) jako Blue Bird
1982-1984: Domek na prerii (Little house on the prerie) jako Jenny Wilder (21 odcinków)
1982: The Phoenix jako Little girl (odcinek 2)
1981: Ojciec Murphy (Father Murphy) jako Drusilla Shannon (odcinek 5, 6)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*