celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Sarah Jessica Parker

Sarah Jessica Parker (ur. 25 marca 1965 roku w Nelsonville, w stanie Ohio) – amerykańska aktorka żydowskiego pochodzenia.

Jest córką Stephena Parkera i Barbry Forste, która po rozwodzie wyszła ponownie za mąż za Paula Forste. Ma siedmioro rodzeństwa: brata Timothy'ego Brittena, dwie siostry – Pippen i Rachel oraz dwóch braci przyrodnich Andrew i Aarona D. Forste'ów i dwie siostry przyrodnie – Megan i Allegrę Forste. Dorastała w Cincinnati. Jako dziecko brała lekcje baletu i skrzypiec. W wieku ośmiu lat debiutowała tytułową rolą w telewizyjnej adaptacji baśni Hansa Christiana Andersena ATV Dziewczynka z zapałkami (The Little Match Girl). Potem wraz ze starszym bratem została obsadzona w sztuce Niewinni (The Innocents) wystawianej na Broadwayu przez Harolda Pintera. Naukę tańca kontynuowała w American Ballet Theater i Professional Children's School w New Jersey. Wystąpiła w inscenizacji Dźwięk muzyki (The Sound of Music) razem z czwórką rodzeństwa oraz broadwayowskim przedstawieniu Annie. Po ukończeniu Dwight Morrow High School, śpiewała w Operze Metropolitan.

Mogła zostać tancerką lub śpiewaczką, ale wszechstronnie uzdolnioną nastolatką najszybciej zainteresowała się telewizja. Początkiem kariery na małym ekranie był udział w telewizyjnym dramacie ABC Moje ciało, moje dziecko (My Body, My Child, 1982) u boku Vanessy Redgrave i sitcomie CBS Square Pegs (1982-83). Na dużym ekranie pojawiała się najczęściej w komediowych rolach drugoplanowych. Przez sześć lat jej znakiem rozpoznawalnym były szpilki Manolo Blahnika i czerwona parasolka z Plaza Hotel w serialu HBO Seks w wielkim mieście (Sex and the City, 1998-2004) jako elegancka i wyzwolona Carrie Bradshaw, felietonistka z Nowego Jorku. Za swoją kreację otrzymała między innymi: dwukrotnie Złoty Glob, nagrodę Stowarzyszenia Aktorów Amerykańskich, dwukrotnie nominację do Emmy oraz dwukrotnie nominację do American Comedy.

W latach 1984-1991 mieszkała z aktorem Robertem Downeyem Jr. Spotykała się także z Johnem Kennedym Jr. 19 maja 1997 roku wyszła za mąż za aktora Matthew Brodericka. Mają syna Jamesa Wilke (ur. 28 października 2002 w szpitalu Lenox Hill na Manhattanie).
Ma 163 cm wzrostu.
W 2001 roku reklamowała stronę internetową "priceline.com".
W 2004 roku zajęła 3. miejsce w rankingu opublikowanym przez magazyn "In Touch" na gwiazdy, które najbardziej efektownie odzyskały figurę po urodzeniu dzieci.
W swoim kontrakcie do serialu Seks w wielkim mieście zastrzegła sobie brak nagości.
W 2004 roku była "twarzą" sieci sklepów odzieżowych GAP.
W latach 2000-2005 była rzeczniczką linii farb do włosów Garnier's Nutrisse.
W październiku 2007 Maxim.com uznał Sarah jako najmniej seksowną kobietę świata.[1]

Filmografia

filmy kinowe
2008: Seks w wielkim mieście jako Carrie Bradshaw
2008: Slammer jako Maggie Ray
2008: Rodzinna przygoda (A Family Affair)
2007: Sprytni ludzie (Smart People)
2007: Spinning Into Butter jako Sarah Daniels
2006: Miłość na zamówienie (Failure to Launch) jako Paula
2005: Rodzinny dom wariatów (The Family Stone) jako Meredith Morton
2005: Strangers with Candy jako Grief Counselor Peggy Callas
2001: Spisek (Life Without Dick) jako Collee
2000: Hollywood atakuje (State and Main) jako Claire Wellesley
1999: Dudley doskonały (Dudley Do-Right) jako Nell Fenwick
1997: Dopóki tam byłaś ('Til There Was You) jako Francesca Lanfield
1996: Randka na moście (If Lucy Fell) jako Lucy Ackerman
1996: Marsjanie atakują! (Mars Attacks!) jako Nathalie Lake
1996: Zmowa pierwszych żon (The First Wives Club) jako Shelly 'Shell' Stewart
1996: Sedno sporu (The Substance of Fire) jako Sarah Geldhart
1996: Krytyczna terapia (Extreme Measures) jako Jodie Trammel
1995: Rapsodia Miami (Miami Rhapsody) jako Gwyn Marcus
1994: Ed Wood jako Dolores Fuller
1993: Pole rażenia (Striking Distance) jako Jo Christman
1993: Hokus pokus (Hocus Pocus) jako Sarah Sanderson
1992: In the Best Interest of the Children jako Callie Cain
1992: Miesiąc miodowy w Las Vegas (Honeymoon in Vegas) jako Betsy
1991: Historia z Los Angeles (L.A. Story) jako SanDeE
1986: Lot Nawigatora (Flight of the Navigator) jako Carolyn McAdams
1985: Dziewczyny chcą się bawić (Girls Just Want to Have Fun) jako Janey Glenn
1984: Firstborn jako Lisa
1984: Footloose jako Rusty
1983: Somewhere, Tomorrow (1983) – Lori Anderson
1979: Bogate dzieciaki (Rich Kids)

filmy TV
1995: Słoneczni chłopcy (The Sunshine Boys) jako Nancy Clark
1992: In the Best Interest of the Children jako Callie Cain
1990: Sprawiedliwi (Equal Justice) jako Jo Ann Harris
1989: The Ryan White Story jako Laura
1989: Pursuit jako Miriam
1989: Life Under Water jako Amy-Beth
1988: Dadah Is Death jako Rachel Goldman
1987: The Room Upstairs jako Mandy Janovic
1986: The Alan King Show jako Samantha Cooper
1985: W pogoni za złotem (Going for the Gold: The Bill Johnson Story) jako Maggie
1984: The Almost Royal Family jako Suzanne Henderson
1982: Moje ciało, moje dziecko (My Body, My Child) jako Katy
1974: Dziewczynka z zapałkami (The Little Match Girl) jako Dziewczynka z zapałkami

seriale TV
1998-2004: Seks w wielkim mieście (Sex and the City) jako Carrie Bradshaw
1990: Sprawiedliwi (Equal Justice) jako Jo Ann Harris
1987: Jak rok w życiu (A Year in the Life) jako Kay Erickson Gardner
1986: Jak rok w życiu (A Year in the Life) jako Kay Erickson
1986: Hotel jako Rachel
1982-83: Square Pegs jako Patty Greene
1980: 3-2-1 Contact jako Annie
1980: Drawing Power
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*