celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Kurt Russell

Kurt Vogel Russell (ur. 17 marca 1951 w Springfield w stanie Massachusetts, USA) – amerykański aktor filmowy.

Syn aktora Binga Russella (ur. 5 maja 1926, zm. 8 kwietnia 2003) i Louise Crain, zaczynał jako dziesięciolatek w serialach telewizyjnych i filmach wytwórni Disneya, m.in. serialu komediowym ABC Latający detektyw (Our Man Higgins, 1963). W debiutanckim musicalu przygodowym To się zdarzyło na Wystawie Światowej (It Happened at the World's Fair, 1963) wystąpił wraz z Elvisem Presleyem. Uczęszczał do szkoły średniej Thousand Oaks High School w Thousand Oaks, w stanie Kalifornia.

W latach 70. stał się rozpoznawalny z małego ekranu, a za rolę Elvisa Presleya w telewizyjnym biograficznym dramacie muzycznym ABC Król (Elvis, 1981) Johna Carpentera był nominowany do nagrody Emmy. Po udziale w komedii Roberta Zemeckisa Używane samochody (Used Cars, 1980), prawdziwą popularność przyniosła mu rola jednookiego, sprawiedliwego przestępcę Snake'a Plisskena w sensacyjno-przygodowym thrillerze sci-fi Johna Carpentera Ucieczka z Nowego Jorku (Escape from New York, 1981). Do postaci wrócił po piętnastu latach w filmie Ucieczka z Los Angeles (Escape from L.A., 1996). Jego dłogoletnia współpraca z Johnem Carpenterem na planie takich produkcji jak Coś (The Thing, 1982) i Wielka draka w chińskiej dzielnicy (Big Trouble in Little China, 1986) realizowanych dla Walt Disney Studios została uhonorowana w 2003 roku nagrodą Akademii Filmowej Science Fiction, Fantasy i Horroru.

Kreacja przyjaciela działaczki związkowej w opartym na autentycznej historii dramacie Mike'a Nicholsa Silkwood (1983) została doceniona przez krytyków i zdobyła nominację do naggrody Złotego Globu dla najlepszego aktora drugoplanowego. Jednak za rolę najlepszego policjanta w mieście Gabriela Casha w kasowej komedii sensacyjnej Tango i Cash (Tango & Cash, 1989) i postać Michaela Zane w komedii kryminalnej o grupie przestępców organizującej duży skok na kasyno podczas dorocznego Święta Elvisa 3000 mil do Graceland (3000 Miles to Graceland, 2001) otrzymał nominację do antynagrody Złotej Maliny. W westernie Tombstone (1993) wystąpił w roli szeryfa Wyatta Earpa. W filmie fantasy Gwiezdne wrota (Stargate, 1994) Rolanda Emmericha zagrał postać pułkownika Jonathana Jacka O'Neila biorącego udział w wyprawie na inną planetę przy pomocy gwiezdnych wrót. Odniósł sukces w roli konsultanta pomocniczego przeciwnika przywódcy terrorystów przebywającego na pokładzie samolotu w thrillerze sensacyjnym Krytyczna decyzja (Executive Decision, 1996), zdobywając nagrodę Blockbuster Entertainment. Wystąpił również w futurystycznym dramacie Galaktyczny wojownik (Soldier, 1998). Do galerii "łajdaków doskonałych", których stworzył na ekranie, dorzucił kolejnego – postać psychopatycznego kaskadera-maniaka w filmie Quentin Tarantino Grindhouse vol. 1. Death Proof (2007).

W latach 1979-1984 był żonaty z Season Hubley, z którą ma syna o imieniu Boston (ur. 1980). Od 1983 roku jest w nieformalnym związku z popularną aktorką – Goldie Hawn, z którą ma syna Wyatt (ur. 10 lipca 1986). Jest ojczymem Kate Hudson i Olivera Hudsona.

Ma 178 cm wzrostu.

Wybrana filmografia
It Happened at the World's Fair (1963)
Follow Me, Boys! (1966)
Mosby's Marauders (1967)
Guns in the Heather (1968)
The One and Only, Genuine, Original Family Band (1968)
The Horse in the Gray Flannel Suit (1968)
The Computer Wore Tennis Shoes (1969)
The Barefoot Executive (1971)
Fools' Parade (1971)
Now You See Him, Now You Don't (1972)
Charley and the Angel (1973)
Superdad (1973)
The Strongest Man in the World (1975)
The Captive: The Longest Drive 2 (1976)
Used Cars (1980)
Ucieczka z Nowego Jorku (Escape from New York, 1981)
Lis i pies (1981)
Coś (The Thing, 1982)
Silkwood (1983)
Szybka zmiana (1984)
Big Trouble in Little China (1986)
Zimowi ludzie (1988)
Tequila Sunrise (1988)
Tango & Cash (1989)
Obsesja namiętności (1992)
Ognisty podmuch (1993)
Tombstone (1993)
Gwiezdne wrota (Stargate, 1994)
Ucieczka z Los Angeles (Escape from LA, 1997)
Incydent (Breakdown, 1997)
Soldier (1998)
Vanilla Sky (2001)
3000 Miles to Graceland (2001)
Policja (2002)
Miracle (2004)
Sky High (2005)
Grind House (2007)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*