celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Rosanna Arquette

Rosanna Lauren Arquette (ur. 10 sierpnia 1959 roku w Nowym Jorku) – amerykańska aktorka i reżyserka.

Najstarsza z pięciorga dzieci aktora Lewisa Arquette (ur. 14 grudnia 1935 – zm. 10 lutego 2001) i Olivii Mardi Nowak (zm. 8 sierpnia 1997 na nowotwór złośliwy sutka) – Żydówki polskiego pochodzenia, hipiski, poetki i aktywistki politycznej. Jej młodsze rodzeństwo to Richmond (ur. 21 sierpnia 1963), Patricia (ur. 8 kwietnia 1968), Alexis (ur. 28 lipca 1969) i David (ur. 8 września 1971).

Na scenie debiutowała już w wieku 15 lat. Po udziale w tele dramacie ABC Mając dzieci 2 (Having Babies II, 1977), jako aktorskie odkrycie została powitana na małym ekranie w serialu ABC Osiem wystarczy (Eight Is Enough, 1979). Propozycje sypały się potem jak z rękawa. Po raz pierwszy na dużym ekranie pojawiła się na kinowym ekranie w komediowym dramacie Więcej amerykańskich graffiti (More American Graffiti, 1979). Nieco bardziej widoczna była w zjadliwej satyrze na Hollywood S.O.B. (1981) Blake'a Edwardsa. Za rolę Nicole Baker w telewizyjnym biograficznym dramacie kryminalnym NBC Pieśń kata (The Executioner's Song, 1982) zdobyła nominację do nagrody Emmy. Prawdziwym sukcesem stała się rola zagubionej Jill Rosen zafascynowanej hipisowskim modelem życia w pozbawionym moralizatorstwa studium młodzieżowej kultury lat 60. To ty, dziecino (Baby It's You, 1983). Zaraz potem spotkała się z Madonną na planie komedii Rozpaczliwie szukam Susan (Desperately Seeking Susan, 1985), a za drugoplanową postać Roberty Glass z typowego mieszczańskiego domu, która przyjmuje rolę nieporządnej przedstawicielki hipisowskiej cyganerii odebrała nagrodę BAFTA Film i nominację do nagrody Złotego Globu. Duże uznanie przyniosły role w produkcjach kinowych, takich jak: komedia Martina Scorsese Po godzinach (After Hours, 1985), komedia Nie taka głupia (Nobody's Fool, 1986) jako samotnie wychowywująca dziecko kelnerka, czarna komedia sensacyjna Quentina Tarantino Pulp Fiction (1994) w roli zakolczykowanej Jody, niezrównoważonej partnerki dilera narkotyków, kontrowersyjny dramat Davida Cronenberga Crash: Niebezpieczne pożądanie (Crash, 1996), melodramat Oko w oko z życiem (Buffalo '66, 1997) czy komedia kryminalna Jak ugryźć 10 milionów (The Whole Nine Yards, 2000) jako szantażująca własnego męża Sophie Oseransky. Bywa obsadzana w rolach trzpiotek, a także kobiet rozchwianych, która lądują w dziwacznych konstelacjach osobistych, najczęściej rozwiedzione i zranione.

Była trzykrotnie mężatką; z Anthonym Greco (od 17 lipca 1979), z kompozytorem Jamesem Newtonem Howardme (1986-1987), Johnem Sidelem (1993-1999), z którym ma córkę Zoe. W latach 80. była związana z muzykiem Peterem Gabrielem. Spotykała się z Steve'em Lukatherem, wokalistą zespołu Toto, który dedykował jej piosenkę pt. "Rosanna".
Ma 160 cm wzrostu.
Pojawiła się w teledysku Michaela Jacksona "Liberian girl".

Filmografia

reżyser [edytuj]
2005: All We Are Saying
2002: W poszukiwaniu Debry Winger (Searching for Debra Winger)

zdjęcia
2005: All We Are Saying

aktorka
2005: What About Brian jako Nicole 'Nic'
2005: Iowa jako Effie Harte
2005: Kids in America jako Abby Pratt
2005: My Suicidal Sweetheart jako Vera
2004: Dead Cool jako Deirdre
2004: Gilded Stones jako Sally
2003: Chwile grozy (Rush of Fear) jako Alex
2001: Big Bad Love jako Velma
2001: Dobre rady (Good Advice) jako Cathy Sherman
2001: Things Behind the Sun jako Pete
2001: Joe Dirt jako Charlene
2001: Pamiętnik seksoholika (Diary of a Sex Addict) jako Grace Horn
2000: Zew ciała (Too Much Flesh)
2000: Trucizna (Poison) jako Dana Lazlo
2000: Jak ugryźć 10 milionów (The Whole Nine Yards) jako Sophie Oseransky
1999: Switched at Birth jako Linda
1999: Sugar Town jako Eva
1999: Palmer's Pick Up jako Dawn
1998: Oko w oko z życiem (Buffalo '66) jako Wendy
1998: W obronie morderstwa (I Know What You Did) jako Stacey Keane
1998: Odpływając w dal (Floating Away) jako Maurey
1998: Hell's Kitchen jako Liz McNeary
1998: Homeslice
1998: I'm Losing You jako Rachel Krohn
1998: Sprawa załatwiona (Fait Accompli)
1998: Pigeon Holed jako Devon's Mother
1997: You're Still Not Fooling Anybody jako Jody
1997: Kłamca (Deceiver) jako Pani Kennesaw
1997: Michael Jackson: HIStory on Film - Volume II jako ona sama
1997: Pistolet (Gun) jako Lily
1997-2004: The Practice
1997: Przygoda na rybach (Gone Fishin') jako Rita
1997: Przysługa (Do Me a Favor) jako Alex Langley
1996: White Lies jako Artist
1996: Crash: Niebezpieczne pożądanie (Crash) jako Gabrielle
1995: Ktoś tu kręci (Search and Destroy) jako Lauren Mirkheim
1994: Pulp Fiction jako Jody
1994: Miasto strachu (La Cité de la peur) jako une comédie familiale
1994: Nowhere to Hide jako Sarah Blake
1993: Uciec, ale dokąd? (Nowhere to Run) jako Clydie
1993: The Wrong Man jako Missy Mills
1992: Zbrodnia doskonała (In The Deep Woods) jako Joanna Warren
1992: Ojcowie i synowie (Fathers & Sons) jako Miss Athena
1991: Numer nie z tej ziemi (The Linguini Incident) jako Lucy
1991: Lot "intrudera" (Flight of the Intruder) jako Callie
1991: Son of the Morning Star jako Libby Custer
1990: Słodki rewanż (Sweet Revenge) jako Kate
1990: ...Almost jako Wendy
1990: Czarna tęcza (Black Rainbow) jako Martha Travis
1990: Separation jako Sarah
1989: Nowojorskie opowieści (New York Stories) jako Paulette
1989: L'Aventure du Grand Bleu jako ona sama
1988: Wielki błękit (Le Grand bleu) jako Johanna
1988: Akt wiary (Promised a Miracle) jako Alice 'Lucky' Parker
1987: Amazonki z Księżyca (Amazon Women on the Moon) jako Karen
1986: Śmierć na wiele sposobów (8 Million Ways to Die) jako Sarah
1986: Nie taka głupia (Nobody's Fool) jako Cassie
1985: Lotnik (The Aviator) jako Tillie Hansen
1985: Survival Guide
1985: Silverado jako Hannah
1985: Rozpaczliwie poszukując Susan (Desperately Seeking Susan) jako Roberta Glass
1985: Po godzinach (After Hours) jako Marcy
1984: Parada (The Parade) jako Tilda Kirby
1983: Baby, to jesteś ty (Baby, It's You) jako Jill Rosen
1983: Off the Wall jako Pam
1983: One Cooks, the Other Doesn't jako Tracy
1982: Ściana (I))
1982: Johnny Belinda jako Belinda McAdam
1982: Pieśń kata (The Executioner's Song) jako Nicole Baker
1981: A Long Way Home jako Rose Cavanaugh
1981: S.O.B. jako Babs
1980: Gorp jako Judy
1979: The Ordeal of Patty Hearst
1979: Więcej amerykańskiego graffiti (More American Graffiti) jako Girl in Commune
1978: Zuma Beach jako Beverly
1978: Dark Secret of Harvest Home jako Kate Constantine
1977: Having Babies II

producent
2005: All We Are Saying
2002: W poszukiwaniu Debry Winger (Searching for Debra Winger)

występy gościnne
2004-2005: Summerland jako Ronnie
2004: The L Word jako Sherry Jaffe
2001: Prawo i porządek: Zbrodniczy Zamiar (Law & Order: Criminal Intent) jako Kay Connelly
1998-2006: Para nie do pary (Will & Grace) jako Julie(2003)
1997-2004: The Practice jako Brenda Miller
1977-1981: Eight is enough jako Lori West

zdjęcia archiwalne
2005: Cinema mil jako ona sama
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*