celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Marlon Brando

Marlon Brando (dla bliskich "Bud", ur. 3 kwietnia 1924 w Omaha, Nebraska, zm. 1 lipca 2004 w Los Angeles) – amerykański aktor, znany przede wszystkim z ról w takich filmach jak Tramwaj zwany pożądaniem, Na nabrzeżach, Dziki, Ojciec chrzestny (prawdopodobnie jego najbardziej rozpoznawalna rola) czy Czas Apokalipsy. Wyreżyserował też western Dwa oblicza zemsty, w którym sam zagrał.

Uważany jest za jednego z najwybitniejszych aktorów amerykańskich. Brando wypracował własny styl gry aktorskiej, oparty na systemie Stanisławskiego. Grał główne role w dramatach, komediach i westernach, gdzie zwykle wcielał się w postaci zbuntowanych bohaterów o skomplikowanej psychice. Jego styl aktorski miał wpływ na takich aktorów jak James Dean, Paul Newman czy Robert De Niro.

Jego życie prywatne było burzliwe. Córka popełniła samobójstwo, syn trafił do więzienia za morderstwo, a Brando miał problemy z nałogiem alkoholowym. W biografii The Only Contender wydanej w 1976 roku otwarcie przyznał się do biseksualizmu, pisząc: Jak wielu mężczyzn miałem doświadczenia homoseksualne, i nie wstydzę się tego. Orientacja Brando jaśnie sprecyzowana została na portalu NNDB[1].

Jest laureatem wielu prestiżowych nagród, m.in. dwóch Oscarów (oprócz tego zdobył jeszcze sześć nominacji) – za Ojca chrzestnego i Na nabrzeżach.

W 1973 roku odmówił przyjęcia Oscara za Ojca chrzestnego na znak protestu przeciwko dyskryminacji Indian i ich fałszywemu przedstawianiu w westernach oraz w geście poparcia dla Indian z Ruchu Indian Amerykańskich okupujących Wounded Knee w rezerwacie Pine Ridge. Zamiast niego na scenę wyszła młoda Indianka Sacheen Littlefeather (Maria Cruz), która w jego imieniu odmówiła przyjęcia nagrody oraz wyjaśniła tego powody (Brando wspierał potem m.in. przywódcę okupacji Dennisa Banksa).

Oprócz nagród prestiżowych ma na swoim koncie także Złotą Malinę za rolę w filmie Wyspa doktora Moreau oraz dwie nominacje – za Wzór i Kolumba odkrywcę.


Filmografia
Wybrane filmy z filmografii Marlona Brando:

2001: Rozgrywka (The Score)
1998: Łatwa forsa (Easy Money)
1997: Odważny (The Brave)
1996: Wyspa doktora Moreau (The Island of Doctor Moreau)
1996: Don Juan DeMarco
1992: Kolumb odkrywca (Christopher Columbus)
1990: Nowicjusz (The Freshman)
1989: Sucha biała pora (A Dry White Season')
1980: Wzór (The Formula)
1979: Czas apokalipsy (Apocalypse Now)
1978: Superman (Superman)
1976: Przełomy Missouri (The Missouri Breaks)
1973: Ostatnie tango w Paryżu
1972: Ojciec chrzestny (The Godfather)
1967: Hrabina z Hongkongu (A Countess from Hong Kong)
1967: W zwierciadle złotego oka (Reflections in a Golden Eye)
1966: Obława (The Chase)
1966: Appaloosa (The Appaloosa)
1962: Bunt na Bounty (Mutiny on the Bounty)
1962: Spokojny Amerykanin (The Ugly American)
1961: Dwa oblicza zemsty (One-Eyed Jacks)
1959: Jak ptaki bez gniazd (The Fugitive Kind)
1958: Młode lwy (The Young Lions)
1957: Sayonara
1956: Herbaciarnia pod Księżycem (The Teahouse of the August Moon)
1954: Désirée
1954: Dziki (The Wild One)
1954: Na nabrzeżach (On the Waterfront)
1953: Juliusz Cezar (Julius Caesar)
1952: Viva Zapata!
1951: Tramwaj zwany pożądaniem (A Streetcar Named Desire)
1950: Pokłosie wojny (The Men)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*