celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Lara Flynn Boyle

Lara Flynn Boyle (ur. 24 marca 1970 roku w Davenport, w stanie Iowa, USA) – amerykańska aktorka.

Ma pochodzenie irlandzkie, jej dziadek był Amerykaninem włoskiego pochodzenia. Przyszła na świat w rodzinie rzymskokatolickiej. Jej imię zostało zaczerpnięte z powieści Doktor Żywago. W 1976 roku jej rodzice rozwiedli się, jej matka Sally wyszła ponownie za mąż za Charlesa Boyle'a, przedstawiciela stanu Illinois. Wychowywana była przez matkę w Chicago w stanie Illinois i Wisconsin. Cierpiała z powodu dysleksji. Pobierała lekcje tańca, a mając dziesięć lat uczęszczała na warsztaty aktorskie do Piven Theater Workshop w Evanston. Po otrzymaniu stypendium studiowała w prestiżowej prywatnej szkole średniej Chicago Academy for the Arts. Swoją pierwszą propozycję filmową otrzymała ze Stowarzyszenia Aktorów Filmowych w komedii Johna Hughesa Wolny dzień Ferrisa Buellera (Ferris Bueller's Day Off, 1986) z Matthew Broderickiem, jednak ostatecznie jej występ został wycięty w montażu. Rok później wystąpiła w dwóch produkcjach telewizyjnych – miniserialu fantasy ABC Ameryka (Amerika, 1987) jako Jacqueline 'Jessie', córka Petera Bradforda (Robert Urich) z Krisem Kristoffersonem, Mariel Hemingway i Samem Neillem oraz serialu przygodowym Sable (1987).

Dzień po ukończeniu szkoły średniej przeniosła się wraz z matką do Los Angeles. Karierę na dużym ekranie zapoczątkowała udziałem w horrorze Duch III (Poltergeist III, 1988) z Nancy Allen i Tomem Skerrittem, komedii Jak dostałem się na studia? (How I Got Into College, 1989) u boku Anthony'ego Edwardsa i dramacie Petera Weira Stowarzyszenie Umarłych Poetów (Dead Poets Society, 1989) jako cheerleaderka z wielką kreacją Robina Williamsa. Stworzyła dwie imponujące telewizyjne role – jako 18-letnia ofiara mordercy (William Baldwin) w nowojorskim Central Park w dramacie kryminalnym ABC Sprawa Jenniger (The Preppie Murder, 1989) oraz serialu ABC Davida Lyncha Miasteczko Twin Peaks (Twin Peaks, 1990-91) jako Donna Marie Hayward, przyjaciółka Laury Palmer (Sheryl Lee). Pojawiła się także w reklamach Calvina Kleina Obsession (1990) i japońskiego szamponu LAX (1996).

Grała potem w filmach: sensacyjnym Clinta Eastwooda Żółtodziób (The Rookie, 1990) w roli dziewczyny młodego policjanta (Charlie Sheen), komedii romantycznej Majowe wino (May Wine, 1991) jako rywalizująca z matką (Joanna Cassidy) o względy ginekologa, komedii Świat Wayne'a (Wayne's World, 1992) w roli obsesyjnej i skłonnej do wypadków Stacy, dramacie Dokąd zawiedzie cię dzień (Where the Day Takes You, 1992) jako krucha i bezdomna nastolatka z Davidem Arquette i Kyle MacLachlanem, thrillerze Bez skrupułów (The Temp, 1993) w roli socjopatycznej szalenie ambitnej sekretarki, dramacie kryminalnym Red Rock West (1993) jako gwałtowna manipulatorka, komedio-dramacie romantycznym Ich troje (Threesome, 1994) lokatorka mieszkająca w akademickim pokoju z dwójką kolegów ze Stephenem Baldwinem i Alexisem Arquette oraz melodramacie Miłość po zmierzchu (Afterglow, 1997) z Julie Christie w roli mężatki romansującej z dużo starszym kochankiem (Nick Nolte), za którą odebrała nagrodę jury na festiwalu filmowym w Fort Lauderdale na Florydzie.

Wcieliła się w biblijną postać Racheli w telewizyjnym filmie TNT Petera Halla Jakub (Jacob, 1994) z tytułową rolą Matthew Modine'a. W dwóch odcinkach serialu Ally McBeal (1998, 2002) pojawiła się jako prawniczka okręgowa Helen Gamble. Za rolę asytentki prawnika okręgowego Helen Gamble w serialu Praktyka (The Practice, 1997-2003) zdobyła w 1999 roku nominację do nagrody Emmy.

W szkole średniej spotykała się z projektantem Eduardo Sciammarellą. Jej tatuaż na plecach jest pamiątką po romansie z Jayem Penske (2003). Spotykała się z Kyle MacLachlanem (1990-92), Richardem Deanem Andersonem (1995), Davidem Spade (1998-99), Jackiem Nicholsonem (1999-2001) i Erikiem Dane (2001), Jayem Penske, synem kierowcy wyścigów rajdowych Rogera Penske (2004), Brucem Willisem i Matthew Perrym. Po nieudanym małżeństwie z Johnem Patrickiem Dee III (od 11 sierpnia 1996 do 1998), w dniu 18 grudnia 2006 roku w San Antonio, w stanie Teksas poślubiła biznesmena Donalda Raya Thomasa II.
Ma 168 cm wzrostu.

Filmografia

aktorka
Ameryka (1987, Amerika) jako Jacqueline 'Jessie' Bradford
Duch III (1988, Poltergeist III) jako Donna Gardner
Jak dostałem się na studia (1989, How I Got Into College) jako Jessica
Stowarzyszenie Umarłych Poetów (1989, Dead Poets Society) jako Ginny Danburry
Terror na autostradzie 91 (1989, Terror on Highway 91) jako Laura Taggart
The Preppie Murder (1989) jako Jennifer Levin
Majowe wino (1990, May Wine) jako Cammie
Miasteczko Twin Peaks (1990, Twin Peaks) jako Donna Hayward
Miasteczko Twin Peaks (1990-1991, Twin Peaks) jako Donna Marie Hayward
Żółtodziób (1990, The Rookie) jako Sarah
Gangsterzy (1991, Mobsters) jako Mara Motes
Cisza przed burzą (1991, Eye of the Storm) jako Sandra Gladstone
Ciemna strona (1991, The Dark Backward) jako Rosarita
Red Rock West (1992) jako Suzanne
Equinox (1992) jako Beverly Franks
Dokąd zawiedzie cię dzień (1992, Where the Day Takes You) jako Heather
Świat Wayne'a (1992, Wayne's World) jako Stacy
Bez skrupułów (1993, The Temp) jako Kris Bolin
Ich troje (1994, Threesome) jako Alex
Jakub (1994, Jacob) jako A TNT Bible Story (TV)
Czas przeszły (1994, Past Tense) jako Tory Bass/Sabrina James
Brzdąc w opałach (1994, Baby's Day Out) jako Laraine Benningtons
Droga do Wellville (1994, The Road to Wellville) jako Ida Muntz
Ryzykowne związki (1995, Cafe Society) jako Patricia Ward
Cannes Man (1996) jako w roli siebie samej
Boski plan (1996, The Big Squeeze) jako Tanya Mulhill
Miłość po zmierzchu (1997, Afterglow) jako Marianne Byron
MIB 2 - Men IN Black ( 2002), w roli Serleena
Red Meat (1997) jako Ruth
Farmer & Chase (1997) jako Hillary
The Practice jako Helen Gamble (1997-2004)
Odkąd Cię nie ma (1998, Since You've Been Gone) jako Grace Williams
Happiness (1998) jako Helen Jordan
Plan Zuzanny (1998, Susan's Plan) jako Betty Johnson
Łańcuch szczęścia (2000, Chain of Fools) jako Karen
Sekrety miłości (2001, Speaking of Sex)
Faceci w czerni II (2002, Men in Black II) jako Serleena
Creature Featurettes (2002) jako ona sama
'Huff': Around the Edges (2004) jako ona sama
Before, During and 'After the Sunset' (2005) jako ona sama
Rewolta (2006, Land of the Blind) jako Pierwsza Dama
Shades of Black: The Conrad Black Story (2006) jako Barbara Amiel
A West Texas Children's Story (2007) jako Mama Bena
Life Is Hot in Cracktown (2009) jako Betty McBain
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*