celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Matthew Broderick

Matthew Broderick (ur. 21 marca 1962 roku w Nowym Jorku, w stanie Nowego Jorku) – amerykański aktor filmowy, teatralny i telewizyjny, reżyser i producent filmowy.

Jedyny syn aktora pochodzenia irlandzkiego Jamesa Brodericka i dramaturg, scenarzystki i reżyser teatralnej pochodzenia żydowskiego Patricii Broderick, ma dwie siostry - Janet Broderick Kraft i Marthę. Marzyła mu się kariera piłkarza, lecz kontuzja kolana i udział w szkolnym przedstawieniu szekspirowskim Sen nocy letniej (1977) przesądziła sprawę. W 1980 roku ukończył szkołę średnią Walden School na Manhattanie i znalazł się pod opieką Uty Hagen, co zagwarantowało mu wejście do Hollywood. Debiutował na scenie w spektaklu Na walentynkowy dzień (On Valentine's Day, 1980) jako Brother Vaughn oraz pojawił się na Off-Broadwayu w sztuce poświęconej problemowi homoseksualizmu Harveya Fiersteina Trylogia miłosna (Torch Song Trilogy, 1981) jako David, nastoletnia drag queen Arnold Beckoff. Niedługo potem był już ulubieńcem Broadwayu dzięki znakomitej kreacji Eugene Jerome w przedstawieniu Neila Simona Wspomnienia z Brighton Beach (Brighton Beach Memoirs, 1983), za którą odebrał nagrodę Tony i Światową Nagrodę Teatralną.

Po raz pierwszy wystąpił na wielkim ekranie w komediodramacie według sztuki Neila Simona Powrót Maxa Dugana (Max Dugan Returns, 1983) u boku Marshy Mason, Jasona Robardsa, Donalda Sutherlanda, Davida Morse, Toma Fridleya i Kiefera Sutherlanda. Ale sławę zawdzięcza roli nastoletniego Davida Lightmana, który włamuje się do militarnego systemu komputerowego i o mały włos nie wywołuje kolejnej wojny światowej w dramacie science fiction Johna Badhama Gry wojenne (WarGames, 1983), za którą był nominowany do nagrody Saturna. W kostiumowym filmie fantasy Richarda Donnera Zaklęta w sokoła (Ladyhawke, 1984) pojawił się jako kieszonkowiec Philippe Gaston staje się jedynym łącznikiem i powiernikiem miłości Lady Isabeau (Michelle Pfeiffer) i Etienne'a z Nawarry (Rutger Hauer). Tytułowa postać siedemnastolatka na wagarach w komedii Johna Hughesa Wolny dzień pana Ferrisa Buellera (Ferris Bueller's Day Off, 1986) przyniósł mu nominację do nagrody Złotego Globu. Za rolę Johna w telewizyjnej adaptacji sztuki Davida Mameta Życie w teatrze (A Life in the Theater, 1993) zdobył nominację do nagrody Emmy. W 1995 roku został uhonorowany nagrodą Tony za występ w musicalu Jak dla sukcesu w biznesie poza realnym zmęczeniem (How to Succeed in Business Without Really Trying).

W dniu 5 sierpnia 1987 roku w Irlandii Północnej spowodował tragiczny w skutkach wypadek samochodowy i został ukarany grzywną w wysokości 175 dolarów.

Spotykał się z Jennifer Grey (1986), Daisy Foote, córką scenarzysty Hortona Foote (1986), Helen Hunt (1987), Penelope Ann Miller (1990) i Lili Taylor (1994). W dniu 19 maja 1997 roku poślubił Sarah Jessica Parker. Mają syna Jamesa Wilke (ur. 28 października 2002 na Manhattanie).
Ma 173 cm wzrostu.
Dwukrotnie zagrał z Christopherem Walkenem; na planie filmu science fiction Gry wojenne (1983) i komediodramatu science fiction Żony ze Stepford (2004).
Urodził się tego samego dnia, miesiąca i roku co Rosie O'Donnell.

Filmografia

reżyser
1996: Nieskończoność (Infinity)

aktor
2007: Film o pszczołach
2006: Margaret
2005: Strangers with Candy jako Dr Roger Beekman
2005: Producenci (The Producers) jako Leo Bloom
2004: Król Lew 3: Hakuna Matata (The Lion King 1 1/2) jako Simba (głos)
2004: Żony ze Stepford (The Stepford Wives) jako Walter Eberhart
2004: Ujęcie (The Last Shot) jako Steven Shats
2004: Maria i Bruce (Marie and Bruce) jako Bruce
2003: Dobry piesek (Good Boy!) jako Canid 3942, Hubble (głos)
2003: The Music Man jako Profesor Harold Hill
2000: Możesz na mnie liczyć (You Can Count on Me) jako Brian Everett
1999: Spacer po plaży (Walking to the Waterline)
1999: Wybory (Election) jako Jim McAllister
1999: Inspektor Gadżet (Inspector Gadget) jako Inspektor Gadżet
1998: Król Lew 2: Czas Simby (The Lion King II: Simba's Pride) jako Simba (głos)
1998: Godzilla jako Dr Niko Tatopoulos
1997: Miłość jak narkotyk (Addicted to Love) jako Sam
1996: Nieskończoność (Infinity) jako Richard Feynman
1996: Telemaniak (The Cable Guy) jako Steven Kovacs
1995: Złodziej z Bagdadu (Arabian Knight) jako Tack (głos)
1994: Król Lew (The Lion King) jako Dorosły Simba (głos)
1994: Droga do Wellville (The Road to Wellville) jako William Lightbody
1994: Pani Parker i Krąg Jej Przyjaciół (Mrs. Parker and the Vicious Circle) jako Charles MacArthur
1993: Apartament (The Night We Never Met) jako Sam Lester
1993: Szalone życie (A Life in the Theater) jako John
1993: Spotkanie, którego nie było (The Night We Never Met) jako Sam Lester
1992: Zwariowane wakacje (Out on a Limb) jako Bill Campbell
1990: Nowicjusz (The Freshman) jako Clark Kellogg
1989: Chwała (Glory) jako Pułkownik Robert Gould Shaw
1989: Rodzinny interes (Family Business) jako Adam
1988: Ona będzie miała dziecko (She's Having a Baby) jako epizod
1988: Trylogia miłosna (Torch Song Trilogy) jako Alan
1988: Biloxi Blues jako Eugene
1987: Courtship jako Brother
1987: Projekt X (Project X) jako Jimmy Garrett
1986: Wolny dzień Ferrisa Buellera (Ferris Bueller's Day Off) jako Ferris Bueller
1986: On Valentine's Day jako Brother
1985: Zaklęta w sokoła (Ladyhawke) jako Phillipe
1985: 1918 jako Brat
1985: 'Master Harold'... and the Boys jako Master Harold
1984: Kopciuszek
1983: Gry wojenne (WarGames) jako David Lightman
1983: Powrót Maxa Dugana (Max Dugan Returns) jako Michael McPhee

producent
1996: Nieskończoność (Infinity)

występy gościnne
1993-2004: Frasier jako Mark (głos)
1982-1987: Faerie Tale Theatre jako Książę Henry (1985)

zdjęcia archiwalne
2004: Retrosexual: The 80's
2004: Broadway: The American Musical jako Leo Bloom
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*