celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Salma Hayek

Salma Hayek-Jimenez (ur. 2 września 1966), jedyna pochodząca z Meksyku aktorka, która zrobiła karierę w Hollywood. Ze strony ojca ma korzenie libańskie. Mówi płynnie czterema językami: angielskim, hiszpańskim, portugalskim i arabskim.

Początkowo grała w meksykańskich telenowelach, dzięki czemu zyskała ogromną popularność w swym kraju. W 1993 wyjechała do Kalifornii, gdzie grała podrzędne role. W 1995 zagrała Carolinę u boku Antonio Banderasa w filmie Desperado, dzięki czemu zaistniała w Stanach. Potem posypały się kolejne role, m.in. w Dogmie, Polubić czy poślubić, czy Bardzo dzikim Zachodzie. Jej życiowa rola to Frida z 2002. W filmie tym zagrała znakomicie meksykańską malarkę Fridę Kahlo. Potem zagrała jeszcze w drugiej części Desperado oraz w komedii kryminalnej Po zachodzie słońca (2004).

W lutym 2004 roku Salma została międzynarodową twarzą firmy kosmetycznej Avon. Produktami reklamowanymi przez Hayek jest głównie seria zapachowa Today Tomorrow Always.

Salma Hayek jest niezamężna, była związana m.in. z Edwardem Nortonem i Joshem Lucasem. Obecnie zwiazana z Francois Henri Pinault'em - prezesem PPR Company, synem miliardera Francois Pinault'a. 21 września 2007 roku urodziła jego córkę, której dała na imię Valentina Paloma.


Filmografia
reżyser
Zdarzył się cud (The Maldonado Miracle, 2003)
aktorka
Nuevo amanecer, Un (1988) jako Fabiola
Teresa (1989-1991) jako Teresa
Życie jak sen (Dream On, 1990-1996) jako Carmela (1992)
Moje szalone życie (Mi vida loca, 1993) jako Donna
The Sinbad Show (1993-1994) jako Gloria Contreras (1993)
Wyścigowcy (Roadracers, 1994) jako Donna
Cztery pokoje (Four Rooms, 1995) jako TV dancer
Desperado (1995) jako Carolina
Czysta gra (Fair Game, 1995) jako Rita
Zaułek cudów (Callejón de los milagros, El, 1995) jako Alma
Follow Me Home (1996)
Ścigani (Fled, 1996) jako Cora
Od zmierzchu do świtu (From Dusk Till Dawn, 1996) jako Santanico Pandemonium
Vuelo del águila, El (1996) jako Juana Cata
Polubić czy poślubić (Fools Rush In, 1997) jako Isabel Fuentes
The Hunchback (1997) jako Esmeralda
Sistole Diastole (1997) jako Carmelita
Szaleństwa miłości (Breaking Up, 1997) jako Monica
Valentino (The Velocity of Gary, 1998) jako Mary Carmen
Oni (The Faculty, 1998) jako Siostra Harper
Klub 54 (54, 1998) jako Anita Randazzo
Bardzo dziki zachód (Wild Wild West, 1999) jako Rita Escobar
Dogma (1999) jako Serendipity
Nie ma kto pisać do pułkownika (Coronel no tiene quien le escriba, El, 1999) jako Julia
Łańcuch szczęścia (Chain of Fools, 2000) jako Sierżant Meredith Kolko
Co za życie (Gran vida, La, 2000) jako Lola
Timecode (2000) jako Rose
Hotel (2001) jako Charlee Boux
Czas motyli (In the Time of the Butterflies, 2001) jako Minerva
Frida (2002) jako Frida Kahlo
Pewnego razu w Meksyku: Desperado 2 (Once Upon a Time in Mexico, 2003) jako Carolina
Zdarzył się cud (The Maldonado Miracle, 2003)
Mali agenci 3D: Trójwymiarowy odjazd (Spy Kids 3-D: Game Over, 2003) jako Cesca Giggles
Po zachodzie słońca (After the Sunset, 2004) jako Lola Burdette
Murphy's Law (2005) jako Murphy
Sian Ka'an (2005) jako Maria (głos)
Lonely Hearts (2006) jako Martha Beck
Pytając o miłość (Ask the Dust, 2006) jako Camilla Lopez
SEXiPIStOLS (Bandidas, 2006) jako Sara
producent
Frida (2002)
Murphy's Law (2005)
aktorka gościnnie
Nurses (1991-1994) jako Yolanda Cuevas
Street Justice (1991-1993) jako Andrea
Action (1999-2000) jako ona sama
producent wykonawczy
Czas motyli (In the Time of the Butterflies, 2001)
Zdarzył się cud (The Maldonado Miracle, 2003)
Brzydula Betty (2006)

Nagrody
1996 Desperado (nominacja) Saturn najlepsza aktorka drugoplanowa
2000 Dogma (nominacja) Złota Malina najgorsza aktorka drugoplanowa
2000 Bardzo dziki Zachód (nominacja) Złota Malina najgorsza aktorka drugoplanowa
2003 Frida (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka w dramacie
2003 Frida Nagroda Jury Złota Kamera najlepsza aktorka
2003 Frida (nominacja) BAFTA najlepsza główna rola kobieca BAFTA
2003 Frida (nominacja) Oscar najlepsza aktorka
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*