celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Peta Wilson

Peta Gia Wilson (ur. 18 listopada 1970 w Sydney), aktorka i modelka australijska.

Peta Wilson urodziła się 18 listopada 1970 roku w Sydney. Jej ojciec był wojskowym, dlatego w dzieciństwie wielokrotnie zmieniała miejsce zamieszkania. Kilka lat spędziła m.in. w Papui Nowej Gwinei, gdzie zachorowała na trwającą 9 miesięcy malarię. Uprawiała z powodzeniem żeglarstwo i netball. W późniejszych latach Wilson pracowała jako modelka w Europie. W roku 1991 wyjechała do Los Angeles, gdzie zdobyła wykształcenie aktorskie oraz otrzymała swoją pierwszą rolę w sztuce Sama Sheparda Fool for Love. Początkowo występowała w teatrze, z czasem zaczęła pojawiać się w amerykańskich produkcjach telewizyjnych i niezależnych takich jak Loser i Jeden z naszych (One of Our Own), który zdobył pierwszą nagrodę na festiwalu filmowym w Charleston. W roku 1996 Wilson otrzymała główną rolę w wielokrotnie nagradzanym i wyróżnianym, kultowym kanadyjskim serialu sensacyjnym Nikita (La Femme Nikita), dzięki której zdobyła światową sławę i uznanie. W międzyczasie otrzymała jedną z głównych ról w thrillerze erotycznym Więzy zła (Mercy), gdzie wystąpiła u boku Ellen Barkin, a następnie zagrała w mini-serialu z gwiazdorską obsadą Jak to dziewczyny (A Girl Thing). W roku 2002 pojawiła się w filmie Joe i Max (Joe and Max), gdzie zagrała żonę legendarnego niemieckiego boksera Maxa Schmelinga. Rok później Sean Connery zaproponował jej rolę w wysokobudżetowym filmie Liga niezwykłych dżentelmenów (The League of Extraordinary Gentlemen), w którym wcieliła się w rolę wampirzycy Miny Harker. W kolejnych latach zajęta wychowywaniem urodzonego w 2002 roku syna Marlowea, Peta Wilson pojawiła się gościnnie w kilku serialach takich jak Jonny Zero i Two Twisted (Zagadkowe opowieści), zagrała też główną rolę w filmie Podwójna gra (False Pretenses) i pojawiła się w nominowanym do Oscara Superman: Powrót (Superman Returns). W roku 2007 można ją było oglądać w filmie Damiana Harrisa Gardens of the Night.

Końcem 2007 roku Wilson założyła firmę producencką "Vision Picture Company".

Wilson gościła w talk-showach, odwiedziła m.in.: Rosie O'Donnell, Jaya Leno, Conana O'Briena, Davida Lettermana i Craiga Kilborna. W roku 2001 była gościem specjalnym Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Moskwie, podczas którego towarzystwa dotrzymywał jej prezydent Putin. Pojawiła się na okładkach światowych magazynów takich jak "Harper's Bazaar", "Details", "Gear", "Flare", "GQ", "Esquire", "Ralph", czy "Playboy". Pisały o niej między innymi "People", "InStyle", "Maxim", "FHM", "Vogue", "Vanity Fair", "Detour", "The New York Times", "US Magazine" i "Shape".


Filmografia
2008: Pandora's Box - Sarah
2008: Malibu Shark - Heather
2008: Beautiful - Sherrie Hobson
2007: Gardens of the Night - Sarah
2006: Superman: Powrót (Superman Returns) - Bobbie Faye
2006: Zagadkowe opowieści (Two Twisted) - Mischa Sparkle
2005: Jonny Zero - Aly
2004: Podwójna gra (False Pretenses) - Dianne/Dee Dee
2003: Liga niezwykłych dżentelmenów (The League of Extraordinary Gentlemen) - Mina Harker
2002: Joe i Max (Joe and Max) - Anny Ondra
2001: Jak to dziewczyny (A Girl Thing) - Alex
2001: Other People - Harriet Stone
2000: Więzy zła (Mercy) - Vickie Kittrie
1997: Jeden z naszych (One of Our Own) kapral Jennifer Vaughn
1997: Znikający punkt (Vanishing Point) - dziewczyna na motorze
1997-2001: Nikita (La Femme Nikita) - Nikita
1996: Nieśmiertelny (Highlander) - inspektor
1996: Próba uczuć (Woman Undone) - recepcjonistka
1996: Loser - Alyssha Rourke
1996: Strangers - Martha
1995: Naked Jane - Marissa
1995: The Sadness of Sex - dziewczyna z marzeń

Nagrody
2004: Saturn Award (nominacja - najlepsza aktorka drugoplanowa) Liga niezwykłych dżentelmenów
1999: Gemini Award (nominacja - najlepsza aktorka w serialu dramatycznym) Nikita
1998: Saturn Award (nominacja - najlepsza aktorka w serialu telewizyjnym) Nikita
1998: Gemini Award (nominacja - najlepsza aktorka w serialu dramatycznym) Nikita
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*