celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Marilyn Monroe

Marilyn Monroe ("MM"), wł. Norma Jeane Mortensen, Norma Jeane Baker (ur. 1 czerwca 1926 w Los Angeles, zm. 4 sierpnia 1962 w Los Angeles) - amerykańska aktorka filmowa, legenda kina, seksbomba lat 50. i 60. XX w.

Martin Edward Mortensen (piekarz) i Gladys Pearl Monroe (montażystka filmowa) rozeszli się przed narodzeniem Normy Jeane, zarejestrowanej potem w urzędzie jako Mortensen (prawdziwego, biologicznego ojca, nigdy nie ustalono, prawdopodobnie był nim Charles Stanley Gifford, pracujący razem z Gladys w studiu RKO), w młodości znanej też jako Baker po pierwszym mężu Gladys, którym był John Newton Baker. Wychowywana w rodzinach zastępczych i sierocińcu.

19 czerwca 1942 w wieku 16 lat (po raz pierwszy) wyszła za 21-letniego Jamesa Dougherty'ego, pracownika fabryki samolotów. 13 września 1946 po przeszło 4 latach rozwiedli się.

Jako modelka prezentowała kostiumy kąpielowe. 29 lipca 1946 zauważona przez Howarda Hughesa, szefa studia filmowego RKO, a w sierpniu wezwana do biura Bena Lyona, kierownika ds. obsady, obrała pseudonim sceniczny Marilyn (imię Marilyn Miller (1898-1936), aktorki, wybrane przez Lyona) Monroe (nazwisko panieńskie matki), ale pierwszy kontrakt (za namową agenta) podpisała z wytwórnią filmową Fox.

W latach 1947-48 wystąpiła w kilku filmach, z których żaden nie odniósł większych sukcesów i wytwórnia filmowa Fox nie przedłużyła z nią kontraktu.

Wróciła do zawodu modelki oraz wstąpiła do szkoły aktorskiej. W 1949 pozowała nago do zdjęć, które w 1953 (kupione przez Hugha Hefnera) ukazały się w I numerze Playboya.

W 1950 zagrała małe role w kilku filmach, dwie z nich zauważyli widzowie i producenci. W 1952 (już jako znana aktorka) po raz pierwszy jako "platynowa blondynka" zagrała w filmie Małpia kuracja, a w 1953 występ w filmie Mężczyźni wolą blondynki przyniósł jej status gwiazdy i sławę.

Wtedy też spotkała Joego DiMaggia, słynnego baseballistę i 14 stycznia 1954 (po raz drugi) wyszła za niego. 27 października 1954 po 274 dniach burzliwego małżeństwa (ona niewierna, on zazdrosny) rozwiedli się.

15 września 1954 wystąpiła w słynnej scenie z uniesioną podmuchem z kanału wentylacyjnego metra białą sukienką, nakręconej do filmu Słomiany wdowiec.

29 czerwca 1956 (po raz trzeci) wyszła za Arthura Millera, dramaturga dokonując konwersji na judaizm reformowany. W trakcie małżeństwa dwukrotnie poroniła. 20 stycznia 1961 po przeszło 4 latach rozwiedli się.

Nadużywała alkoholu i barbituranów, popadała w coraz częstsze i dłuższe depresje, chorowała na bulimię, sprawiała coraz większe problemy na planie, opóźniając realizację filmów.

Znaleziona martwa w swoim domu w Los Angeles ze słuchawką telefoniczną w dłoni, prawdopodobnie na skutek przypadkowego przedawkowania środków nasennych, choć nadal niewyjaśnione są tajemnicze okoliczności jej śmierci. Istnieją hipotezy, że to nie przypadek, tylko celowe przedawkowanie lub celowy mord (zaaplikowanie leków) z powodu jej związków z członkami rodziny Kennedych. Możliwe też jest przypadkowe popełnienie samobójstwa, gdyż w żołądku nie znaleziono niestrawionego barbituranu.


Filmografia
1962: Something's Got to Give jako Ellen Wagstaff Arden
1961: Skłóceni z życiem (The Misfits) jako Roslyn Taber
1960: Pokochajmy się (Let's Make Love) jako Amanda Dell
1959: Pół żartem, pół serio (Some Like It Hot) jako Sugar Kane Kowalczyk
1957: Książę i aktoreczka (The Prince and the showgirl) jako Elsie
1956: Przystanek autobusowy (Bus Stop) jako Cherie
1955: Słomiany wdowiec (The Seven Year Itch) jako Dziewczyna
1954: Rzeka bez powrotu (River of No Return) jako Kay Weston
1954: Nie ma jak show (There's No Business Like Show Business) jako Vicky Hoffman/Vicky Parker
1953: Jak poślubić milionera (How to Marry a Millionaire) jako Pola Debevoise
1953: Mężczyźni wolą blondynki (Gentlemen Prefer Blondes) jako Lorelei Lee
1953: Niagara jako Rose Loomis
1952: Na krawędzi (Clash by Night) jako Peggy
1952: Uprzejmie informujemy, że nie są państwo małżeństwem (We're Not Married!) jako Annabel Norris
1952: O. Henry przy pełnej widowni (O. Henry's Full House) jako Kobieta na ulicy
1952: Proszę nie pukać (Don't Bother to Knock) jako Nell Forbes
1952: Małpia kuracja (Monkey Business) jako Lois Laurel
1951: Pamiętniki Don Giovanniego (Love Nest) jako Roberta Stevens
1951: As Young as You Feel jako Harriet
1951: Home Town Story jako Iris Martin
1951: Pobierzmy się (Let's Make It Legal) jako Joyce
1950: Wszystko o Ewie (All About Eve) jako Claudia Casswell
1950: Asfaltowa dżungla (The Asphalt Jungle) jako Angela Phinlay
1950: Right Cross jako Dusky Ledoux
1950: Podróż do Tomahawk (A Ticket to Tomahawk) jako Clara
1950: Błyskawica (The Fireball) jako Polly
1949: Szczęśliwa miłość (Love Happy) jako Klientka
1948: Dziewczęta z chóru (Ladies of the Chorus) jako Peggy Martin
1948: Scudda-Hoo! Scudda-Hay! jako Uczennica szkoły średniej Peggy (niewymieniony w czołówce)
1947: Dangerous Years jako Evie
1947: Szokująca panna Pilgrim (The Shocking Miss Pilgrim) jako Telefonistka (niewymienona w czołówce)

Nagrody i nominacje
1954 - Złoty Glob, najlepsza aktorka
1956 - nominacja BAFTA, najlepszy film (Słomiany wdowiec)
1957 - nominacja Złoty Glob, najlepszy film (Przystanek autobusowy)
1958 - nominacja BAFTA, najlepszy film (Książę i aktoreczka)
1958 - David di Donatello, najlepsza aktorka (Książę i aktoreczka)
1960 - Złoty Glob, najlepsza aktorka w komedii lub musicalu (Pół żartem, pół serio)
1962 - Złoty Glob, najlepsza aktorka
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*