celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Rachel Griffiths

Rachel Griffiths (ur. 4 czerwca 1968 w Melbourne, Australia) – australijska aktorka filmowa.
Griffiths zdobyła popularność rolą w filmie Wesele Muriel (Muriel's Wedding) z 1994. Kolejną ważną rolą w jej karierze była postać Hilary, siostry znanej wiolonczelistki Jacqueline du Pré, w filmie Hilary i Jackie (Hilary and Jackie) z 1998. Za tę rolę była nominowana do Oscara w kategorii najlepsza aktorka drugoplanowa. Rachel Griffiths wystąpiła w wielu amerykańskich produkcjach, co wymagało od niej opanowania amerykańskiego akcentu. W innym filmie Duża mała Ania (Very Annie Mary) z 2001 posługuje się bezbłędnie angielskim z walijskim akcentem. Mimo zdobytej popularności w Europie i USA powróciła do rodzinnej Australii, gdzie występuje w wielu rodzimych produkcjach.
Dużą popularność przynosła jej też rola Brendy Chenowith w serialu Sześć stóp pod ziemią produkowanym przez telewizję HBO. Otrzymała za nią Złoty Glob i dwukrotną nominację do nagrody Emmy.


Filmografia

Aktorka
Secrets (1993) jako Sarah Foster
The Feds (1993) jako Angela Nraglia
Wesele Muriel (Muriel's Wedding, 1994) jako Rhonda
Small Treasures (1995) jako Jane
Opera u czubków (Cosi, 1996) jako Lucy
Dzieci rewolucji (Children of the Revolution, 1996) jako Anna
Więzy miłości (Jude, 1996) jako Arabella
Zatrzymać przeszłość (To Have and to Hold, 1996) jako Kate
Mój syn fanatyk (My Son the Fanatic, 1997) jako Bettina
Mój Chłopak się żeni (My Best Friend's Wedding, 1997) jako Samantha Newhouse
Witajcie w krainie Woop Woop (Welcome to Woop Woop, 1997) jako Sylvia
Among Giants (1998) jako Gerry
Gra słów (Divorcing Jack, 1998) jako Lee Cooper
Hilary i Jackie (Hilary and Jackie, 1998) jako Hilary du Pré
Odkąd Cię nie ma (Since You've Been Gone, 1998) jako Sally Zalinsky
Amy (1998) jako Tanya Rammus
Szansa mojego życia (My myself I, 1999) jako Pamela Drury
Sześć stóp pod ziemią (Six Feet Under, 2001-2005) jako Brenda Chenowith
Duża mała Ania (Very Annie Mary, 2001) jako Annie Mary
Blow (2001) jako Ermine Jung
Dwa w jednym (Blow Dry, 2001) jako Christina
Przygody Tomcio Palucha i Calineczki (The Adventures of Tom Thumb and Thumbelina, 2002) jako Albertine (głos)
Dokonać zemsty (The Hard Word, 2002) jako Carol
Debiutant (The Rookie, 2002) jako Lorri Morris
Showboy (2002) jako ona sama
Ned Kelly (2003) jako pani Scott
Po burzy (After the Deluge, 2003) jako Annie
Chorał (Plainsong, 2004) jako Maggie
Step Up - taniec zmysłów (Step Up, 2006) jako Dyrektorka Gordon
Bracia i siostry (Brothers & Sisters, 2006)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*