celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Nicole Kidman

Nicole Mary Kidman (ur. 20 czerwca 1967 w Honolulu na Hawajach, w USA) - amerykańska i australijska aktorka i piosenkarka.

Urodziła się w Honolulu, gdzie jej ojciec prowadził badania nad rakiem. Mieszkała w Stanach Zjednoczonych do wieku czterech lat, potem przeprowadziła się z rodzicami do Sydney w Australii. Zaczęła brać lekcje baletu i aktorstwa w wieku trzech lat. Kształciła się w St. Martin's Youth Theater, Australian Theater for Young People, i Philip Street Theater.

Kidman przerwała naukę w North Sydney High School, kiedy jej matka zachorowała na raka piersi. Po powrocie matki do zdrowia kontynuowała naukę aktorstwa.

Pierwszego męża Toma Cruise'a poznała na planie filmu Szybki jak błyskawica. Poślubiła go w wigilię Bożego Narodzenia 1990 w Telluride w stanie Kolorado. Informacje o ślubie były utrzymywane w tajemnicy.

Nicole Kidman wraz z Tomem Cruise'em zaadoptowała dwoje dzieci - Isabellę (1992) i Connora Antony'ego (1995). W czasie małżeństwa mieszkali w Los Angeles, Australii, Kolorado i Nowym Jorku.

Pod koniec 2002 roku Nicole Kidman i Tom Cruise rozwiedli się. Chociaż rozwód przebiegł bez zadrażnień, środowiska zajmujące się ploteczkami o gwiazdach twierdziły, że główną przyczyną rozwodu był brak porozumienia partnerów na temat w jakiej wierze wychowywać dzieci. Cruise uważał, że powinna to być wiara scjentologiczna, Kidman chciała by była to wiara katolicka.

Siostra Nicole Kidman Antonia jest dziennikarką zajmującą się rozrywką w australijskiej telewizji.

W wywiadzie dla "Vanity Fair" wyznała, że długo starała się o dziecko, jednak dwa razy nie donosiła ciąży. Kilka lat temu wyszła za mąż za muzyka country Keitha Urbana. Ich pierwsze dziecko - córeczka Sunday Rose, urodziła się 7 lipca 2008 roku.

Debiutowała w teatrze ulicznym. Karierę aktorską rozpoczęła w wieku czternastu lat, występując w roli głównej w Bush Christmas. Film ten nadal jest często wyświetlany w okresie Bożego Narodzenia. W latach 80. XX wieku występowała w wielu australijskich filmach i serialach telewizyjnych, w tym przede wszystkim BMX Bandits i Bangkok Hilton.

Nicole Kidman zagrała główną rolę w Martwej ciszy (1989), a później z Tomem Cruisem w Szybki jak błyskawica. Grała w Billy Bathgate z Brucem Willisem i Dustinem Hoffmanem, a w 1992 występowała w Za horyzontem Rona Howarda. Odtwarzała główne role w Batman Forever, potem w Portrecie damy.

Ona i Tom Cruise grali główne role w ostatnim filmie Stanleya Kubricka Oczy szeroko zamknięte, a Nicole zagrała jedną z dwóch sióstr czarownic w Totalna magia (1999).

Dla Nicole Kidman rok 2001 był najbardziej udany pod względem zawodowym. Za występ w filmie Moulin Rouge! została nominowana do Oskara, a film Inni, z jej udziałem został dobrze przyjęty. Podczas kręcenia filmu Moulin Rouge! w Australii, Kidman doznała urazu kolana i Jodie Foster musiała ją zastąpić w obsadzie Azyl. W 2002 zdobyła Oskara za występ w filmie o Virginii Woolf - Godziny.

Karierę piosenkarską rozpoczęła w 2001 we współpracy z Ewanem McGregorem nad utworem Come What May, z soundtracku Moulin Rouge! (piosenka zadebiutowała i dotarła do 27. miejsca na brytyjskiej liście przebojów). Potem z Robbim Williamsem zaśpiewała piosenkę Somethin' Stupid, cover swingowej piosenki na płycie Williamsa Swing When You're Winning. Piosenka zdobyła dużą popularność w Wielkiej Brytanii i Australii. Jest jedną z najlepiej zarabiających i najbardziej popularnych aktorek na świecie.

W roku 2004 Kidman pojawiła się w remake'u Żony ze Stepford, mając u boku takie aktorki jak Glenn Close, Faith Hill czy Bette Midler.


Filmografia
2009: Nine jako Claudia
2008: Australia jako Lady Sarah Ashley
2007: Inwazja (The Invasion) jako Carol Bennell
2007: Złoty kompas (The Golden Compass) jako Marisa Coulter
2007: Margot jedzie na ślub (Margot at the Wedding) jako Margot
2006: Eucalyptus jako Ellen
2006: Witaj w domu (Bienvenido a casa) jako Hilary Pawell
2006: Futro: portret wyobrażony Diane Arbus (An Fur: Imaginary Portrait of Diane Arbus) jako Diane Arbus
2006: Happy Feet: Tupot małych stóp (Happy Feet) jako Norma Jean
2005: Tłumaczka (Interpreter) jako Silvia Broome
2005: Czarownica (Bewitched) jako Isabel Bigelow / Samantha
2004: Żony ze Stepford (The Stepford Wives) jako Joanna Eberhart
2004: Narodziny (Birth) jako Anna
2003: Wzgórze nadziei (Cold Mountain) jako Ada Monroe
2003: Piętno (The Human Stain) jako Faunia Farley
2003: Dogville jako Grace
2002: Azyl (Panic Room) jako Głos dziewczyny Stephena w telefonie
2002: Godziny (The Hours) jako Virginia Woolf
2001: Moulin Rouge! jako Satine
2001: Inni (The Others) jako Grace Stewart
2001: Dziewczyna na urodziny (Birthday Girl) jako Nadia
1999: Oczy szeroko zamknięte (Eyes Wide Shut) jako Alice Harford
1998: Totalna magia (Practical Magic) jako Gillian Owens
1997: Peacemaker (The Peacemaker) jako Julia Kelly
1996: Portret damy (The Portrait of a Lady) jako Isabel Archer
1996: Gwiazdor (The Leading Man) jako Prezenterka zdobywców nagród
1995: Za wszelką cenę (To Die For) jako Suzanne Stone Maretto
1995: Batman Forever jako Dr Chase Meridian
1993: Gra o życie (My Life) jako Gail Jones
1993: Pełnia zła (Malice) jako Tracy Kennsinger
1992: Za horyzontem (Far and Away) jako Shannon Christie
1991: Billy Bathgate jako Drew Preston
1991: Randka na przerwie (Flirting) jako Nicola Radcliffe
1990: Szybki jak błyskawica (Days of Thunder) jako Dr Claire Lewicki
1989: Martwa cisza (Dead Calm) jako Rae Ingram
1989: Bangkok Hilton jako Katrina
1988: Emerald City jako Helen, dziewczyna Mike'a McCorda
1987: Wietnam (Vietnam) jako Megan Goddard
1987: Room to Move jako Carol Trig
1987: Kawałek (The Bit Part) jako Mary McAllister
1987: Królowie nocy (Watch the Shadows Dance) jako Amy Gabriel
1987: Un' Australiana a Roma jako Jill
1986: Windrider jako Jade
1985: Archer's Adventure jako Catherine
1985: Wills & Burke jako Julia Matthews
1985: Winners jako Carol Trig
1984: Matthew i syn (Matthew and Son) jako Bridget Elliot
1983: Bandyci kontra BMX (BMX Bandits) jako Judy
1983: Bush Christmas jako Helen
1983: Chase Through the Night jako Petra
1983: Bez uczucia (Skin Deep)
1983: Five Mile Creek jako Annie
1981-1993: A Country Practice jako Simone Jenkins (gościnnie)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*