celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Olivier Martinez

Olivier Martinez (ur. 12 stycznia 1966 roku w Paryżu) – francuski aktor filmowy.
Urodził się w rodzinie rzymskokatolickiej jako syn hiszpańsko-marokańskiego mechanika i zawodowego boksera urodzonego w Maroko Roberta Martineza i francuskiej sekretarki Rosemarie Martinez. Dorastał wraz z bratem Vincentem na przedmieściach Paryża. Uczęszczał do Ecole Florent w Paryżu. Przez pięć lat dorabiał w byle jakich zawodach fizycznych, zanim podjął decyzję o karierze aktorskiej. Mając 23 lat wstąpił do prestiżowego konserwatorium paryskiego Conservatoire National Superieur d'Art Dramatique (CNSAD).
Na dużym ekranie pojawił się po raz pierwszy we francusko-włoskim filmie Pełna stal (Plein fer, 1990) i szybko osiągnął względny sukces; za postać złodzieja Tony'ego w dramacie IP5 (IP5: L'île aux pachydermes, 1992) był nominowany do nagrody Cezara dla najbardziej obiecującego aktora. Rola Petita Paula w dramacie Raz, dwa, trzy, słońce (Un, deux, trois, soleil, 1993) przyniosła mu nagrodę Cezara dla najbardziej obiecującego aktora. W 1993 roku został uhonorowany nagrodą im. Jeana Gabina. Międzynarodową sławę zyskał rolą Angelo Pardi, włoskiego oficera kawalerii, który zakochuje się w zamężnej kobiecie (Juliette Binoche) w melodramacie Huzar (Le Hussard sur le toit, 1995). Zagrał postać porywczego kochanka w hollywoodzkim dramacie Adriana Lyne'a Niewierna (Unfaithful, 2002) z Diane Lane.
Romansował z Juliette Binoche (1995-98), Mirą Sorvino (od 1998 do lutego 2003) i australijską piosenkarką Kylie Minogue (od marca 2003 do 2007).
Ma 180 cm wzrostu.
W 2006 roku reklamował perfumy Yves'a Saint-Laurenta.

Filmografia
filmy kinowe
2007: Krew jak czekolada (Blood and Chocolate) jako Gabriel
2005: The Snow Goose
2004: Złodziej życia (Taking Lives) jako Paquette
2003: S.W.A.T. Jednostka Specjalna (S.W.A.T.) jako Alex Montel
2002: Niewierna (Unfaithful) jako Paul Martel
2002: Anioł śmierci (Semana Santa) jako Quemada
2000: Pogromca byków (Bullfighter) jako Jack
2000: Zanim zapadnie noc (Before Night Falls) jako Lázaro Gómez Carriles
2000: Toreros jako Manuel
2000: La Taule
2000: Kobieta (Nosotras) jako David
1999: La Ciudad de los prodigios jako Onofre Bouvila
1997: Pokojówka z "Titanica" (La Femme de chambre du Titanic) jako Horty
1996: Mój mężczyzna (Mon homme) jako Jean-François
1995: Huzar (Le Hussard sur le toit) jako Angelo Pardi
1993: Raz, dwa, trzy, słońce (Un, deux, trois, soleil) jako Petit Paul
1992: IP5 (IP5: L'île aux pachydermes) jako Tony
1992: Les Paroles invisibles
1990: Plein fer jako Pascal

filmy TV
2003: Rzymska wiosna Pani Stone (The Roman Spring of Mrs. Stone) jako Paolo di Lio
1992: Odyssée bidon jako Phil

seriale TV
1990: Navarro jako Rollo
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*