celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Raquel Welch

Raquel Welch, właściwie Jo Raquel Tejada (ur. 5 września 1940 w Chicago w stanie Illinois w USA), amerykańska aktorka filmowa.
Jest matką amerykańskiej aktorki Tahnee Welch.
Urodziła się jako Jo Raquel Tejada i była najstarszym z trojga dzieci małżeństwa Armando Carlos Tejada i Josephine Sarah Hall. Jej ojciec był imigrantem z Boliwii, który pracował w lotnictwie jako inżynier, a matka amerykanką irlandzkiego pochodzenia.
W 1942 Armand Tejada został przeniesiony do San Diego w Kalifornii. Rodzina zamieszkała na przedmieściach San Diego w La Jolla, gdzie Raquel dorastała. Będąc dzieckiem pobierała lekcje tańca i wygrywała lokalne konkursy piękności dla nastolatek. W 1958, zdobyła tytuł "Miss Fairest of the Fair" w hrabstwie San Diego. Po szkole średniej, po zdobyciu stypendium, rozpoczęła naukę na wydziale aktorskim na uniwersytecie stanowym w San Diego. W następnym roku poślubiła swojego chłopaka ze szkoły średniej, Jamesa Welcha. W tym samym roku urodził im się syn Damon.

Początkowo jej kariera aktorska spotykała się w licznymi trudnościami. Nie mogąc znaleźć zajęcia, pracowała między innymi w pogodynce czy też jako kelnerka. Z czasem zaczęła grać małe rólki w telewizji, potem podpisała kontrakt z wytwórnią 20th Century Fox. Jej pierwszym filmem z większą rolą był film Roztańczone lato (A Swingin' Summer) z 1965 roku. Gwiazdę kina uczyniła z niej rola w filmie Fantastyczna podróż (The Fantastic Voyage) z 1966.
Wiele z produkcji w których brała udział zrobiło klapę, jednak Welch stała się symbolem seksu lat 60. i 70. XX wieku.
W roku 1974, Raquel Welch zdobyła nagrodę Złotego Globu (Golden Globe) dla najlepszej aktorki za film Trzej Muszkieterowie (The Three Musketeers). Była także nominowana do tej nagrody za jej rolę w telewizyjnym dramacie Prawo do śmierci z 1988 (Right to Die).


Filmografia
1964 A House Is Not a Home – Call Girl
1964 Wagabunda (Roustabout) – studentka
1965 Roztańczone lato (A Swingin' Summer) – Jeri
1966 Wróżki (Le Fate) – Elena
1966 Fantastyczna podróż (Fantastic Voyage) – Cora Peterson
1966 Milion lat przed naszą erą (One Million Years B.C.) – Loana
1966 Mecz (Spara forte, piu forte, non capisco) – Tania Montini
1967 Think Twentieth – ona sama
1967 Najstarszy zawód świata (Le Plus vieux métier du monde) – Nini
1967 Fathom – Fathom Harvill
1967 Dusza na sprzedaż (Bedazzled) – Lilian Lust
1968 Największy drań z nich wszystkich (Biggest Bundle of Them All, The) – Juliana
1968 Bandolero! – Maria Stoner
1968 Kobieta w cemencie (Lady in Cement) – Kit Forrest
1969 100 karabinów (100 Rifles) – Sarita
1969 Flareup – Michele
1969 The Magic Christian – kapłanka
1970 Ukochany (The Beloved) – Elena
1970 Myra Breckinridge – Myra Breckinridge
1971 Hannie Caulder – Hannie Caulder
1972 Sinobrody (Bluebeard) – Magdalena
1972 Policjanci (Fuzz) – Eileen McHenry
1972 Kansas City Bomber – K.C. Carr
1973 The Last of Sheila – Alice
1973 Trzej muszkieterowie (The Three Musketeers) – Constance de Bonancieux
1974 Czterej muszkieterowie (The Four Musketeers) – Constance de Bonancieux
1975 Zwariowane party (The Wild Party) – Queenie
1976 Łapiduchy (Mother, Jugs & Speed) – Jugs (Jennifer)
1977 Dubler (L' Animal) – Jane Gardner
1978 Książę i żebrak (Crossed Swords) – Edith
1979 Muppety jadą do Hollywood (The Muppets Go Hollywood)
1982 The Legend of Walks Far Woman – Krocząca Kobieta
1987 Prawo do śmierci (Right to Die) – Emily Bauer
1988 Kłopoty w raju (Trouble in Paradise) – Rachel
1988 Skandal w małym miasteczku (Scandal in a Small Town) – Letabeth Vincent
1993 Łabędzi śpiew (Torch Song) – Paula Eastman
1993 Detektyw krwi (Tainted Blood) – Elizabeth Hayes
1993 Hollyrock-a-Bye Baby – Sally Millstone (głos)
1993-1997 – Nowe Przygody Supermana (Lois & Clark – New Adventures of Superman) – Diana Stride (1995)
1994 Naga broń 33⅓: Ostateczna zniewaga (The Naked Gun 33⅓: The Final Insult – ona sama
1995 Central Park West – Dianna Brock Rush
1995-1996 – Central Park West – Dianna Brock Rush (1996)
1996-2003 – Sabrina, nastoletnia czarownica (Sabrina, the Teenage Witch) – Vesta Spellman (1996)
1996-2002 – Spin City – matka Paula Lassitera (1997; 1998; 2000)
1998 Folle d'elle – Jacqueline
1998 Chairman of the Board – Grace Kosik
2001 Legalna blondynka (Legally Blonde) – pani Windham Vandermark
2001 Tortilla Soup – Hortensia
2002 Rodzina, ach rodzina (American Family) – ciotka Dora
2005 Forget About It – Christine DeLee
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*