celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Mariah Carey

Mariah Carey (ur. 27 marca 1970 w Huntington na wyspie Long Island w stanie Nowy Jork[1]) – amerykańska piosenkarka, kompozytorka, producentka i autorka tekstów piosenek. Obdarzona 5-oktawową skalą głosu.[2]
Jest trzecim i najmłodszym dzieckiem byłej śpiewaczki operowej Patricii Hickey, z pochodzenia Irlandki i Alfreda Roya Carey (dawniej Nunez), technika pochodzenia afro-wenezuelskiego.
Od 1993 do 1998 roku była żoną Tommy'ego Mottoli. 30 kwietnia 2008 roku wzięła ślub z aktorem Nickiem Cannonem.
Debiutowała w 1990 albumem Mariah Carey. Na swoim koncie ma wiele przebojów i nagród, w tym 5 Grammy. Sprzedała 200 milionów płyt na całym świecie. Jest laureatką tytułu Gwiazda millenium. Jej album z 2005r., The Emancipation of Mimi, w samych Stanach sprzedał się w 6 mln egzemplarzy, natomiast sprzedaż światowa przekroczyła 10 mln kopii. Przyniósł jej także kolejne numery 1 na liście Billboard: "We Belong Together" oraz "Don't Forget About Us". W sumie Mariah Carey umieściła na pierwszym miejscu listy Billboardu 18 hitów (więcej niż Elvis Presley - 17) i tym samym znalazła się na 2 miejscu w rankingu artystów z największą ilością singli nr 1 na świecie (więcej singli umieścili tylko The Beatles - 20), co jest jednym z jej wielu rekordów.

Filmografia
2008 Nie zadzieraj z fryzjerem - jako Mariah Carey
2008 Tennessee - jako Krystal Evans
2005 State Property 2 - jako Kobieta
2003 Death of a Dynasty
2002 Kłopoty na zamówienie - jako Raychel
2001 Glitter - jako Billie Frank
1999 Kawaler - jako Ilana

Dyskografia
Zobacz więcej w osobnym artykule: Dyskografia Mariah Carey.
1990 Mariah Carey
1991 Emotions
1992 MTV Unplugged
1993 Music Box
1994 Merry Christmas
1995 Daydream
1997 Butterfly
1998 #1's
1999 Rainbow
2001 Glitter
2001 Greatest Hits
2002 Charmbracelet
2003 The Remixes
2005 The Emancipation of Mimi
2008 E=MC²
2008 The Ballads

Wytwórnie płytowe dla których pracowała
Columbia (1988-2001) Sony Music
Virgin (2001-2002) Emi records
Island/Def Jam (2002-do dzisiaj) Universal Music

Nagrody
American Heroes Award (2003, 2005)
American Music Award (1991, 1992, 2 x 1993, 1995, 2 x 1996, 1998, 2000, 2005)
Aretha Franklin Award (1998)
ASCAP Pop Award (1997)
Australien Record Industry Association Award (3 x 1994)
BAMBI Award (2005)
Billboard Music Award (6 x 1991, 2 x 1992, 1993, 4 x 1996, 1998, 1999, 2002, 5 x 2005)
Blockbuster Award (1995, 2 x 1996, 1997, 1999, 2000)
BMI Pop Award (4 x 1991, 1992, 3 x 1993, 1994, 3 x 1995, 1996, 4 x 1997, 1998, 4 x 1999)
Capital FM Music Award (2005)
DMX Music Award (2000)
Echo (1995)
Filmkritiker Award der BROADCAST FILM CRITICS ASSOCIATION (1999)
Grammy (2 x 1991, 3 x 2006)
Groovevolt Award (4 x 2004, 2005, 6 x 2006)
Howard Humanitarian Award of Congressional Award Foundation (1999)
International Achievement In Arts Award (1998)
Jammy Award (4 x 2006)
Lady of Soul Award (2 x 2005)
Long Island Music Award (1998)
Make-A-Wish Foundation's 2000 Chris Grecius (2001)
MTV Asia Lifetime Achievement Award (2004)
MTV European Music Award (1994)
MTV India Award (2005)
MTV Music Video Award (2005)
MTV Total Request Live Award (2003, 2006)
NAACP Image Award (1999, 2006)
National Dance Music Award (3 x 1996)
New York City Music Award (1991, 2003)
NRJ Radio Award (2000, 2003)
Otto Award Bravo Magazin (1994, 1995, 1996, 1997)
Quincy Jones Award (2003)
Radio 100 Kiss Award (2005)
Radio Music Award (2001, 4 x 2005)
Recording Academy Honors for outstanding achievements XM Nation Music Award (2005)
Recording Industry Association of America commemorative award (2003)
Rockefeller Center Award (2x 1994)
Rolling Stone Award (1991)
Smash Hits Award (1994, 1995)
Soul Train Award (3 x 1990, 2x 2006)
Teen Choice Award (2 x 2005)
The Reign Outstanding Achievement Award (2005)
VH-1 Award (1997)
VIBE Award (4 x 2005)
World Music Award (3 x 1995, 4 x 1996, 2 x 1998, 2 x 2000, 2003, 4 x 2005)

Trasy koncentrowe
1993 Music Box Tour
1996 Daydream Tour
1998 Butterfly Tour
2000 Rainbow Tour
2003-2004 Charmbracelet Worldtour
2006 The Adventures of Mimi Tour
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*