celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Russell Crowe

Russell Crowe (ur. 7 kwietnia 1964 w Wellington, Nowa Zelandia), australijski aktor filmowy.

W wieku 4 lat przeprowadził się z rodzicami do Australii. Zaczął występować w australijskiej telewizji mając kilka lat. Jednak pierwszą rolą, która przyniosła mu uznanie była rola nazisty w filmie Romper Stomper (1992). Jego drugi film The Sum of Us sprawił, że zaczął być popularny w Ameryce. Sharon Stone planując swój film Szybcy i martwi chciała mieć w obsadzie Crowe. Jednak jako że w tym samym czasie trwały zdjęcia do The Sum of Us, Stone wstrzymała produkcję. Jego kolejny film amerykański Zabójcza perfekcja otworzył mu droge do kariery. Jego następny film Tajemnice Los Angeles ugruntował tylko status. Wokalista australijskiego zespołu Tofog (właściwie: 30 Odd Foot of Grunts).

Filmografia
2008: W sieci kłamstw (Body of Lies) jako Ed Hoffman
2007: 3:10 do Yumy jako Ben Wade
2007: American Gangster jako detektyw Richie Roberts
2007: Tenderness jako detektyw Cristofuoro
2006: Dobry rok (A Good Year) jako Max Skinner
2005: Człowiek ringu (Cinderella Man) jako Jim Braddock
2003: Pan i władca: Na krańcu świata (Master and Commander: The Far Side Of The World) jako Kapitan Jack Aubrey
2001: Piękny umysł (A Beautiful Mind) jako John Forbes Nash Jr.
2000: Dowód życia (Proof of Life) jako Terry Thorne
2000: Gladiator jako Maximus
1999: Informator (The Insider) jako Jeffrey Wigand
1997: Szaleństwa miłości (Breaking Up) jako Steve
1997: Niebo w ogniu (Heaven's Burning) jako Colin
1997: Tajemnice Los Angeles (L.A. Confidential) jako Bud White
1995: Zabójcza perfekcja (Virtuosity) jako SID 6.7
1995: Bez odwrotu (film 1995) (No Way Back) jako Zack Grant
1995: Szybcy i martwi (The Quick and the Dead) jako Cort
1995: Magia dla początkujących (Rough Magic) jako Alec Ross
1994: Tacy jak my (The Sum of Us) jako Jeff Mitchell
1993: Żyć chwilą (For the Moment') jako Lachlan
1993: Krok w dorosłość (Love in Limbo) jako Arthur Baskin
1993: The Silver Stallion jako mężczyzna
1992: Menedżer w bamboszach (Spotswood) jako Kim Barry
1992: Romper Stomper jako Hando
1991: Brides of Christ jako Dominic Maloney
1991: Tajemnice Alana (Hammers over the Anvil) jako East Driscoll
1991: Dowód (Proof) jako Andy
1990: W imię braterskiej krwi (Prisoners of the Sun) jako Porucznik Corbett
1990: The Crossing jako Johnny
1988: Living with the Law jako Gary Harding
1985: Sąsiedzi (Neighbours) jako Kenny Larkin

Nagrody
2006:
BFCA Award - nominacja w kategorii najlepszy aktor za: Człowiek ringu
Złoty Glob - nominacja w kategorii najlepszy aktor dramatyczny za: Człowiek ringu
Nagroda Gildi Aktorów Amerykańskich - nominacja w kategorii najlepszy aktor dramatyczny za: Człowiek ringu
2005:
International Award - Najlepszy Aktor za: Człowiek ringu 2005
2004:
BFCA Award - nominacja za najlepszą rolę męską za: Pan i władca: Na krańcu świata
Złoty Glob - nominacja dla najlepszego aktora dramatycznego za: Pan i władca: Na krańcu świata
2002:
Nagroda AFI - nominacja za najlepszą role męska w: Piękny umysł 2001
Oscar - nominacja za najlepszą rolę męską w: Piękny umysł
BAFTA - wygrana w kategorii najlepsza rola męska w: Piękny umysł
BFCA Award (Broadcast Film Critics Association Awards)- wygrana w kategorii najlepsza rola męską w: Piękny umysł
CFCA Award (Chicago Film Critics Association Awards) - nominacja w kategorii najlepszy aktor za: Piękny umysł
DFWFCA Award (Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards) - wygrana w kategorii najlepszy aktor za: Piękny umysł
Złoty Glob - wygrana w kategorii najlepszy aktor dramatyczny za: Piękny umysł
MTV Movie Award - nominacja za: Piękny umysł
OFCS Award (Online Film Critics Society Awards) - nominacja w kategorii najlepszy aktor za: Piękny umysł
PFCS Award (Phoenix Film Critics Society Awards) - wygrana w kategorii najlepszy aktor pierwszoplanowy za: Piękny umysł
Golden Satellite Award - nominacja w kategorii najlepszy aktor pierwszoplanowy za: Piękny umysł
Nagroda Stowarzyszenia Aktorów Filmowych - nominacja za: Piękny umysł
2001:
Oscar - wygrana w kategorii najlepszy aktor pierwszoplanowy za: Gladiator
Saturn - nominacja w kategorii najlepszy aktor za: Gladiator
Global Achievement Award przyznana przez Australian Film Institute
BAFTA - nominacja w kategorii najlepszy aktor pierwszoplanowy za: Gladiator
Blockbuster Entertainment Award - wygrana w kategorii najlepszy aktor filmu akcji za: Gladiator oraz nominacja za rolę w Dowód życia
BFCA Award - wygrana w kategorii najlepszy aktor za: Gladiator
DFWFCA Award - wygrana w kategorii najlepszy aktor za: Gladiator
Empire Award - wygrana w kategorii najlepszy aktor za: Gladiator
Złoty Glob - nominacja w kategorii najlepszy aktor dramatyczny za: Gladiator
ALFS Award (London Critics Circle Film Awards) - wygrana w kategorii aktor roku za: Gladiator
MTV Movie Award - nominacja w kategorii najlepsza rola meska i najlepsza scena walki za: Gladiator
OFCS Award - nominacja w kategorii najlepszy aktor za: Gladiator
Golden Satellite Award - nominacja w kategorii najlepszy aktor dramatyczny za: Gladiator
Nagroda Gildi Aktorów Amerykańskich - nominacja za: Gladiator
ShoWest Award - Male Star of the Year
2000:
Oscar - nominacja w kategorii najlepszy aktor pierwszoplanowy za: Informator
BAFTA - nominacja w kategorii najlepszy aktor pierwszoplanowy za: Informator
CFCA Award - nominacja w kategorii najlepszy aktor za: Informator
Golden Apple - Gwiazda roku
Złoty Glob - nominacja w kategorii najlepszy aktor dramatyczny za: Informator
Actor of the Year - przyznana przez Hollywood Film Festival
Sierra Award - nominacja w kategorii najlepszy aktor za: Informator
NSFC Award (National Society of Film Critics Awards, USA) - wygrana w kategorii najlepszy aktor za: Informator
OFCS Award - nominacja w kategorii najlepszy aktor za: Informator
SDFCS Award (San Diego Film Critics Society Awards) - wygrana w kategorii najlepszy aktor za: Gladiator
SFFCC Award (Santa Fe Film Critics Circle Awards) - wygrana w kategorii najlepszy aktor za: Informator
Golden Satellite Award - nominacja w kategorii najlepszy aktor dramatyczny za: Informator
Nagroda Gildi Aktorów Amerykańskich- nominacja za glówna rolę męską
1999:
ALFS Award - wygrana w kategorii Aktor Roku za : Informator
LAFCA Award - wygrana w kategorii najlepszy aktor za: Informator
NBR Award (National Board of Review, USA) - wygrana w kategorii najlepszy aktor za: Informator
1998:
Nagroda Gildi Aktorów Amerykańskich - nominacja za: Tajemnice Los Angeles
Golden Satellite Award - nominacja za: Tajemnice Los Angeles
Chlotrudis Award - wygrana w kategorii najlepszy aktor za: Tajemnice Los Angeles
1993:
Golden Space Needle Award (Seattle International Film Festival) jako najlepszy aktor za: Tajemnice Alana
1992:
Nagroda AFI - wygrana w kategorii najlepszy aktor pierwszoplanowy za: Romper Stomper
FCCA Award - wygrana w kategorii najlepsza rola męska za: Romper Stomper
Golden Space Needle Award - wygrana w kategorii najlepszy aktor za: Romper Stomper
1991:
Nagroda AFI - wygrana w kategorii najlepszy aktor drugoplanowy za: Dowód
1990:
Nagroda AFI - nominacja w kategorii najlepszy aktor pierwszoplanowy za: The Crossing
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*