celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Kirstie Alley

Kirstie Louise Alley, właściwie Gladys Leeman (ur. 12 stycznia 1951 roku w Wichita, w stanie Kansas, USA) – amerykańska aktorka, scenarzystka i producentka telewizyjna i filmowa.

Urodziła się jako druga z trojga dzieci Roberta Deala i Lillian Mickie, ma starszą siostrę Collette (z zawodu nauczycielka biologii) i młodszego brata Craiga (menadżer produkcji elementów meblowych). Ojciec był właścicielem produkcji elementów meblowych, matka zginęła w 1981 roku w wypadku samochodowym spowodowanym przez pijanego kierowcę.

Uczęszczała do Wichita Southeast High School, gdzie była cheerleaderką. Po ukończeniu Państwowego Uniwersytetu Rolnictwa i Nauk Stosowanych (Kansas State University of Agriculture and Applied Science) na Manhattanie, w stanie Kansas, uczęszczała na University of Kansas.

Od roku 1976 była uzależniona od kokainy, zanim w roku 1979 nie została wyznawcą ruchu religijnego, zwanego scjentologią.

Pojawiła się w programach telewizyjnych Match Game (1979) i Password Plus (1980). Debiutowała na dużym ekranie rolą porucznik Vulcan Saavik w filmie sci-fi "Star Trek II: Gniew Khana" (Star Trek: The Wrath of Khan, 1982). Stała się dobrze znana telewidzom z przezabawnego serialu telewizyjnego Zdrówko (Cheers, 1987-1993) jako Rebecca Howe, neurotyczna i energiczna właścicielka nocnego baru i za tę telewizyjną rolę otrzymała pięć nominacji, w tym jedną statuetkę Emmy (1991) oraz cztery nominacje i w tym jedną nagrodę Złotego Globu (1991) dla najlepszej aktorki komediowej.

W 1991 i 1998 roku odebrała nagrodę People's Choice Award.

Krytyków i widzów zaskoczyła ekstrawagancją w roli odważnej i szlachetnej, lecz zagorzałej abolicjonistki Virginii Hazard w mini-serialu Północ-Południe (North and South, 1985-1986).

Zaprezentowała swój temperament i talent komediowy w trzech częściach komedii "I kto to mówi" (Look Who's Talking, 1989, 1990, 1993) w roli samotnej pracującej matki. Rola samotnie wychowującej matki autystycznego syna w dramacie telewizyjnym Mój syn moje życie: Matka Dawida (David's Mother, 1994) przyniosła jej statuetkę Emmy i nominację do nagrody Złotego Globu.

W latach 1974-1977 była żoną Boba Alley'a, swojego kolegi ze studiów na Kansas State University. W dniu 22 grudnia 1983 roku poślubiła aktora Parkera Stevensona. Razem adoptowali dwójkę dzieci: syna Williama True'a (ur. 5 października 1992) i córkę Lillie Price (ur. 1994). W październiku 1997 roku była na krótko zaręczona z aktorem Jamesem Wilderem. W grudniu 1997 roku rozwiodła się ze mężem.

wzrost: 170 cm
wymiary: 34C-25-36
włosy: Ciemny blond (naturalnie)

Filmografia

scenarzysta
2005: Fat Actress

aktorka
2005: Fat Actress jako Kirstie Alley
2004: Czas nieobecności (While I Was Gone) jako Jo Beckett
2004: Rodzinne grzechy (Family Sins) jako Brenda Geck
2003: Profoundly Normal jako Donna Lee Shelby Thornton
2002: Więzienie dla świrów (Back by Midnight) jako Gloria Beaumont
2002: Polowanie na czarownice (Salem Witch Trials) jako Ann Putnam
2001: Blondynka (Blonde) jako Elsie
1999: The Mao Game jako Diane Highland
1999: Drop Dead Gorgeous jako Gladys Leeman
1998: Ostatni Don II (The Last Don II) jako Rose Marie Clericuzio
1997: Na dobre i złe (For Richer or Poorer) jako Caroline Saxton
1997: Ostatni Don (The Last Don) jako Angela Clericuzio
1997: Toothless jako Katherine Lewis
1997: Nevada jako McGill
1997-2000: Sekrety Weroniki (Veronica's Closet) jako Veronica 'Ronnie' Chase Anderson
1997: Przejrzeć Harry'ego (Deconstructing Harry) jako Joan
1996: Sticks and Stones jako Mama Joey'ego
1996: Grom z jasnego nieba (Suddenly) jako Marty
1996: Radiant City jako Gloria Goodman
1996: Peter and the Wolf jako Annie
1995: Wioska przeklętych (Village of the Damned) jako Dr Susan Verner
1995: Czy to ty, czy to ja? (It Takes Two) jako Diane Barrows
1994: 3 Chains o' Gold jako Vanessa Bartholomew
1994: David's Mother jako Sally Goodson
1993: I kto to mówi 3 (Look Who's Talking Now) jako Mollie Ubriacco
1990: Madhouse jako Jessie Bannister
1990: I kto to mówi 2 (Look Who's Talking Too) jako Mollie Ubriacco
1990: Siostrzyczki (Sibling Rivalry) jako Marjorie Turner
1989: Kochaś (Loverboy) jako Joyce Palmer
1989: I kto to mówi (Look Who's Talking) jako Mollie Jensen
1988: Mickey's 60th Birthday jako ona sama
1988: W pogoni za śmiercią (Shoot to Kill) jako Sarah
1987: Infidelity jako Ellie Denato
1987: Summer School jako Panna Robin Elizabeth Bishop
1986: Stark: Mirror Image jako Maggie Carter
1986: Książę Bel Air (Prince of Bel Air) jako Jamie Harrison
1986: Północ – Południe II (North and South II) jako Virgilia Hazard
1985: Byłam króliczkiem Playboya (A Bunny's Tale) jako Gloria Steinem
1985: Północ – Południe (North and South) jako Virgilia Hazard
1984: Blind Date jako Claire Simpson
1984: Runaway jako Jackie Rogers
1984: Sins of the Past jako Patrice Cantwell
1984: Champions jako Barbara
1983-1984: Masquerade jako Casey Collins
1983: One More Chance
1982: Star Trek II: Gniew Khana (Star Trek II: The Wrath of Khan) jako Saavik
1982-1993: Zdrówko (Cheers) jako Rebecca Howe (1987-1993)

producentka
1997-2000: Sekrety Weroniki (Veronica's Closet)

występy gościnne
2002: Bez śladu (Without a Trace) jako Noreen Raab
1997-2002: Dharma i Greg (Dharma & Greg) jako Dr Trish (2001)
1996-1997: Ink jako Dahlia (1997)
1990-1997: Skrzydła (Wings) jako Rebecca Howe (1993)
1983-1991: Autostopowicz (The Hitchhiker) jako Angelica/Jane L. (1985, 1987)
1977-1986: Statek miłości (The Love Boat) jako Marion Stevens (1984)

producent wykonawczy
2005: Fat Actress
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*