celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Milla Jovovich

Milla Jovovich, właściwie Milica Nataša Jovović, serb.: Милица Наташа Јововић, ros.: Ми́лица Йо́вович, ukr.: Міла Наташа Йовович (ur. 17 grudnia 1975 w Kijowie) – Amerykańska aktorka, modelka, piosenkarka i projektantka mody serbskiego pochodzenia po ojcu, rosyjskiego po matce, ukraińskiego po miejscu urodzenia i wczesnego dzieciństwa, wychowana i mieszkająca od 5. roku życia w Stanach Zjednoczonych. Mówi płynnie po angielsku, francusku i rosyjsku. Nigdy nie nauczyła się serbskiego.

Milla Jovovich przyszła na świat 17 grudnia 1975 w Kijowie. Jest Amerykanką serbskiego pochodzenia po ojcu i rosyjskiego po matce, zaś ukraińskiego po miejscu urodzenia i wczesnego dzieciństwa. W wieku 5 lat wraz z rodziną przeniosła się do USA (Sacramento w Kalifornii) gdzie w wieku 9 lat rozpoczęła karierę modelki. Dwa lata później stała się jedną z najbardziej wziętych modelek w Stanach i zarabiała 3500$ dziennie.

Podczas jej dzieciństwa w Stanach, jej ojciec, lekarz wykształcony na Ukrainie, spędził 20 lat w więzieniu w USA za przestępstwa finansowe dot. ubezpieczenia zdrowotnego, wychodząc na wolność dopiero w 1999. Natomiast jej matka, radziecka aktorka, sprzątaczka w Kalifornii, przygotowała Millę Jovovich gruntownie do profesji gwiazdy filmu, zapisując córkę do szkoły aktorskiej, a następnie baletowej.

W 1988 Milla Jovovich zadebiutowała w filmie Spotkanie dwóch księżyców, jednak zauważono ją dopiero po roli w filmie Powrót do błękitnej laguny (za który mimo wszystko nie zebrała zbyt pochlebnych opinii). Jej kolejne role również nie były przełomowe. Prawdziwy zwrot w jej karierze nastąpił po występie w filmie Luca Bessona Piąty element. Milla zagrała także w kilku innych głośnych filmach, takich jak: Joanna d'Arc czy Resident Evil.

W październiku 1992 wyszła za mąż za aktora Shawna Andrewsa. Małżeństwo zostało anulowane po miesiącu, gdyż Milla miała wtedy 16 lat. Kolejny raz wyszła za mąż w 1997 – tym razem za Luca Bessona, jednak ich małżeństwo rozpadło się po 2 latach (rozwód). W sobotę 3 listopada 2007 urodziła swoje pierwsze dziecko, dziewczynkę o imieniu Ever. Dziecko przyszło na świat w szpitalu w Los Angeles. Jej ojcem jest obecny narzeczony Milli Jovovich (od marca 2003), reżyser Paul William Scott Anderson, którego poznała w 2002 podczas filmowania Resident Evil.

Milla Jovovich jest nie tylko aktorką, ale również bardzo znaną modelką (była na okładkach ponad 100 magazynów na świecie), piosenkarką i nagrodzoną projektantką mody z dorobkiem komercyjnym. Założyła zespół Plastic Has Memory z którym nagrała płytę The Divine Comedy.
Ponadto skomponowała muzykę do filmów Underworld i Gentleman Who Fell.
Milla Jovovich jest jedną z wielu twarzy koncernu L'Oreal.


Filmografia
2009: Azazel
2009: The 4th Kind
2009: A Perfect Getaway
2008: Palermo Shooting
2007: Resident Evil: Zagłada (Resident Evil: Extinction)
2006: .45
2006: Ultraviolet
2004: Resident Evil 2: Apokalipsa (Resident Evil: Apocalypse)
2002: Facet z odzysku (You Stupid Man)
2002: Zakładnik (The House on Turk Street)
2002: Resident Evil
2002: Brzuchomówca (Dummy)
2001: Zoolander
2000: Królowie życia (The Claim)
2000: Million Dollar Hotel (The Million Dollar Hotel)
1999: Joanna d'Arc (The Messenger: The Story of Joan of Arc)
1998: Gra o honor (He Got Game)
1997: Piąty element (The Fifth Element)
1993: Uczniowska balanga (Dazed and Confused)
1992: Chaplin
1992: Kuffs
1991: Powrót do błękitnej laguny (Return to the Blue Lagoon)
1988: Nocny pociąg do Katmandu (The Night Train to Kathmandu)
1988: Spotkanie dwóch księżyców (Two Moon Junction)
Gościnnie:

1997: Bobby kontra wapniaki (King of the Hill) jako Serena (głos, 2002)
1990-1993: Parker Lewis (Parker Lewis Can't Lose) jako Robin Fecknowitz (1990)
1987-1997: Świat według Bundych (Married... with Children)

Dyskografia
Muzyka nagrana z własnym zespołem:

The Divine Comedy (kwiecień 1994)
The Peopletree Sessions (sierpień 1998)
Muzyka skomponowana na potrzeby filmu:

The Million Dollar Hotel – "Satellite of Love"
Hollywood Goes Wild benefit compilation – "On the Hill"
Underworld – "Rocket Collecting"
The Prince and Me – "Separate Worlds"
The Rules of Attraction – "The Gentleman Who Fell"
Dummy – "Shein VI Di l'Vone" i "Mezinka"
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*