celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Penelope Cruz

Penélope Cruz Sánchez (ur. 28 kwietnia 1974 r. w Madrycie, Hiszpania) bardziej znana jako Penélope Cruz lub Pe - hiszpańska aktorka, początkowo tancerka, po debiucie w hiszpańskiej telewizji porzuciła taniec dla aktorstwa. Wystąpiła, odnosząc liczne sukcesy, w hiszpańsko-, francusko- oraz anglojęzycznych filmach.

Aktorka urodziła w Madrycie, jej ojciec, Eduardo Cruz, był kupcem, a matka - Encarna Sánchez, fryzjerką. Rodzice nadali jej imię Penélope, zainspirowani piosenką Joana Manuela Serrata. Przez 9 lat uczyła się tańca klasycznego w madryckim Conservatorio Nacional. W wieku 15 lat wzięła udział wraz z 300 innymi dziewczynami w castingu organizowanym przez agencję poszukującą młodych talentów. Kontynuowała naukę tańca w Balecie Hiszpańskim (3 lata) oraz aktorstwa w Cristina Rota School (Nowy Jork) (4 lata). Ukończyła kurs tańca współczesnego. Zaczęła regularnie występować jako prezenterka w programie telewizji hiszpańskiej La Quinta Marcha przeznaczonym dla nastolatek.

Po dwóch latach przerwała naukę w szkole średniej i zrezygnowała z tańca na rzecz aktorstwa. Zadebiutowała w wideoklipie La fuerza del destino hiszpańskiej grupy popowej Mecano.

W 1991 roku zadebiutowała na wielkim ekranie w filmie El Laberiento Griego. Rok później zagrała w m.in. "Jamón, jamón" i "Belle époque". Za rolę w drugim z filmów dostała nagrodę Goya - hiszpański odpowiednik Oscara.
W 1999 r. wystąpiła w filmie Pedro Almodóvara Todo sobre mi madre (pol. Wszystko o mojej matce). Film ten został nagrodzony Oskarem dla najlepszego filmu obcojęzycznego. W 2000 roku zagrała razem z Mattem Damonem w filmie All the Pretty Horses (pol. Rącze konie). Na początku 2001 r. wystąpiła wraz z Tomem Cruisem w filmie Vanilla Sky. Znajomość z Tomem Cruisem na planie zapoczątkowała jej trzyletni związek z tym aktorem. Vanilla Sky jest hollywoodzkim remakiem filmu ''Abre los ojos (pol. Otwórz oczy). Aktorka w obu wersjach zagrała rolę Sofii.

Tom Cruise dla Penélopy rozstał się ze swoją żoną Nicole Kidman. Związek ten jednak nie wytrzymał próby czasu.

W 2005 roku aktorka wystąpiła w filmie Sahara u boku Matthew McConaughey z którym miała trwający rok romans.

Z Salmą Hayek (aktorka przyjaźni się z nią od 2001 roku) w 2006 r. zagrała w filmie SEXiPISTOLS. W tym samym roku Penelope zagrała ponownie w filmie Almodóvara - Volver. Za tę rolę otrzymała Złotą Palmę w Cannes dla najlepszej aktorki, a także nagrodę hollywoodzkiego festiwalu filmowego w kategorii najlepsza aktorka pierwszoplanowa.
Ma 168 cm wzrostu i waży 48 kg.
Jest rzeczniczką francuskiego koncernu kosmetycznego L'Oreal.
Przyjaźni się z Salmą Hayek i Halle Berry.
Reklamowała ubrania Ralpha Laurena.
Wystąpiła w reklamie kolekcji ubrań P. Diddy'ego dla kobiet Sean Jean (2005).
W 2005 roku magazyn "People" umieścił ją na liście 50 najpiękniejszych ludzi świata.

Filmografia

aktorka
2009: Nine jako Carla Albanese
2009: G-Force jako Juarez (głos)
2009: Los Abrazos rotos jako Lena
2008: Vicky Cristina Barcelona jako Maria Elena
2008: Elegia jako Consuela Castillo
2007: Dobranoc, kochanie jako Anna / Melodia
2007: Manolete jako Antoñita "Lupe" Sino
2006: Volver jako Raimunda
2006: SEXiPISTOLS (Bandidas) jako María
2005: Chromophobia jako Gloria
2005: Sahara jako Eva Rojas
2004: Nie ruszaj się (Non ti muovere) jako Italia
2004: Czekając na cud (Noel) jako Nina
2004: Głowa w chmurach (Head in the Clouds) jako Mia
2003: Jeźdźcy Apokalipsy (Masked and Anonymous) jako Pagan Lace
2003: Gothika jako Chloe Sava
2003: Fanfan Tulipan (Fanfan la tulipe) jako Adeline La Franchise
2002: Obudzić się w Reno (Wakin Up In Reno) jako Brenda (hiszpańska kobieta)
2001: Boskie jak diabli (Sin noticias de Dios) jako Carmen Ramos
2001: Vanilla Sky jako Sofia
2001: Blow jako Mirtha
2001: Kapitan Corelli (Captain Corelli's Mandolin) jako Pelagia
2000: Rącze Konie (All the Pretty Horses) jako Alejandra
1999: Volavérunt jako Pepita Tudó
1999: Kobieta na topie (Woman on Top) jako Isabella Oliveira
1999: Wszystko o mojej matce (Todo Sobre Mi Madre) jako Siostra Rosa
1998: Dziewczyna marzeń (La Nińa de tus ojos) jako Macarena Granada
1998: Kraina Hi-Lo (The Hi - lo country) jako Josepha O'Neil
1998: Szepty aniołów (Talk of Angels) jako Pilar
1998: Don Juan jako Mathurine
1998: Człowiek z deszczem w butach (The Man with rain in his shoes) jako Victor Bukowski
1997: Zapach raju (Et Hjørne af paradis) jako Helena
1997: Otwórz oczy (Abre los ojos) jako Sofía
1997: Drżące ciało (Carne trémula) jako Isabel
1996: Czarownice (Brujas) jako Patricia
1996: Miłość może całkowicie zniszczyć twoje życie (El Amor perjudica seriamente la salud) jako Diana Balaguer w młodości
1996: Celestyna (La Celestina) jako Melibea
1994: Entre rojas jako Lucia
1994: Todo es mentira jako Lucia
1994: Alegre ma non troppo jako Salomé
1993: Per amore, solo per amore jako Mary
1993: La Ribelle jako Enza
1992: Belle époque jako Luz
1992: Umrzeć to za mało (Framed) jako Lola Del Moreno
1992: Szynka, szynka (Jamón, jamón) jako Silvia
1991: El Laberinto griego jako Elise
1990: La Quinta marcha jako Prowadząca
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*