celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Nicolas Cage

Nicolas Cage, właściwie Nicholas Kim Coppola (ur. 7 stycznia 1964 na Long Beach, w stanie Kalifornia, USA) – amerykański aktor filmowy, bratanek słynnego reżysera Francisa Forda Coppoli.

Urodzony w rodzinie rzymskokatolickiej Amerykanina włoskiego pochodzenia Augusta Floyda Coppoli, scenarzysty profesora komparatystyki, pioniera studiów dla niewidomych, i pochodzącej z Niemiec Joy Vogelsang, choreografa i tancerki baletowej, która chorowała na chroniczną depresję. Ma dwóch braci – Christophera i Marca. Jego dziadek Carmine Coppola był kompozytorem, a babka Italia Pennino była aktorką.

Jego rodzice rozwiedli się w 1976. Uczęszczał do Beverly Hills High School, gdzie wystąpił w przedstawieniu Clifforda Odetsa Złoty chłopak (Golden Boy). Mając 15 lat podjął naukę w American Conservatory Theatre w San Francisco. Później studiował aktorstwo z renomowaną nauczycielką Peggy Feury. Po raz pierwszy na ekranie pojawił się w telewizyjnym filmie Najlepsze czasy (Best of Times, 1981), a rok potem trafił na kinowy ekran w melodramacie komediowym Beztroskie lata w Ridgemont High (Fast Times at Ridgemont High, 1982) z Seanem Pennem, Jennifer Jason Leigh, Judge'em Reinholdem, Forestem Whitakerem i Anthonym Edwardsem. Następnie dostał rolę zbuntowanego punka Randy'ego w komedii romantycznej Dziewczyna z Doliny (Valley Girl, 1983) oraz pojawił się w dramacie kryminalnym swojego wujka Francisa Forda Coppoli Rumble Fish (1983) u boku Matta Dillona, Diane Lane, Mickeya Rourke, Toma Waitsa i Laurence'a Fishburne'a.

Dorabiał także jako sprzedawca popcornu w Fairfax Theater, zanim zrobił furorę u krytyki i publiczności w roli opiekuńczego i przedsiębiorczego sierżanta Ala Columbato, syna włoskich emigrantów, skrywającego wrażliwość pod maskę cynizmu w dramacie wojennym Alana Parkera na podstawie książki Williama Whartona Ptasiek (Birdy, 1984) z Matthew Modine'em w roli tytułowej. Rola nieokrzesanego kochanka, romantycznego jednorękiego piekarza w komedii romantycznej Wpływ Księżyca (Moonstruck, 1987) z Cher przyniosła mu nominację do nagrody Złotego Globu, ustalając jego charakterystyczny "typ" – nieobliczalnego, zamkniętego w sobie, o lekko makabrycznym poczuciu humoru, często gwałtownego buntownika. Sławę zawdzięcza roli niezależnego Sailora Ripleya w przygodowej komedii kryminalnej Davida Lyncha Dzikość serca (Wild at Heart, 1990), gdzie śpiewa przebój Elvisa Presleya Love Me Tender. Za kreację scenarzysty-alkoholika Bena, który stracił pracę w studiu Hollywood w melodramacie Zostawić Las Vegas (Leaving Las Vegas, 1995) otrzymał wiele wyróżnień, w tym nagrodę Silver Seashell w San Sebastian, Złoty Glob i Oscara. Kolejną nominację do Oscara i Złotego Globu otrzymał za podwójną rolę niezwykle utalentowanego, ale zakompleksionego i neurotycznego scenarzysty filmowego/żywiołowego i nieco ekscentrycznego jego brata bliźniaka w komedii Adaptacja (Adaptation, 2002). Jednak postać szeryfa w horrorze Kult (The Wicker Man, 2006) doczekała się dwóch nominacji do antynagrody Złotej Maliny.

Otrzymał honorowy doktorat Sztuk Pięknych Kalifornijskiego Uniwersytetu Stanowego Fullerton w maju 2001. Jego złota gwiazda na słynny Walk of Fame została odsłonięta 31 lipca 1998.

Z nieformalnego związku z Christiną Fulton (1991) ma syna Westona Coppolę Cage'a (ur. 1992). Po dwóch nieudanych małżeństwach z Patricią Arquette (od 8 kwietnia 1995 do 18 maja 2001) i córką Elvisa Presleya – Lisą Marie Presley (od 10 sierpnia 2002 do 16 maja 2004), 30 lipca 2004 poślubił Alice Kim, z którą ma syna Kalela (ur. 3 października 2005).


Filmografia

Jako reżyser
2002 – Sonny

Jako aktor
2008 - Ostatnie zlecenie (Bangkok Dangerous)
2007 – Skarb Narodów: Księga Tajemnic (National Treasure-Book Of Secrets)
2007 – Next
2007 – Ghost Rider
2007 – Grindhouse jako Fu Manchu w obrazie "Werewolf women of the SS"
2006 – Kult (The Wicker Man)
2006 – World Trade Center
2005 – Prognoza na życie (The Weather Man)
2005 – Pan życia i śmierci (Lord of War)
2004 – Skarb narodów (National Treasure)
2004 – Ziemia przeznaczenia (Land of Destiny)
2003 – Naciągacze (Matchstick Men)
2002 – Sonny
2002 – Adaptacja (Adaptation)
2002 – Szyfry wojny (Windtalkers)
2001 – Opowieść wigilijna (Christmas Carol: The Movie)
2001 – Italian Soldiers
2001 – Kapitan Corelli (Captain Corelli's Mandolin)
2000 – 60 sekund (Gone in 60 Seconds)
2000 – Family Man (The Family Man)
1999 – Ciemna strona miasta (Bringing Out the Dead)
1999 – Osiem milimetrów (8 MM)
1998 – Junket Whore
1998 – Oczy węża (Snake Eyes)
1998 – Miasto Aniołów (City of Angels)
1997 – Lot skazańców (Con Air)
1997 – Bez twarzy (Face/Off)
1996 – Twierdza (film) (The Rock)
1995 – Zostawić Las Vegas (Leaving Las Vegas)
1995 – Pocałunek śmierci (Kiss of Death)
1994 – Dwa miliony dolarów napiwku (It Could Happen to You)
1994 – Zagubieni w raju (Trapped in Paradise)
1994 – Strażnik pierwszej damy (Guarding Tess)
1993 – Śmiertelna pułapka (Deadfall)
1993 – Amos i Andrew (Amos & Andrew)
1992 – Miesiąc miodowy w Las Vegas (Honeymoon in Vegas)
1992 – Red Rock West
1991 – Zandalee
1990 – Ogniste ptaki (Fire Birds)
1990 – Dzikość serca (Wild at Heart)
1990 – Czas zabijania (Tempo di uccidere)
1989 – Pocałunek wampira (Vampire's Kiss)
1988 – Balanga na autostradzie (Never on Tuesday)
1987 – Arizona Junior (Raising Arizona)
1987 – Wpływ księżyca (Moonstruck)
1986 – Peggy Sue wyszła za mąż (Peggy Sue Got Married)
1986 – Błękitny chłopak (The Boy in Blue)
1984 – Cotton Club (The Cotton Club)
1984 – Wyścig z księżycem (Racing with the Moon)
1984 – Ptasiek (Birdy)
1983 – Rumble Fish
1983 – Dziewczyna z doliny (Valley Girl)
1982 – Beztroskie lata w Ridgemont High (Fast Times at Ridgemont High)
1981 – Best of Times

Jako producent
2007 – Next
2006 - Kult
2005 – Pan życia i śmierci (Lord of War)
2003 – Życie za życie (The Life of David Gale)
2002 – Sonny
2000 – Cień wampira (Shadow of the Vampire)

Nagrody
2003 – Adaptacja (nominacja) Oscar najlepszy aktor
2003 – Adaptacja (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w komedii lub musicalu
2003 – Adaptacja (nominacja) BAFTA najlepszy aktor
2002 – Adaptacja najlepszy aktor FF-Toronto
1999 – Miasto Aniołów (nominacja) MTV Movie Award najlepszy duet aktorski
1998 – Bez twarzy (nominacja) MTV Movie Award najlepsza rola męska
1998 – Bez twarzy MTV Movie Award najlepszy duet aktorski
1998 – Bez twarzy (nominacja) MTV Movie Award najlepszy czarny charakter
1998 – Bez twarzy (nominacja) Saturn najlepszy aktor
1997 – Twierdza MTV Movie Award najlepszy duet aktorski
1996 – Zostawić Las Vegas Oscar 1996 najlepsza rola męska
1996 – Zostawić Las Vegas Złoty Glob najlepszy aktor w dramacie
1996 – Zostawić Las Vegas (nominacja) BAFTA najlepsza rola męska
1995 – Zostawić Las Vegas najlepszy aktor MFF-San Sebastian
1993 – Miesiąc miodowy w Las Vegas (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w komedii lub musicalu
1988 – Wpływ księżyca (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w komedii lub musicalu
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*