celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Reese Witherspoon

Reese Witherspoon, właśc. Laura Jeanne Reese Witherspoon (ur. 22 marca 1976 w Baton Rouge w stanie Luizjana, USA) – amerykańska aktorka, laureatka Oscara za rolę June Carter w Spacerze po linie.

Reese Witherspoon urodziła się w Baton Rouge w stanie Luizjana jako Laura Jeanne Reese Witherspoon, jest córką chirurga Johna Witherspoona oraz pielęgniarki i wykładowcy college'u Betty Reese. Jest potomkinią w linii prostej Johna Witherspoona, który podpisał Deklarację Niepodległości Stanów Zjednoczonych jako przedstawiciel New Jersey i jedyny duchowny. Ma starszego brata Johna D. Witherspoona, który pracuje jako agent nieruchomości. Reese uczęszczała do prestiżowej prywatnej szkoły dla dziewcząt Harpeth Hall w Nashville, a następnie studiowała na wydziale literatury angielskiej na Uniwersytecie Stanforda w Kalifornii.

Reese mając siedem lat zaczęła pracować jako dziecięca modelka. Jej debiut przed kamerą miał miejsce w filmie telewizyjnym Dziki Kwiat z roku 1991, wyreżyserowanym przez Diane Keaton. Wkrótce powierzono jej rolę na dużym ekranie w osadzonym w latach 50. filmie Człowiek z księżyca (1991). Zagrała w nim Dani – dziewczynę, która zakochuje się w chłopcu z naprzeciwka. Rola ta przyniosła jej pierwszą z szeregu nominacji do nagrody Young Artist Award. Kolejną uzyskała za występ w telewizyjnej produkcji sieci NBC – Desperate Choices: To Save My Child (1992).

Jeszcze w szkole średniej aktorka wystąpiła w dwóch filmach: Jack Niedźwiadek (1993) oraz w realizowanym dla wytwórni Disneya A Far Off Place (1993), podczas nagrywania tego drugiego musiała spędzić kilka miesięcy na Pustyni Kalahari. Po zakończeniu zdjęć do tych filmów Witherspoon otrzymała drugoplanową rolę w serialu realizowanym dla telewizji CBS Return to Lonesome Dove (1993). Później Reese na jakiś czas zrezygnowała z grania i skupiła się na studiowaniu. W 1996 roku powróciła do filmu wcielając sę w postać maltretowanej dziewczyny w thrillerze Lęk. W tym samym roku zagrała obok Kiefera Sutherlanda w Spojrzeniu mordercy. W 1998 roku kariera Witherspoon nabrała szybszego tempa po tym jak zagrała w dwóch głośnych filmach: Półmrok i Miasteczko Pleasantville. W 1999 dostała główną rolę w Wyborach, za którą dostała szereg wyróżnień, między innymi od Narodowego Stowarzyszenia Krytyków Filmowych, a także nominacjami do statuetki American Comedy Award, Złotego Globu oraz Golden Satellite Award.

W 2001 roku zagrała główną rolę w komedii Legalna blondynka. Film ten okazał się dużym sukcesem komercyjnym i stał się hitem lata i dlatego producenci dwa lata później postanowili nakręcić drugą część Legalnej blondynki, w której w głównej roli ponownie wystąpiła Witherspoon.

Aktorka często pojawia się gościnnie w popularnych serialach, takich jak Przyjaciele, za co została uhonorowana kolejną w swojej karierze nominacją do American Comedy Award. W 1996 r. odrzuciła propozycję zagrania w horrorze Krzyk, a rok później w Koszmarze minionego lata. Rozważano jej kandydaturę do roli Julii w głośnej ekranizacji Romeo i Julia (1996).

Resse Witherspoon swojego męża Ryana Phillippe'a poznała na przyjęciu z okazji swoich 21 urodzin w marcu 1997 roku. Para zaręczyła się w grudniu 1998 r., a w marcu 1999 publicznie ogłosili swoje plany małżeńskie, 5 czerwca 1999 roku pobrali się w Charleston w Karolinie Południowej. Mają dwójkę dzieci: córkę Avę urodzoną 9 września 1999, oraz syna Deacona urodzonego 23 października 2003 roku. Ich córka Ava otrzymała imię po babci Ryana Phillippe'a, zaś syn po jego dalekim krewnym. Aktorzy uzgodnili między sobą, że zawsze przy dzieciach będzie jeden z rodziców i według tej zasady uzgadniają swoje harmonogramy pracy. Małżonkowie nigdy nie zatrudniali na pełen etat opiekunki do dzieci. 5 października 2007 para wzięła rozwód. Obecnie Reese spotyka się z aktorem Jake'iem Gyllenhaalem


Filmografia
aktorka
Człowiek z księżyca (The Man in the moon, 1991) jako Danielle 'Dani' Trant
Dziki kwiat (Wildflower, 1991) jako Ellie Perkins
Desperate Choices: To Save My Child (1992) jako Cassie Robbins
W sercu Afryki (A Far Off Place, 1993) jako Nonnie Parker
Jack Niedźwiadek (Jack the Bear, 1993) jako Karen Morris
Return to Lonesome Dove (1993) jako Ferris Dunnigan
S.F.W. (1994) jako Wendy Pfister
Strach (Fear, 1996) jako Nicole Walker
Spojrzenie mordercy (Freeway, 1996) jako Vanessa
Półmrok (Twilight, 1998) jako Mel Ames
Miasteczko Pleasantville (Pleasantville, 1998) jako Jennifer / Mary Sue Parker
Pechowa przesyłka (Overnight Delivery, 1998) jako Evie Miller
Szkoła uwodzenia (Cruel Intentions, 1999) jako Annette Hargrove
Wybory (Election, 1999) jako Tracey Enid Flick
Spisek doskonały (Best Laid Plans, 1999) jako Lissa
American Psycho (2000) jako Evelyn Williams
Mały Nicky (Little Nicky, 2000) jako Holly
Legalna blondynka (Legally Blonde, 2001) jako Elle Woods
Łabędzie nutki (The Trumpet of the Swan, 2001) jako Serena (głos)
Dziewczyna z Alabamy (Sweet Home Alabama, 2002) jako Melanie Carmichael
Bądźmy poważni na serio (The Importance of Being Earnest, 2002) jako Cecily Cardew
Legalna blondynka 2 (Legally Blonde 2: Red, White & Blonde, 2003) jako Elle Woods
Vanity Fair. Targowisko próżności (Vanity Fair, 2004) jako Becky Sharp
Jak w niebie (Just Like Heaven, 2005) jako Elizabeth Martinson
Spacer po linie (Walk the Line, 2005) jako June Carter
Penelope (2006) jako Anne
Transfer (2007) jako Isabella Fields El-Ibrahimi
Cztery Gwiazdki (2008) jako Kate
Potwory kontra Obcy (2009) jako Susan Murphy / Ginormica (głos)
producent
Legalna blondynka 2 (2003)
Penelope (2006)
Cztery Gwiazdki (2008)
aktor gościnnie
Simpsonowie (The Simpsons, 1989) jako Greta Wolfecastle (głos)
Przyjaciele (Friends, 1994-2004) jako Jill Green
Bobby kontra wapniaki (King of the Hill, 1997) jako Debbie (głos)

Nagrody
2006 Spacer po linie - Złoty Glob najlepsza aktorka w musicalu lub komedii
2006 Spacer po linie - Oscar najlepsza aktorka
2006 Spacer po linie - BAFTA najlepsza aktorka
2002 Legalna blondynka - MTV Movie Awards najlepsza aktorka komediowa
2000 Wybory - Nagroda dziennikarzy najlepsza aktorka
1999 Miasteczko Pleasantville - Young Artist Award najlepsza aktorka

Nominacje
2005: Spacer po linie(nominacja) MTV Movie Award najlepsza aktorka
2003: Dziewczyna z Alabamy (nominacja) MTV Movie Awards najlepsza aktorka
2002: Legalna blondynka (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka w musicalu lub komedii
2002: Legalna blondynka (nominacja) MTV Movie Awards najlepsza rola kobieca
2000: Wybory (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka w musicalu lub komedii
1993: Desperate Choices: To Save My Child (nominacja) Young Artist Award najlepsza aktorka w filmie telewizyjnym
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*