celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Margaux Hemingway

Margaux Louise Hemingway (ur. 16 lutego 1954 roku w Portland, w stanie Oregon – zm. 1 lipca 1996 roku w Santa Monica, w stanie Kalifornia) – amerykańska aktorka filmowa i modelka.

Była starszą córką Jacka Hemingwaya (ur. 10 października 1923, zm. 1 grudnia 2000), najstarszego syna wybitnego pisarza amerykańskiego Ernesta Hemingwaya, i Puck Byra Louise Whittlesey (zm. 1989 na raka). Jej imię rodzice przyjęli od nazy wina Château Margaux. Dorastała wraz z młodszą siostrą Mariel (ur. 22 listopada 1961) na farmie dziadka w Ketchum, w stanie Idaho. Ma także siostrę Joan. Jako nastolatka nie była rozumiana przez pijących do późna rodziców. Cierpiała na dysleksję, co miało wpływ na to, że nie przeczytała większej ilości książek swojego sławnego dziadka Ernesta. Walczyła także z alkoholizmem, bulimią i epilepsją. W późniejszych latach używała również imienia Margot. W 1975 roku rozpoczęła karierę modelki dla agencji Fabergé, jej twarz zdobiła okładki magazynu Vogue i Time. Jednak jej reputacja została naruszona po częstych libacjach alkoholowych w nowojorskim Studio 54.
Zadebiutowała na kinowym ekranie w dramacie sądowym Dziewczyna z reklamy (Lipstick, 1976) z Chrisem Sarandonem i Perrym Kingiem. Potem pojawiła się na ekranie w filmie kryminalnym Zabójcza ryba (Killer Fish, 1979) oraz komedii Na Brooklińskim Moście (Over the Brooklyn Bridge, 1984) z Elliottem Gouldem. Po dwóch nieuudanych małżeństwach, w 1987 roku trafiła na rehabilitację do kliniki Betty Ford Center w Rancho Mirage, w stanie Kalifornia. Dwa lata później popadła w bankructwo – miała 815 tysięcy dolarów debetu. W 1994 roku leczyła depresję w klinice psychiatrycznej w stanie Idaho.
2 lipca 1996 dzień przed 35. rocznicą śmiercią jej dziadka, znaleziono ją martwą w mieszkaniu w Santa Monica, w stanie Kalifornia. Zażyła fenobarbital i w wyniku przedawkowania zmarła w wieku 42. lat. Została pochowana na cmentarzu w Ketchum, w stanie Idaho.
Była dwukrotnie mężatką; z Errollem Wetsonem (1975-1978) i Bernardem Foucherem (1979-1987).
Miała 183 cm wzrostu.

Filmografia

filmy kinowe
1996: Spisek 2 (Frame-Up II: The Cover-Up) jako Jean Searage
1996: Niebezpieczny ciężar (Dangerous Cargo) jako Julie
1995: Złośliwy pocałunek (Vicious Kiss) jako Lisa
1994: Mordercza obsesja (Double Obsession) jako Heather Dwyer
1994: Wewnętrzny sanktuarium II (Inner Sanctum II) jako Anna Rawlins
1993: Spisek (The Cover-up) jako Jean, żona Searage'a
1993: Śmiertelni wrogowie (Deadly Rivals) jako Agentka Linda Howerton
1993: Dziki anioł (Love Is Like That) jako Jackie
1991: Wewnętrzne sanktuarium (Inner Sanctum) jako Anna Rawlins
1991: Tajemnica kobiety (La Donna di una sera) jako Ellen Foster
1990: Mnóstwo w C mniejszym (La Messe en si mineur) jako Sophie
1984: Płomień zemsty (Goma-2) jako Kontakt w Avignonie
1984: Na Brooklińskim Moście (Over the Brooklyn Bridge) jako Elizabeth
1982: Oni zadzwonią do mnie, Bruce? (They Call Me Bruce? jako Karmen
1979: Zabójcza ryba (Killer Fish) jako Gabrielle
1976: Dziewczyna z reklamy (Lipstick) jako Chris McCormick

filmy TV
1996: Miłosne zapiski (Backroads to Vegas)
1994: Kobiety Hollywood (Hollywood Women) –
1986: Śmiertelna machina (Portami la luna)

filmy krótkometrażowe
1995: A comme acteur
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*