celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Olivia Newton-John

Olivia Newton-John OBE (ur. 26 września 1948 w Cambridge a Anglii) – australijska piosenkarka i aktorka, wnuczka Maxa Borna ze strony matki. Jej ojciec Brin Newton-John był oficerem MI6 i brał udział w pracach nad Enigmą oraz aresztował Rudolfa Hessa. Wyemigrowała z rodziną do Australii w 1954, z uwagi na pracę ojca jako profesora niemieckiego na uniwersytecie w Melbourne.

Już jako nastolatka występowała w kafejkach Melbourne. Po powrocie do Anglii w 1974 brała udział w konkursie Eurowizji. Następnie wyjechała do Stanów Zjednoczonych, gdzie prowadziła własny program w telewizji ABC.

Dużą popularność zdobyła w roli protagonistki obok Johna Travolty w roli głównej w musicalu Grease (zaśpiewała m.in. przebojowy numer "Summer Nights").

Innym ważnym musicalem w jej karierze jest Xanadu, z piosenką tytułową.

Bardzo znanym albumem jest Physical z piosenką "Let's Get Physical".

W 1979 została kawalerem Orderu Imperium Brytyjskiego za zasługi w muzyce i filmie.

Przeszła operację raka piersi, propaguje profilaktykę tej choroby. Jej przyjaciel, kamerzysta Patrick McDermott zaginął na morzu w 2005.


Dyskografia
1971 If Not for You
1972 Olivia
1973 Let Me Be There/Music Makes My Day
1974 Long Live Love
1974 If You Love Me, Let Me Know
1975 Have You Never Been Mellow
1975 Clearly Love
1976 Come On Over
1976 Don't Stop Believin
1977 Making A Good Thing Better
1978 Totally Hot
1981 Physical
1985 Soul Kiss
1988 The Rumour
1989 Warm and Tender
1994 Gaia
1998 Back With A Heart
2000 Tis The Season (with Vince Gill)
2004 Indigo: Women Of Song
2005 Stronger Than Before
2006 Grace And Gratitude
2007 Christmas Wish
2008 A Celebration In Song

Odznaczenia i wyróżnienia (oprócz nagród profesjonalnych w muzyce/filmie)
1979 Kawaler Order Imperium Brytyjskiego (OBE), z ręki królowej Elżbieta II [1]
1981 Hollywood Walk of Fame [2]
1990 Ambasador Dobrej Woli Organizacji Narodów Zjednoczonych, program: Nations Environment Programme[1]
1998 Nagroda Humanitarna Cadillac Concept w dziedzinie zwalczania raka piersi[3]
1999 Czerwony Krzyż, Nagroda Humanitarna za promowanie prewencji raka piersi i pracę w ochronie środowiska[4]
1999 Women's Guild of Cedar-Sinai Hospital - Nagroda "Kobieta XXI Wieku" za promowanie prewencji raka piersi i pracę w ochronie środowiska [5]
2000 Environmental Media Association - "Międzynarodowa Nagroda im. Ermenegildo Zegna w Ochronie Środowiska" za pracę w uświadamianiu publicznym tematymi skażenia środowiska [6]
2000 Rainforest Alliance - Nagroda Green Globe w Sztuce i Naturze za jej wkład w konserwację lasu tropikalnego [7]
2002 Australian Recording Industry Association - wpisanie do Australian Music Hall of Fame [8]
2006 Australia Day at Penfolds Black Tie Gala - Nagroda Lifetime Achievement [9]
2006 Decatur Memorial Hospital (Illinois, USA) - Nagroda Humanitarna [10]
2006 Kawaler Order of Australia (AO) za zasługi w muzyce, filmie, prewencji raka piersi, ochronie środowkiska, edukacji, kształceniu i promowaniu działalności badawczych (ang. "service to the entertainment industry as a singer and actor, and to the community through organisations supporting breast cancer treatment, education, training and research, and the environment") [1]
2007 American Australian Association Black Tie Gala - Nagroda Lifetime Achievement[11]
2007 Kimmel Center (Filadelfia, USA) - Nagroda Chluby (Valor Award) za skuteczne zbieranie funduszy na rzecz prewencji raka piersi [12]
2008 Project Angel Food - Nagroda Twórcy Projektu im. Marianne Williamson za całokształt uświadamiania problemu raka piersi [13]

Nagrody w muzyce i filmie
Nagrody Academy of Country Music (ACM) [14] Wygrane:

1973 - Most Promising Female Vocalist
Nominacje:

1974 - Top Female Vocalist
Nagrody AGVA

1974 - Rising Star of the Year
Nagrody American Music [15]

Wygrane:

1974 - Favorite Album – Country: "Let Me Be There"
1974 - Favorite Female Artist – Country
1974 - Favorite Female Artist - Pop/Rock
1974 - Favorite Single - Pop/Rock: "I Honestly Love You"
1975 - Favorite Album - Pop/Rock: "Have You Never Been Mellow"
1975 - Favorite Female Artist – Country
1975 - Favorite Female Artist - Pop/Rock
1976 - Favorite Female Artist - Pop/Rock
1978 - Favorite Album - Pop/Rock: "Grease"
1982 - Favorite Female Artist - Pop/Rock
Nominacje:

1975 - Favorite Album - Country: "Have You Never Been Mellow"
1979 - Favorite Female Artist - Pop/Rock
1980 - Favorite Female Artist - Pop/Rock
Nagrody Australian Recording Industry Association (ARIA) [16]

Wygrane:

1999 - Highest Selling Album: "Highlights From The Main Event"
Nominacje:

1999 - Best Adult Contemporary Album: "Highlights From The Main Event"
Nagrody Billboarda

1974 - Top Pop Singles Artist (Female)
1975 - Top Pop Albums Artist (Female)
1976 - Top Adult Contemporary Artist
1979 - Top Soundtrack: "Grease"
1982 - Top Pop Single: "Physical"
1982 - Top Pop Singles Artist
1982 - Top Pop Singles Artist (Female)
1997 - Top Pop Catalog Album: "Grease"
1998 - Top Pop Catalog Album: "Grease"
Nagrody Cashbox

1974 - No.1 New Female Vocalist, Singles
1975 - No.1 Female Vocalist, Singles
1975 - No.1 Female Vocalist, Albums
Country Music Association (CMA) Awards [17]

Wygrane:

1974 - Female Vocalist of the Year
Nominacje:

1974 - Album of the Year - "If You Love Me Let Me Know"
1974 - Entertainer of the Year
1974 - Single of the Year - "If You Love Me (Let Me Know)"
Daytime Emmy Awards [18]

1999 - Outstanding Original Song - "Love Is A Gift"
Nagrody Grammy

Wygrane:

Nagroda Grammy 1973 - Grammy Award for Best Female Country Vocal Performance: "Let Me Be There"
Nagroda Grammy 1974 - Grammy Award for Record of the Year: "I Honestly Love You"
Nagroda Grammy 1974 - Grammy Award for Best Female Pop Vocal Performance: "I Honestly Love You"
Nagroda Grammy 1982 - Grammy Award for Video of the Year: "Olivia Physical"
Nominacje: [20]

Nagroda Grammy 1975 - Grammy Award for Best Female Pop Vocal Performance: "Have You Never Been Mellow"
Nagroda Grammy 1978 - Grammy Award for Album of the Year: Grease
Nagroda Grammy 1978 - Grammy Award for Best Female Pop Vocal Performance: "Hopelessly Devoted to You"
Nagroda Grammy 1980 - Grammy Award for Best Female Pop Vocal Performance: "Magic"
Nagroda Grammy 1981 - Grammy Award for Best Female Pop Vocal Performance: "Physical"
Nagroda Grammy 1982 - Grammy Award for Best Female Pop Vocal Performance: "Heart Attack"
Nagroda Grammy 1983 - Grammy Award for Best Long Form Music Video: Olivia In Concert
Nagroda Grammy 1984 - Grammy Award for Best Short Form Music Video: Twist Of Fate
Nagrody National Association of Retail Merchandisers (NARM)

Best Selling Album by a Female Country Artist: "If You Love Me, Let Me Know"
Best Selling Album by a Female: "If You Love Me, Let Me Know"
Nagrody People's Choice

1975 - Favorite Female Musical Performer [21]
1977 - Favorite Female Musical Performer [22]
1979 - Favorite Female Musical Performer [23]
1979 - Favorite Motion Picture Actress [23]
Nagrody Record World

1974 - Top Most Promising Country Albums Artist (Female)
1974 - Top Most Promising Country Singles Artist (Female)
1974 - Top Pop Female Vocalist (Albums)
1974 - Top Pop Female Vocalist (Singles)
1975 - Top Country Female Vocalist (Albums)
1975 - Top Pop Female Vocalist (Albums)
1975 - Top Pop Female Vocalist (Singles)
1976 - Top Country Female Vocalist (Albums)
1976 - Top Pop Female Vocalist (Albums)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*