celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Phoebe Cates

Phoebe Cates, właściwie Phoebe Belle Katz (ur. 16 lipca 1963 roku w Nowym Jorku) – amerykańska aktorka filmowa.

Swoją egzotyczna urodę zawdzięcza filipińskiemu pochodzeniu matki i rosyjsko-żydowskiemu ojca. Ma starszą siostrę Valerie i młodszą Alexandrę. Wychowywała się w rodzinie blisko związanej z przemysłem filmowym, jej ojciec Joseph Cates i wujek Gilbert Cates byli reżyserami i producentami filmowymi. Ukończyła nowojorską Professional Children's School. Uczęszczała też do szkoły baletowej, ale kontuzja kolana zmusiła ją do jej porzucenia w 1977 roku. Zaczynała jako modelka w "Seventeen" i innych pismach dla młodzieży. Zadebiutowała w filmie Raj (Paradise, 1982), który był oparty na pomyśle z Błękitnej Laguny (The Blue Lagoon, 1980) z Brooke Shields, ale miejscem akcji była pustynna oaza. W 1984 magazyn Harper's Bazaar's umieścił jej nazwisko na liście 10 najpiękniejszych kobiet Ameryki.

W dniu 5 marca 1989 poślubiła znanego aktora, laureata Oscara za rok 1988 Kevina Klina. W 1990 wystąpili razem w filmie Kocham cię na zabój (I Love You to Death) i w 1994 w Księżnice Caraboo. Mają syn Owena (ur. 14 października 1991) i córkę Gretę (ur. 21 marca 1994). Po głównej roli w Księżniczce Caraboo porzuciła karierę filmową aby zająć się wychowywaniem dzieci. W 2001 zagrała jeszcze w Przyjęciu Jubileuszowym (The Anniversary Party) tylko ze względu na debiut reżyserski jej przyjaciółki Jennifer Jason Leigh.

Filmografia
1982 Raj (Paradise) - Sarah
1982 Beztroskie lata w Ridgemont High (Fast Times at Ridgemont High) - Linda Barrett
1983 Prywatna szkoła (Private School) - Christine Ramsey
1983 Młodsza siostra (Baby Sister) - Annie Burroughs
1984 Gremliny rozrabiają (Gremlins) - Kate Beringer
1984 Koronki (Lace) - Lili
1985 Lace II - Lili
1987 Co zrobić z aniołem? (Date with an Angel) - Patty Winston
1988 Bright Lights, Big City - Amanda
1989 Shag - Carson McBride
1989 Serce Dixie (Heart of Dixie) - Aiken
1990 Kocham cię na zabój (I Love You to Death) - Dziewczyna na dyskotece
1990 Largo Desolato - Studentka filozofii
1990 Gremliny 2 (Gremlins 2: The New Batch) - Kate Beringer
1991 Zwariowany Fred (Drop Dead Fred) - Elizabeth
1993 Dynamika ciał (Bodies, Rest & Motion) - Carol
1994 My Life's in Turnaround - ona sama
1994 Księżniczka Caraboo (Princess Caraboo) - Księżniczka Caraboo/Mary Baker
1997 Scratch the Surface - ona sama
2001 Party na słodko (The Anniversary Party)- Jack Gold
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*