celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Kris Kristofferson

Kristoffer Kristofferson (ur. 22 czerwca 1936 roku w Brownsville, w stanie Teksas) – amerykański aktor filmowy i telewizyjny oraz piosenkarz i kompozytor muzyki country.

Jest najstarszym z trojga dzieci majora generała Amerykańskich Sił Powietrznych Luisa Henry'ego Kristoffersona (zm. 1970) i Mary Ann Ashbrook, miał siostrę Karen Kirschenbauer (ur. 1938 – zm. 2005) i ma brata Kraighera (ur. 1943). Swoje dzieciństwo spędził w większości na podróżach po Stanach Zjednoczonych. W 1954 roku ukończył szkołę średnią w San Mateo, w stanie Kalifornia. Po ukończeniu w 1958 roku wydziału filozofii w Poloma College w Claremont w stanie Kalifornia i otrzymaniu prestiżowego stypendium Rhodes, podjął studia na wydziale historii literatury angielskiej na Uniwersytecie Oksfordzkim w Oksfordzie.

Dorabiał jako barman, stróż w Columbia Studios, pilot śmigłowca wożący załogi platform wiertniczych, grał zawodowo w football amerykański i pod pseudonimem "Kris Carson" komponował piosenki. W latach 1964-68 odbył pięcioletnią służbę wojskową jako pilot w oddziałach Amerykańskich Siłach Powietrznych stacjonujących w Niemczech. Rozpoczął występy w klubach wojskowych. W 1965 roku miał podjąć pracę jako wykładowca na West Point, zanim wyjechał na wakacje do Nashville, gdzie zetknął się z nurtem muzyki country i rozpoczął karierę jako piosenkarz i kompozytor. Od 1970 roku występował na estradzie i nagrywał płyty. Stał się laureatem trzech nagród Grammy. Wylansował m.in. takie przeboje jak Sunday Mornin' Comin' Down, Help Me Make it Through the Night, For the Good Times, Loving Her Was Easy i Why Not. Jego piosenki wykonywali w swoim repertuarze m.in. Janis Joplin (Me and Bobby McGee), Elvis Presley (Why My Lord), Roger Miller, Johnny Cash, Sammi Smith i Jerry Lee Lewis (Once More with the Feeling). Wraz z Willie'em Nelsonem, Johnnym Cashem i Waylonem Jenningsem założył zespół The Highwaymen.

W 1971 roku zadebiutował w kinowym dramacie Dennisa Hoppera Ostatni film (The Last Movie, 1971) w roli aktorskiej jako rybałt kowboj i kompozytor muzyki filmowej. Doceniono go po przejmująco zagranej roli Williama H. Bonneya/Billy'ego Kida, bandyty broniącego za wszelką cenę swej wolności w westernie Sama Peckinpaha Pat Garrett i Billy Kid (Pat Garrett and Billy the Kid, 1973), za którą zdobył nominację do nagrody Brytyjskiej Akademii Filmowej (BAFTA Film). Z jego aktorskich dokonań doceniono postać gwiazdora rocka nadużywającego alkoholu w melodramacie muzycznym Narodziny gwiazdy (A Star Is Born, 1976), za którą odebrał nagrodę Złotego Globu. Zasłynął także z roli Martina Penwalda, kierowcy ciężarówki o przezwisku "Gumowa Kaczka" w sensacyjnym filmie drogi Sama Peckinpaha Konwój (Convoy, 1978) z Ali MacGraw. Jednak jego kreacja szeryfa Jamesa Averilla w westernie Michaela Cimino Brama nieba (Heaven's Gate, 1980) i postać bankiera Hubbela Smitha w dramacie Alana J. Pakuli Prolongata (Rollover, 1981) z Jane Fondą były nominowane do antynagrody Złotej Maliny dla najgorszego aktora. Za oryginalną muzykę skomponowaną do dramatu muzycznego Autor tekstu (Songwriter, 1984) zdobył nominację do Oscara.

Był żonaty z Fran Beir (1960-1969), z którą ma córkę Tracy (ur. 1962) i syna Krisa (ur. 1968), i piosenkarką Ritą Coolidge (od 19 sierpnia 1973 do 1979), z którą ma córkę Casey (ur. 1974). 18 lutego 1983 roku poślubił Lisę Meyers, z którą ma pięcioro dzieci; czterech synów – Jesse'ego Turnera (ur. 1984) Jody'ego (ur. 1985), Johnny'ego (ur. 1988) i Blake'a (ur. 1994) oraz jedną córkę Kelly (ur. 1991). Spotykał się z Janis Joplin (1969) i Barbrą Streisand (w latach 70.).
Ma 179 cm wzrostu.

Filmografia

filmy kinowe
2007: I'm Not There jako Narrator
2006: Pokój 10 (Room 10) jako Howard Davis
2006: Fast Food Nation jako Rudy Martin
2006: Disappearances jako Quebec Bill
2005: Wyścig marzeń (Dreamer: Inspired by a True Story) jako Pop Crane
2005: Historia Wendella Bakera (The Wendell Baker Story) jako Nasher
2005: Obłęd (The Jacket) jako Dr Thomas Becker
2004: Blade: Mroczna trójca (Blade: Trinity) jako Abraham Whistler
2004: Srebrne miasto (Silver City) jako Wes Benteen
2003: Gdzie rosną czerwone paprocie (Where the Red Fern Grows) jako Dorosły Billy Coleman
2002: Blade: Wieczny łowca II (Blade II) jako Whistler
2002: Detoks (D-Tox) jako Doc
2001: Męskie sprawy (Wooly Boys) jako Shuck
2001: Planeta małp (Planet of the Apes) jako Karubi
2001: Hotel Chelsea (Chelsea Walls) jako Bud
2000: Comanche
1999: Molokai – historia ojca Damiana (Molokai: The Story of Father Damien) jako Rudolf Meyer
1999: W zawieszeniu (Limbo) jako Jack Johannson
1999: Porywacze (The Joyriders) jako Eddie
1999: Godzina zemsty (Payback) jako Bronson
1998: Córka żołnierza nie płacze (A Soldier's Daughter Never Cries) jako Bill Willis
1998: Blade - Wieczny łowca (Blade) jako Abraham Whistler
1998: Babski wieczór (Girls' Night) jako Cody
1998: Pradawny Ląd 6: Tajemnica jaszczurczej skały (The Land Before Time VI: The Secret of Saurus Rock) jako Doc (głos)
1998: Zatańcz ze mną (Dance With Me) jako John Burnett
1997: W morzu ognia (Fire Down Below) jako Orin Hanner
1996: Na granicy (Lone Star) jako Szeryf Charlie Wade
1995: Armia faraona (Pharaoh's Army) jako kaznodzieja
1993: Nie ma kryjówki (No Place to Hide) jako Joe Garvey
1993: Papierowe serca (Paper Hearts) jako Tom
1993: Rycerze (Knights) jako Gabriel
1992: Pierwotny cel (Original Intent) jako Jack Saunders
1990: Zapach cyklonu (Night of the Cyclone) jako Stanley
1990: Sandino jako Tom Holte
1989: Witaj w domu (Welcome home) jako Jake
1989: Millennium jako Bill Smith
1988: Big Top Pee-wee jako Mace Montana
1985: Problem w pamięci (Trouble in Mind jako Hawk
1984: Tekściarz (Songwriter) jako Blackie Buck
1984: Punkt zapłonu (Flashpoint) jako Bobby Logan
1981: Prolongata (Rollover) jako Hubbel Smith
1980: Wrota niebios (Heaven's Gate) jako James Averill
1978: Konwój (Convoy) jako Gumowa Kaczka
1977: Pół pary (Semi-Tough) jako Marvin 'Shake' Tiller
1976: Siła Vigilante (Vigilante Force) jako Aaron Arnold
1976: Narodziny gwiazdy (A Star Is Born) jako John Norman Howard
1976: Żeglarz, który utracił łaski morza (The Sailor Who Fell from Grace with the Sea) jako Jim Cameron
1974: Alicja już tu nie mieszka (Alice Doesn't Live Here Anymore) jako David
1974: Dajcie mi głowę Alfredo Garcii (Bring Me the Head of Alfredo Garcia) jako Paco
1973: Zakochany Blume (Blume in Love) jako Elmo Cole
1973: Pat Garrett i Billy Kid (Pat Garrett and Billy the Kid) jako William H. Bonney/Billy Kid
1973: Gospel Road (Gospel Road: A Story of Jesus) jako wokalista
1972: Cisco Pike jako Cisco Pike
1971: Ostatni film (The Last Movie) jako rybałt kowboj

filmy TV
2005: 14 godzin (14 Hours) jako Chuck Whortle
2004: Rodzina Innocente (Lives of the Saints) jako Matthew Bok
2003: Instrukcja opuszczenia (The Break) jako Izzy Patterson
2000: Doskonała zbrodnia w doskonałym mieście (Perfect Murder, Perfect Town: JonBenét and the City of Boulder) jako Lou Smit
1999: Zadawnione porachunki (Outlaw Justice) jako Tarence
1999: NetForce jako Steve Day
1998: Dwóch dla Teksasu (Two for Texas) jako Hugh Allison
1997: Fatalny rewolwer (Dead Man's Gun) jako Narrator
1996: Miasteczko Blue Dog (Blue Rodeo)
1995: Łatwopalny (Inflammable) jako Kapitan Jack Guthrie
1995: Bracia przeznaczenia (Brothers' Destiny) jako Davis
1995: Tad jako Abraham Lincoln
1994: Sodbusters jako Destiny
1993: Kłopotliwi strzelcy (Trouble Shooters: Trapped Beneath the Earth) jako Stan Mather
1992: Święta w Connecticut (Christmas in Connecticut) jako Jefferson Jones
1992: Cud na Dzikim Zachodzie (Miracle in the Wilderness) jako Jericho Adams
1991: Strażnicy Teksasu (Another Pair of Aces: Three of a Kind) jako Rip Metcalf
1990: Pair of Aces jako Rip Metcalf
1988: Żywi lub martwi (The Tracker) jako Szlachetny Adams
1986: Dyliżans do Lordsburga (Stagecoach) jako Ringo
1986: Krew i orchidee (Blood & Orchids) jako kapitan Curtis 'Curt' Maddox
1986: Ostatnie dni Franka i Jesse'ego Jamesa (The Last Days of Frank and Jesse James) jako Jesse James
1984: Utracona część Kathryn Beck (The Lost Honor of Kathryn Beck) jako Ben Cole
1979: Droga wolności (Freedom Road) jako Abner Lait

seriale TV
1997-99: Fatalny rewolwer (Dead Man's Gun) jako Narrator
1987: Ameryka (Amerika) jako Devin Milford

gry komputerowe
2005: Strzelba (Gun) jako Ned White

Dyskografia

Albumy solowe
1970: Kristofferson
1971: Me & Bobby MeGee
1971: The Silver Tongued Devil and I
1972: Border Lord
1972: Jesus Was a Capricorn
1974: Spooky Lady's Sideshow
1975: Who's to Bless and Who's to Blame
1976: Surreal Thing
1978: Easter Island (album)|Easter Island
1979: Shake Hands with the Devil
1981: To the Bone
1986: Repossessed
1990: Third World Warrior
1995: A Moment of Forever
1998: The Country Collection
1999: The Austin Sessions
2006: This Old Road

z Ritą Coolidge
1973: Full Moon
1974: Breakaway
1978: Natural Act

z The Highwaymen (Willie Nelson, Waylon Jennings, Johnny Cash) [edytuj]
1985: Highwaymen (Columbia)
1986: Live (Image)
1990: Highwayman 2 (Columbia)
1995: The Road Goes on Forever (Liberty)
1995: Highwaymen Ride Again (Sony)
1999: Super Hits (Columbia)
2005: The Road Goes on Forever [Bonus Tracks] (Capitol/EMI)
2005: The Road Goes on Forever [CD & DVD] (Capitol)
2005: Country Legends (DeLuxe Holland)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*