celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Meryl Streep

Meryl Streep, właśc. Mary Louise Streep (ur. 22 czerwca 1949 w Summit) – amerykańska aktorka filmowa i teatralna. Jedna z najwybitniejszych aktorek w dziejach kina. Zdobywczyni dwóch Oscarów, łącznie nominowana do tej nagrody aż 14 razy, co jest rekordem wśród aktorek. Ponadto 23 razy nominowana do Złotego Globu – w sumie zdobyła sześć tych nagród.

Na Yale studiowała w School of Drama (razem z Sigourney Weaver). Po ukończeniu studiów rozpoczęła karierę na Broadwayu. Pierwsze sukcesy odniosła na deskach teatru Public Theatre. Występ w sztuce 27 Wagons Full of Cotton Tennessee Williamsa przyniósł jej nominację do nagrody Tony. W 1976 brała udział New York Shakespearean Festival.

Na wielkim ekranie debiutowała rok później w Julii Freda Zinnemanna. Już za drugą rolę kinową – w Łowcy jeleni – została nominowana do Oscara w 1978. W tym samym roku telewizyjny miniserial Holocaust przyniósł jej nagrodę Emmy. Pierwszego Oscara zdobyła za rolę w Sprawie Kramerów (najlepsza aktorka w roli drugoplanowej, 1979), kolejną już za pierwszoplanową kreację w Wyborze Zofii w 1982. W ekranizacji powieści Williama Styrona zagrała tytułową Zofię, Polkę która po przejściu Auschwitz próbuje ułożyć sobie na nowo życie w USA.

Role z przełomu lat 70. i 80. potwierdziły opinię o jej niesamowitym talencie. Zagrała m.in. w Manhattan Woody'ego Allena i melodramacie Kochanica Francuza (na podstawie prozy Johna Fowlesa), gdzie partnerował jej Jeremy Irons. W 1985 zagrała w Pożegnanie z Afryką Sydneya Pollacka według powieści Karen Blixen. Tym razem partnerował jej Robert Redford. Film odniósł ogromny sukces. W latach 80. wybierała najczęściej role kobiet po przejściach, z bogatym bagażem doświadczeń. W kolejnej dekadzie XX wieku zaczęła występować również w komediach. W 1992 zagrała w Ze śmiercią jej do twarzy. Obok Meryl wystąpili w nim Goldie Hawn, Isabella Rossellini i Bruce Willis. Sensację wzbudził udział Meryl Streep w Dzikiej rzece, obraz ten jest jedynym filmem akcji w którym wystąpiła (nominacja do Złotego Globu).

W 1999 otrzymała kolejną nominację do Oscara za film Koncert na 50 serc. Rok 2002 to role w dwóch głośnych dziełach: Godzinach i Adaptacji – mogła w nich ponownie ukazać swój wielki talent dramatyczny. W pierwszym obrazie partnerowały jej Nicole Kidman (odtwórczyni głównej roli – pisarki Virginii Woolf, nagrodzona Oscarem i Złotym Globem) oraz Julianne Moore. Za kreację redaktorki w wydawnictwie, Clarissy Vaughn w Godzinach opiekującej się umierającym na AIDS przyjacielem, otrzymała nominację do Złotego Globu. Złoty Glob w 2002 roku odebrała dla najlepszej aktorki drugoplanowej za Adaptację (była również nominowana do Oscara). Rok później aktorka zgodziła się zagrać w miniserialu telewizyjnym Anioły w Ameryce u boku takich gwiazd jak Emma Thompson i Al Pacino. Serial zyskał ogromną popularność w USA, a Meryl otrzymała nagrodę Emmy i kolejny Złoty Glob.

W 2005 była ponownie nominowana do Złotego Globu (Kandydat). W 2006 zaproponowano jej rolę w filmie na podstawie bestsellerowej powieści Lauren Weisberger – Diabeł ubiera się u Prady, w której autorka opisuje swoje przeżycia z okresu gdy pracowała jako asystentka redaktor naczelnej amerykańskiego Vogue – Anny Wintour. Grająca Mirandę Priestly (postać wzorowana na Wintour) Streep otrzymała Złoty Glob i czternastą nominację do Oscara.

W roku 1973 zaręczyła się z Johnem Cazale, który w 1978 zmarł na raka. Pod koniec tego samego roku poznała Donalda Gummer'a. W 1978 roku wyszła za niego za mąż. Mają czworo dzieci: syna Henry (1979) i 3 córki: Mamie (1983), Grace Jane (1986) i Louisę Jacobson (1991).


Filmografia
2009: Julie & Julia jako Julia Child
2009: Untitled Nancy Meyers Project
2008: Wątpliwość (Doubt) jako Siostra Aloysius
2008: Mamma Mia! jako Donna
2007: Ciemna materia (Dark Matter)
2007: Transfer (Rendition) jako Corrine Whitman
2007: Wieczór (Evening) jako Lila Wittenborn
2007: Ukryta strategia (Lions for Lambs) jako Janine Roth
2006: Po rozum do mrówek (The Ant Bully) jako Królowa mrówek (głos)
2006: Diabeł ubiera się u Prady (The Devil Wears Prada) jako Miranda Priestly
2006: Ostatnia audycja (A Prairie Home Companion) jako Yolanda Johnson
2005: Serce nie sługa (Prime) jako Lisa Metzger
2004: Lemony Snicket: Seria niefortunnych zdarzeń (Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events) jako Ciotka Józefina
2004: Kandydat (The Manchurian Candidate) jako Eleanor Shaw
2003: Anioły w Ameryce (Angels in America) jako Hannah Porter Pitt / Ethel Greenglass Rosenberg / Anioł z Australii / Rabbi Isidor Chemelwitz
2002: Adaptacja (Adaptation.) jako Susan Orlean
2002: Godziny (The Hours) jako Clarissa Vaughn
2001: A.I. Sztuczna inteligencja (Artificial Intelligence: AI) jako Blue Mecha (głos)
1999: Koncert na 50 serc (Music of the Heart) jako Roberta
1998: Taniec ulotnych marzeń (Dancing at Lughnasa) jako Kate Mundy
1998: Jedyna prawdziwa rzecz (One True Thing) jako Kate Gulden
1997: Po pierwsze nie szkodzić (...First Do No Harm) jako Lori Reimuller
1997: Bobby kontra wapniaki (King of the Hill) jako Ciotka Esme Dauterive
1996: Wczoraj i dziś (Before and After) jako Carolyn Ryan
1996: Pokój Marvina (Marvin's Room) jako Lee
1995: Co się wydarzyło w Madison County (The Bridges of Madison County) jako Francesca Johnson
1994: Dzika rzeka (The River Wild) jako Gail
1993: Dom dusz (The House of the Spirits) jako Clara
1992: Ze śmiercią jej do twarzy (Death Becomes Her) jako Madeline Ashton
1991: W obronie życia (Defending Your Life) jako Julia
1990: Pocztówki znad krawędzi (Postcards from the Edge) jako Suzanne Vale
1989: Simpsonowie (The Simpsons) jako Jessica Lovejoy
1989: Diablica (She-Devil) jako Mary Fisher
1988: Krzyk w ciemności (Evil Angels) jako Lindy Chamberlain
1987: Chwasty (Ironweed) jako Helen
1986: Zgaga (Heartburn) jako Rachel
1985: Pożegnanie z Afryką (Out of Africa) jako Karen Blixen
1985: Obfitość (Plenty) jako Susan
1984: Zakochać się (Falling in Love) jako Molly Gilmore
1983: Silkwood jako Karen Silkwood
1982: Alicja w krainie czarów (Alice at the Palace) jako Alice
1982: W nocnej ciszy (Still of the Night) jako Brooke Reynolds
1982: Wybór Zofii (Sophie's Choice) jako Zofia Zawistowska
1981: Kochanica Francuza (The French Lieutenant's Woman) jako Sarah i Anna
1979: Manhattan jako Jill Davis
1979: Niezwykłe kobiety ... i Inni (Uncommon Women... and Others) jako Leilah
1979: Uwiedzenie Joe Tynana (The Seduction of Joe Tynan) jako Karen Traynor
1979: Sprawa Kramerów (Kramer vs. Kramer) jako Joanna Kramer
1978: Holocaust jako Inga Helms Weiss
1978: Łowca jeleni (The Deer Hunter) jako Linda
1977: Julia jako Anne Marie
1977: The Deadliest Season jako Sharon Miller
1977: Secret Service jako Edith Varney
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*