celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Neve Campbell

Neve Adrianne Campbell (ur. 3 października 1973 roku w Guelph, Ontario) - kanadyjska aktorka filmowa i telewizyjna.

Urodziła się w 1973 roku w miejscowości Guelph w kanadyjskiej prowincji Ontario. Pochodzi z rodziny o teatralnej tradycji. Jej matką jest aktorka i była wolontariusza osób zarażonych HIV i AIDS, Marnie Campbell, a ojcem - Gerry Campbell, nauczyciel gry aktorskiej w Lorne Park Secondary School w Mississauga. Jest młodszą siostrą Christiana Campbella, również aktora, oraz starszą siostrą aktora Aleksa Campbella oraz Damiana Campbella. Neve uczęszczała, do szkoły, w której uczy jej ojciec. Jako dziecko zajmowała się baletem. Ambicje taneczne pokrzyżowała jej kontuzja, która następnie przyczyniła się do załamania nerwowego, którego aktorka doznała w wieku czternastu lat.

Zasłynęła dzięki roli Julii Salinger w serialu Ich pięcioro, jednak prawdziwą popularność przyniósł jej występ w serii horrorów Wesa Cravena Krzyk, jako Sidney Prescott, której rola przyniosła jej m.in. nagrody Saturn Award i MTV Movie Award. Filmy powstawały w latach 1997-2000, a kolejna - czwarta odsłona serii na ekranach kin ma pojawić się w 2010 roku. Inne filmy, znane z udziału Neve, to The Company, do którego aktorka napisała również scenariusz, Dzikie żądze (nominacja do MTV Movie Award) i Szkoła czarownic. W 2008 roku, obok Ruperta Penry-Jonesa, wystąpiła w głównej roli w filmie Burn Up.

Od 3 kwietnia 1995 do 8 maja 1998 roku jej mężem był aktor i były barman Jeffrey Colt. Od 5 maja 2007 roku jest żoną aktora Johna Lighta (ur. 1972). Przyjaźni się w z Charlie'm Condou, Matthew Lillardem, poznanym na planie filmu Krzyk, oraz Johnem Cusackiem, z którym niegdyś się spotykała.

Znalazła się na ósmym miejscu zestawienia "Najgorętszych kobiet filmowego horroru" magazynu Maxim. W 2000 roku trafiła na listę pięćdziesięciu najpiękniejszych ludzi świata według magazynu People.


Filmografia
2006, The Mermaids Singing jako Grace
2006, The Death of Harry Tobin
2006, Adina jako Adina
2006, Partition jako Margaret Stilwell
2005, A Private War
2005, Relative Strangers
2005, The Outsider jako ona sama
2005, Reefer Madness: The Movie Musical jako Panna Poppy
2004, When Will I Be Loved jako Vera
2004, Wojak Churchill (Churchill: The Hollywood Years)
2004, A&E Biography: Val Kilmer jako ona sama
2003, The Company jako Ry
2003, Lost Junction jako Missy Lofton
2003, Blind Horizon jako Chloe Richards
2002, Made In Canada, Volume 1: Best of the CFC jako ona sama
2002, Ostatnie wołanie (Last Call) jako Frances Kroll
2001, Investigating Sex jako Alice
2000, Behind the Scream jako ona sama
2000, Przerażenie (Panic) jako Sarah Cassidy
2000, Conjuring The Craft jako ona sama
2000-2001, Christmas with J.D.
2000, Krzyk 3 (Scream 3) jako Sidney Prescott
2000, Trafiona zatopiona (Drowning Mona) jako Ellen Rash
1999, Troje do tanga (Three to Tango) jako Amy Post
1998, Król Lew II: Czas Simby (Lion King II, The: Simba's Pride)
1998, Klub 54 (54) jako Julie Black
1998, Podrywacz (Hairshirt) jako Renee Weber
1998, Dzikie żądze (Wild Things) jako Suzie Toller
1997, Krzyk 2 (Scream 2) jako Sidney Prescott
1996, Krzyk (Scream) jako Sidney Prescott
1996, Szkoła czarownic (Craft, The) jako Bonnie
1996, Duch Canterville (Canterville Ghost, The) jako Virginia "Ginny" Otis
1995, Love Child jako Deidre
1994, Passion of John Ruskin, The jako Ephemera/Effie
1994, Web of Deceit jako Beth
1994, Bari (Baree) jako Nepeese
1994, Paint Cans jako Tristesse
1994, W pajęczynie zdrady (I Know My Son Is Alive) jako Beth
1994-2000, Ich Pięcioro (Party of Five) jako Julia Salinger
1994, Ciemność (Dark, The) jako Jesse Donovan
1994, Forget-Me-Not Murders, The jako Jess Foy
1992-1994, Catwalk jako Daisy McKenzie

Nagrody
Krzyk: Nagroda Główna Saturn - najlepsza aktorka 1997
Krzyk: (nominacja) MTV Movie Award - najlepsza aktorka 1997
Krzyk 2: (nominacja) Saturn - najlepsza aktorka 1998
Krzyk 2: Nagroda Główna MTV Movie Award - najlepsza aktorka 1998
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*