celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Meg Ryan

Meg Ryan, właściwie Margaret Mary Emily Hyra (ur. 19 listopada 1961 w Fairfield w stanie Connecticut w USA), amerykańska aktorka, specjalistka od ról w komediach romantycznych.

Meg Ryan jest córką nauczyciela matematyki i niespełnionej aktorki, która opuściła rodzinę, gdy Meg miała 15 lat. Meg nie planowała początkowo kariery filmowej - chciała zostać dziennikarką. Studiowała na New York University dziennikarstwo. Żeby opłacić studia, zaczęła pracować jako modelka. Została zaangażowana do filmu Georga Cukora, Bogaci i sławni (1981). Po debiucie kinowym spędziła ponad dwa lata na planie popularnego serialu telewizyjnego "As the World Turns" wcielając się w rolę Betsy.

Powróciła na duży ekran w 1986 r. w filmie Top Gun, grając żonę Anthony’ego Edwardsa. Rok później poznała swojego przyszłego męża Dennisa Quaida na planie komedii Interkosmos. Prawdziwą sławę przyniosła jej jednak rola w filmie z 1989 r. pt.: Kiedy Harry poznał Sally, gdzie zagrała w duecie z Billym Crystalem.

Ryan poślubiła Dennisa Quaida w Walentynki 14 lutego 1991 r., mają jedno dziecko Jacka Hanry’ego, który urodził się 24 kwietnia 1992 r. Ryan i Quaid rozwiedli się 19 lipca 2001 roku, po głośnym romansie aktorki z Russellem Crowe’em na planie Dowodu życia.

Meg Ryan znana jest z ról sympatycznych, uśmiechniętych i zwariowanych kobiet. Takie wizerunki kobiet stworzyła między innymi w Joe walczy z wulkanem (1990), w Preludium miłości (1992), oraz w Bezsenności w Seattle (1993), czy w Masz wiadomość (1998). Jednak, aktorka nie unika ról dramatycznych - dowodem są zwłaszcza dwie kreacje, jakie stworzyła w Kiedy mężczyzna kocha kobietę (1994) Luisa Mandoki, gdzie grała alkoholiczkę oraz w Szalonej odwadze (1996) Edwarda Zwicka.

Asteroida 8353 - została nazwana jej imieniem - Megryan.


Filmografia
1981 Bogate i sławne (Rich and Famous) - Debby
1986 Uzbrojeni i niebezpieczni (Armed and Dangerous) - Maggie Cavanaugh
1986 Top Gun - Carole Bradshaw
1987 Interkosmos (Innerspace) - Lydia Maxwell
1987 Ziemia obiecana (Promised Land) - Bev
1988 Presidio (The Presidio) - Donna Caldwell
1988 Martwy w chwili przybycia (D.O.A.) - Sydnet Fuller
1989 Kiedy Harry poznał Sally (When Harry Met Sally) - Sally Albright
1990 Joe kontra wulkan (Joe Versus the Volcano) - Angelica / Patricia
1991 The Doors - Pamela Courson
1992 Preludium miłości (Prelude to a Kiss) - Rita Boyle
1993 Krew z krwi, kość z kości (Flesh and Bone) - Kay Davies
1993 Bezsenność w Seattle (Sleepless in Seattle) - Annie Reed
1994 Narzeczona dla geniusza (I.Q.) - Catherine Boyd
1994 Kiedy mężczyzna kocha kobietę (When a Man Loves a Woman) - Alice Green
1995 Francuski pocałunek (French Kiss) - Kate, producent
1996 Szalona odwaga (Courage Under Fire) - Karen Emma Walden
1996 Oświecenie (Restoration) - Katharine
1997 Miłość jak narkotyk (Addicted to Love) - Maggie
1997 Anastazja (Anastasia) głos
1998 Miasto Aniołów (City of Angels) - Maggie Rice
1998 Masz wiadomość (You`ve Got Mail) - Kathleen Kelly
1998 Harmider (Hurlyburly) - Bonnie
2000 Gorąca linia (Hanging Up) - Eve Marks
2000 Dowód życia (Proof of Life) - Alice Bowman
2001 Kate i Leopold (Kate & Leopold) - Kate
2003 Tatuaż (In the Cut) - Frannie Thorstin
2004 Królowa ringu (Against the Ropes) - Jackie Kallen
2006 W świecie kobiet (In the Land of Women) - Sarah
2008 Centralne biuro uwodzenia (My Mom's New Boyfriend) − Martha
2008 Kobiety (The Women) − Mary Haines
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*