celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Kim Basinger

Kimila Ann Basinger (ur. 8 grudnia 1953 roku w Athens, w stanie Georgia, USA) – amerykańska aktorka filmowa, modelka.

Ma niemiecko-irlandzko-szwedzkie, w 1/8 indiańskie (Cherokee) i w 1/16 jamajskie pochodzenie. Jest jedną z pięciorga dzieci muzyka jazzowego Dona Basingera i Ann Basinger, baletnicy, pływaczki i fotomodelki. Ma dwóch braci – Micka i Skipa oraz dwie siostry Ashley i Barbarę.

Kim jako dziecko była bardzo nieśmiała, nie czytała na głos w klasie, ani nie odpowiadała na pytania nauczyciela. Aby przezwyciężyć nieśmiałość, jej rodzice zapisali ją na lekcje tańca. W szkole uprawiała również pływanie i gimnastykę. Wkrótce okazało się, że uzdolniona jest również muzycznie i świetnie śpiewa. W 1971 roku ukończyła szkołę średnią Athens High School.

W wieku 16 lat wygrała wybory Miss Junior stanu Georgia. Zwycięstwo w tych wyborach pozwoliło jej brać udział w wyborach krajowych w Nowym Jorku, gdzie została dostrzeżona przez Eileen Ford, która zaproponowała jej kontrakt z renomowaną Ford Modeling Agency. Brała udział w kampaniach reklamowych takich firm jak Breck, Revlon, Clairol czy Maybelline.

Gdy miała 20 lat została modelką i zarabiała tysiące dolarów dziennie. Uczęszczała na wieczorne kursy aktorstwa w prestiżowym Neighborhood Playhouse i występowała w nocnych klubach Greenwich Village.

W 1976 roku wyjechała do Los Angeles, gdzie pojawiła się w jednym z odcinków serialu ABC Aniołki Charlie'ego (1976) pt. Aniołki w kajdankach oraz jako policyjny detektyw J.Z. Kane w pilocie do serialu telewizyjnego Pies i kot (Dog and Cat, 1977). Zadebiutowała na dużym ekranie w westernie "Hard Country" (1981). Jej kariera nabrała tempa po roli dziewczyny agenta Jamesa Bonda u boku Seana Connery'ego w filmie "Nigdy nie mów nigdy" (1983).

W 1983 roku pojawiła się w magazynie dla panów Playboy.

Występowała w dużych produkcjach kinowych, m.in. "Baseballista" (The Natural, 1984) z Robertem Redfordem, "9 i pół tygodnia" (1986) u boku Mickeya Rourke'ego, Batman (1989) z Jackiem Nicholsonem.

Jej decyzja o wycofaniu się z produkcji Uwięziona Helena (1993) spowodowała, że została pozwana przez producentów do sądu, przegrała sprawę i sąd zasądził osiem milionów dolarów odszkodowania na rzecz producentów. Orzeczenie sądu ostatecznie zostało jednak odrzucone w drugiej instancji, ale rachunki za adwokatów, które aktorka musiała zapłacić, zmusiły ją do ogłoszenia bankructwa. Przez kolejne trzy lata pozostawała bez pracy.

Powróciła do filmu rolą luksusowej prostytutki Lynn Bracken w dramacie kryminalnym Tajemnice Los Angeles (1997), za którą otrzymała nagrodę Oscara i Złoty Glob dla najlepszej aktorki drugoplanowej.

Po nieudanym związku z Ronem Snyderem-Brittonem (od października 1980 do grudnia 1988), 19 sierpnia 1993 roku ponownie wyszła za mąż za aktora Aleca Baldwina, z którym ma córkę Ireland Eliesse (ur. 23 października 1995). A jednak i ten związek rozpadł się w lutym 2002. Spotykała się z Prince'em (1988) i producentem telewizyjnym Jonem Petersem.

Ma 171 cm wzrostu.
Jest leworęczna.
Dwukrotnie spotkała się na planie filmowym z Jeffem Bridgesem (w komediach: Nadine (1987) i Drzwi w podłodze (The Door in the Floor, 2004)), Richardem Gere (Bez litości (No Mercy, 1986) i Diagnoza zbrodni (Final Analysis, 1992), Michaelem Madsenem (Urodzony sportowiec (The Natural, 1984) i Ucieczka gangstera (The Getaway, 1994)) oraz u boku swojego byłego męża Aleca Baldwina – w komedii Zawód: Pan Młody (The Marrying man, 1991) i Ucieczka gangstera (The Getaway, 1994).

Filmografia

aktorka
Katie (1978) jako Portrait of a Centerfold (TV)
The Ghost of Flight 401 (1978) jako Prissy Frasier
Katie: Portrait of a Centerfold (1978) jako Katie McEvera
Stąd do wieczności (1980, From Here to Eternity) jako Lorene Rogers
Killjoy (1981) jako Laury Medford
Kraj dla twardzieli (1981, Hard Country) jako Jodie
Goraczka złota (1982, Mother Lode) jako Andrea Spalding
Nigdy nie mów nigdy (1983, Never Say Never Again) jako Domino Petachi
Mężczyzna, który kochał kobiety (1983, The Man Who Loved Women) jako Louise
Urodzony sportowiec (1984, The Natural) jako Memo Paris
Chora miłość (1985, Fool for Love) jako May
9 1/2 tygodnia (1986, Nine 1/2 Weeks) jako Elizabeth
Bez litości (1986, No Mercy) jako Michel Duvall
Nadine (1987) jako Nadine Hightower
Randka w ciemno (1987, Blind Date) jako Nadia Gates
Moja macocha jest kosmitką (1988, My Stepmother Is an Alien) jako Celeste Martin
Batman (1989) jako Vicki Vale
Zawód pan młody (1991, The Marrying man) jako Vicki Anderson
Wspaniały świat (1992, Cool World) jako Holli Would
Diagnoza zbrodni (1992, Final Analysis) jako Heather Evans
Niesamowita McCoy (1993, The Real McCoy) jako Karen McCoy
Świat Wayne'a 2 (1993, Wayne's World 2) jako Honey Horne
Prêt-à-Porter (1994, Prêt-à-Porter) jako Kitty Potter
Ucieczka gangstera (1994, The Getaway) jako Carol McCoy
Tajemnice Los Angeles (1997, L.A. Confidential) jako Lynn Bracken
Marzyłam o Afryce (2000, I Dreamed of Africa) jako Kuki Gallman
Próba sił (2000, Bless the Child) jako Maggie O'Connor
Ludzie, których znam (2002, People I Know) jako Victoria Gray
8 Mila (2002, 8 Mile) jako Stephanie Smith
Komórka (2004, Cellular) jako Jessica Martin
Drzwi w podłodze (2004, The Door in the Floor) jako Marion Cole
Zabójcza blondynka (2004, Elvis Has Left the Building) jako Harmony Jones
Even Money (2006) jako Carol Carver
Strażnik (2006, The Sentinel) jako Pierwsza dama Sarah Ballentine

aktorka (gościnnie)
McMillan i jego żona (1971-1976, McMillan and Wife) jako Janet Carney (1977)
The Six Million Dollar Man (1974-1978) jako Loraine Stenger (1977)
Aniołki Charliego (1976, Charlie's Angels) jako Linda Oliver
Gemini Man (1976) jako Sheila
Vega$ (1978-1981) jako Allison Jorden
Simpsonowie (1989, The Simpsons) jako Ona sama (głos)
America Undercover (1993) jako ona sama
Rank (2001-2004) jako ona sama
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*