celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Rachel Weisz

Rachel Weisz (ur. 7 marca 1970 r. w Londynie) - brytyjska aktorka.
Jej rodzice (Austriaczka i Węgier), będący pochodzenia żydowskiego, w latach 30. uciekli przed prześladowaniami z Węgier i Austrii do Wielkiej Brytanii.
W wieku 14 lat otrzymała propozycję w Królu Dawidzie w reżyserii Bruce'a Beresforda. Spotkała się to ze sprzeciwem jej ojca, który zagroził opuszczeniem rodziny, jeżeli córka wystąpi w tym filmie[1].
Rachel Weisz studiowała anglistykę na Uniwersytecie Cambridge. W czasie studiów zaczęła się pojawiać w studenckich przedstawieniach. Przełomowa była rola Gildy w musicalu West End, w Gielgud Theatre. Na ekranie zadebiutowała w miniserialu telewizyjnym "Scarlet & Black". Karierę filmową rozpoczęła w 1996 roku w filmie Bernardo Bertolucciego "Ukryte pragnienia". Rozgłos zyskała rolą w wojennym filmie "Wróg u bram" o obronie Stalingradu. Otrzymała Oscara za role w filmie Wierny Ogrodnik za najlepszą kobiecą rolę drugoplanową.
Jest partnerką reżysera Darrena Aronofsky'ego, z którym jest zaręczona; mają ma synka Henrego Chance (ur. 31 maja 2006).


Filmografia
1993 - Czerwone i czarne jako Mathilde de la Mole
1993 - Dirtysomething jako Becca
1994 - Seventeen
1994 - White Goods jako Elaine
1995 - Maszyna śmierci jako młodszy zarządca
1996 - Ukryte pragnienia jako Miranda
1996 - Reakcja łańcuchowa jako doktor Lily Sinclair
1997 - Na całość jako Marty Pilcher
1997 - Kochankowie sztormowego morza jako Amy Foster
1997 - Bent jako prostytutka
1998 - Pragnę cię jako Helen
1998 - Dziewczyny z Farmy jako Ag (Agapanthus)
1998 - Piłkarski romans jako Rosie
1998 - Kropla Słońca jako Greta
1999 - Tube Tales
1999 - Mumia jako Evelyn Carnahan
2000 - Piękne istoty jako Petula
2000 - This Is Not an Exit: The Fictional World of Bret Easton Ellis jako Lauren Hynde
2001 - Mumia powraca jako Evelyn Carnahan O'Connell / księżniczka Nefertiri
2001 - Wróg u bram jako Tania
2002 - Był sobie chłopiec jako Rachel
2003 - Ława przysięgłych jako Marlee
2003 - Kształt rzeczy jako Evelyn
2003 - Przekręt doskonały jako Lily
2004 - Zawiść jako Debbie Dingman
2004 - Daisy Winters jako Matka Daisy
2005 - Heaven and Earth
2005 - Wierny ogrodnik jako Tessa Quayle
2005 - Constantine jako Angela Dodson / Isabel Dodson
2006 - Źródło jako Isabel / Izzi Creo
2006 - Eragon jako Saphira (głos)
2007 - Jagodowe noce
2007 - Heaven and Earth jako James Miranda Barry
2008 - The Colossus jako Olive Schreiner
2008 - Na pewno, być może jako Summer Hartley
2009 - Nostalgia Anioła jako Abigail Salmon
2009 - Dirt Music jako Georgie Jutland
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*