celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Liv Tyler

Liv Tyler (ur. 1 lipca 1977 roku w Nowym Jorku) – aktorka amerykańska, córka lidera znanej grupy rockowej Aerosmith Stevena Tylera i fotomodelki Bebe Buell.

W wieku czternastu lat wyjechała razem z matka do Nowego Jorku, aby rozpocząć karierę modelki. Udało się - jej twarz zaczęła zdobić popularne w Stanach Zjednoczonych magazyny, takie jak "Seventeen", czy "Mirabella". W tym okresie występowała także w teledyskach oraz telewizyjnych filmach reklamowych. Jako aktorka zadebiutowała w 1994 roku, niedługo po występie wraz z Alicią Silverstone w teledysku do piosenki Crazy zespołu swojego ojca Aerosmith, po którym zdecydowała się spróbować sił jako aktorka. Pierwszą ważną rolę odegrała w filmie Zrozumieć ciszę. Jeszcze tego roku wygrała casting do roli w niezależnym filmie Jamesa Magolda Heavy. W 1997 roku wzbudziła podziw krytyków, występując w filmie włoskiego reżysera Bernardo Bertolucciego Ukryte pragnienia. Tego samego roku magazyn "People" umieścił jej nazwisko na liście 50. najpiękniejszych ludzi świata.

Współpracowała m.in. z takimi reżyserami jak Tom Hanks, Robert Altman czy Pat O'Connor. Największą popularność zdobyła dzięki roli Arweny w superprodukcji nowozelandzkiego reżysera Petera Jacksona - Władca Pierścieni.

Spotykała się z aktorem Johnny'm Whitworthem, którego poznała w 1996 roku na planie filmu Empire Records. Jej mężem był muzyk Royston Langdon, z którym ma syna Milo (ur. 2004). Niedawno się rozwiedli.


Filmografia
2008: Nieznajomi, jako Kristen McKay
2008: Incredible Hulk, jako Betty Ross
2007: Smother, jako Clare Cooper
2007: Zabić wspomnienia, jako Angela Oakhurst
2007: The Strangers, jako Kristen
2006: Coin Locker Babies
2006: August Rush
2004: Dziewczyna z Jersey (Jersey Girl), jako Maya
2004: Samotny Jim, jako Anika
2003: Władca Pierścieni: Powrót Króla (The Lord of the Rings: The Return of the King), jako Arwena
2002: Władca Pierścieni: Dwie Wieże (The Lord of the Rings: The Two Towers), jako Arwena
2001: Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), jako Arwena
2001: O czym marzą faceci (One Night at McCool's), jako Jewel Valentine
2000: Dr T i kobiety (Dr. T and the Women), jako Marilyn
1999: Kto zabił ciotkę Cookie? (Cookie's Fortune), jako Emma Duvall
1999: Oniegin (Onegin), jako Tatiana Larina
1999: Plunkett i Macleane (Plunkett & Macleane), jako Lady Rebecca
1998: Armageddon, jako Grace Stamper
1997: Abbotowie prawdziwi (Inventing the Abbotts), jako Pamela Abbott
1997: Droga przez piekło (U Turn), jako Dziewczyna na przystanku autobusowym
1996: Szaleństwa młodości (That Thing You Do!), jako Faye Dolan
1996: Ukryte pragnienia (Stealing Beauty), jako Lucy Harmon
1995: Empire Records, jako Corey
1995: Heavy, jako Callie
1994: Zrozumieć ciszę (Silent Fall), jako Sylvie Warden

Nagrody
1999: Armageddon - (nominacja) MTV Movie Award, najlepsza rola kobieca
1999: Armageddon - (nominacja) MTV Movie Award, najlepszy duet aktorski
1999: Armageddon - (nominacja) Złota Malina najgorsza aktorka drugoplanowa
1997: Ukryte pragnienia - (nominacja) Nagroda Młodych najlepsza aktorka w dramacie
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*