celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Michael Bolton

Michael Bolton, właściwie Michael Bolotin (ur. 26 lutego 1953 roku w New Heaven, w stanie Connecticut, USA) – amerykański wokalista, kompozytor i autor tekstów, aktor.

Syn George'a i Helen Bolotinów, pochodzi z żydowskiej rodziny. Ma brata Orrina i siostrę Sandrę. Swoją muzyczną karierę rozpoczął w roku 1975 od podpisania kontraktu płytowego z wytwórnią RCA i nagrywając album zatytułowany Michael Bolotin.

Na początku lat 80. zmienił nazwisko na Bolton i rozpoczął karierę solową. W roku 1983 podjął współpracę z wytwórnią Columbia Records (Sony Music), z którą związany był do 2001 roku. Nagrał album w stylu rockowym Michael Bolton (1983) i potem Everybody's Crazy (1985). Trzecia płyta The Hunger zawierała m.in. przebój That's What Love Is All About i cover piosenki Ottisa Reddinga (Sittin'On) The Dock Of The Bay.

Po nagraniu płyty Soul Provider (1989), która uzyskała sześciokrotny status multi-platyny nastąpił przełom w jego karierze. Płyta zawierała wówczas takie przeboje jak: Soul Provider, Georgia On My Mind, How Can We Be Lovers, You Wouldn't Know Love. Za wykonanie piosenki How Am I Supposed To Live Without You otrzymał nagrodę Grammy.

Następny album Time, Love & Tenderness sprzedano w ponad 13-milionowym nakładzie. Album ten zdobył dwie nagrody Grammy w kategorii Najlepszy wokalista oraz dwie nagrody American Music Award w kategoriach: Ulubiona Pop/Rock płyta oraz Ulubiony Pop/Rock artysta. Piosenkarz wylansował takie hity jak: Missing You Now (w duecie z Kennym G), Time, Love & Tenderness, Steel Bars czy When A Man Loves A Woman. Podobnie jak poprzednia płyta otrzymała 8 razy status multiplatyny.

Płyta Timeless – The Classics, zawierała klasyczne R&B i popowe standardy, m.in. Yesterday, To Love Somebody, You Send Me. W tym samym czasie artysta wziął udział w nagrywaniu ścieżki dźwiękowej do filmu "Only You" (1994) z Robertem Downey Jr. i Marisą Tomei – śpiewając piosenkę Once In A Lifetime.

Następnym albumem w muzycznym dorobku artysty była płyta The One Thing (1993), zawierająca dziesięć piosenek, w tym Said I Loved You But I Lied, a płyta zdobyła trzykrotnie status multi-platyny.

Podsumowaniem dotychczasowych dokonań na przestrzeni 10 lat było wydanie albumu The Greates Hits 1985-1995, który obok znanych już utworów zawierał klika nowych kompozycji – Can I Touch You There, I Promise You, I Found Someone, This River czy cover piosenki Roya Orbisona pt. A Love So Beautiful. Płyta zdobyła status potrójnej platyny.

W 1997 roku powrócił po czterech latach milczenia płytą All That Matters, na której znalazł się wielki przebój nominowany do nagrody Grammy Go The Distance (piosenka pochodziła z filmu animowanego Disneya pt. "Hercules").

W tym samym roku, wydał także swoją pierwszą książkę przeznaczoną dla dzieci pt. "The Secret Of The Lost Kingdom" wydaną przez Hyperion Books For Children.

W roku 1998 firma płytowa Sony Classica wydała album zatytułowany My Secret Passions – The Arias, gdzie Bolton zaprezentował w pełni swój czterooktawowy głos, śpiewając arie operowe m.in. z Luciano Pavarottim i znaną sopranistką Renée Fleming. Album szybko znalazł się na szczycie listy Billboard's Traditional Classical Chart i utrzymywał się w czołówce przez kilka tygodni.

Kolejny albumy to: Timeless – The Classics Vol. 2 (1999), Love Songs (2001) i Only A Woman Like You (2002, wyd. Jive Records).

W roku 2002 zadebiutował w roli aktorskiej jako Michael Volt w filmie "High Voltage".

Bolton jest autorem tekstów do piosenek m.in. dla: Barbry Streisand -We're Not Making Love Anymore, zespołu KISS – Forever, Joe Cockera -Living Without Your Love, Kenny Rogersa Just The Thought Of Losing You, Cher – I Found Someone, Laury Branigan – How Am I Supposed To Live Without You. Występował z takimi sławami jak Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, José Carreras, Lucia Aliberti, Renée Fleming, Zucchero, Patti LaBelle, Céline Dion, Ray Charles, Percy Sledge, Wynonna Judd i B.B. King.

Spotykał się z Cher, Brooke Shields, Ashley Judd, Paulą Barbieri, Marlą Maples i Deborah Yates. Był mężem Maureen McGuire (1975-90), z którą ma trzy córki – Isę, Holly i Taryn. W latach 1993-1995 i od 14 marca 2006 roku związany z aktorką Nicollette Sheridan.
Ma 175 cm wzrostu.
Jest wegetarianinem.

Dyskografia
Michael Bolotin (1975)
Everyday of My Life (1976)
Michael Bolton (1983)
Everybody's Crazy (1985)
The Hunger (1987)
Soul Provider (1989)
Time, Love & Tenderness (1991)
Timeless: the Classics (1992)
The One Thing (1993)
The Artistry of Michael Bolotin (1993)
Greatest Hits (1985-1995) (1995)
This Is The Time: The Christmas Album (1996)
All That Matters (1997)
My Secret Passion (1998)
Timeless: The Classics, Vol. 2 (1999)
Only A Woman Like You (2002)
Vintage (2003)
Til The End Of Forever (2005)
Bolton Swings Sinatra (2006)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*