celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Kevin Spacey

. Kevin Spacey Fowler (ur. 26 lipca 1959 w South Orange, New Jersey), amerykański aktor filmowy i teatralny, reżyser, producent, od 2004 dyrektor artystyczny teatru Old Vic w Londynie.
Spacey studiował w Akademii Wojskowej i Juliard High School. W 1981 zadebiutował na Broadwayu, a w 1986 w kinie filmem Heartburn. Pod koniec lat 80. wystąpił w serii ról drugoplanowych w popularnych komediach i serialu Wiseguy.
W latach dziewięćdziesiątych wystąpił m.in. w filmach Siedem, Podejrzani (Oscar dla aktora w roli drugoplanowej 1996), L.A. Confidential, Negocjator. W 2000 zdobył swego drugiego Oscara za rolę w filmie American Beauty (Aktor w roli głównej). Najbardziej znane jego filmy po 2000 to Podaj dalej, K-PAX, Kroniki portowe i Życie za życie.
W 2004 objął funkcję dyrektora artystycznego teatru Old Vic w Londynie, jednej z najstarszych scen w brytyjskiej stolicy, i jednocześnie szefa kompanii teatralnej zarządzającej tym obiektem. Jego kontrakt obejmuje występy aktorskie w co najmniej dwóch premierach rocznie oraz dodatkową pracę w charakterze reżysera. W 2006 oświadczył, iż jego związek z Old Vic potrwa jeszcze co najmniej dziewięć lat i zamierza przyjąć brytyjskie obywatelstwo, gdy tylko spełni odpowiednie kryteria.


Filmografia
2008 21 jako profesor Micky Rosa
2006 Superman: Powrót (Superman Returns) jako Lex Luthor
2005 Edison jako Wallace
2004 Beyond the Sea jako Bobby Darin
2003 Odmienne stany moralności (The United States of Leland) jako Albert Fitzgerald
2003 Życie za życie (The Life of David Gale) jako Dr David Gale
2002 The Tower of Babble jako Narrator
2001 K-PAX jako prot (celowo pisane MAŁĄ literą)
2001 Kroniki portowe (The Shipping News) jako Quoyle
2000 Podaj dalej (Pay It Forward) jako Eugene Simonet
2000 Przyzwoity przestępca (Ordinary Decent Criminal) jako Michael Lynch
1999 American Beauty jako Lester Burnham
1999 Transakcja (The Big Kahuna) jako Larry Mann
1998 Dawno temu w trawie (A Bug's Life) jako Hopper (głos)
1998 Negocjator (The Negotiator) jako Chris Sabian
1998 Harmider (Hurlyburly) jako Mickey
1997 Tajemnice Los Angeles (L.A. Confidential) jako Jack Vincennes
1997 Północ w ogrodzie dobra i zła (Midnight in the Garden of Good and Evil) jako Jim Williams
1996 Czas zabijania (A Time to Kill) jako Rufus Buckley
1996 Sposób na Szekspira (Looking for Richard) jako Buckingham
1995 Epidemia (Outbreak) jako Casey Schuler
1995 Podejrzani (The Usual Suspects) jako Roger Verbal Kint
1995 Siedem (Seven) jako John Doe
1994 Żelazna wola (Iron Will) jako Harry Kingsley
1994 Działo zagłady (Doomsday Gun) jako Price
1994 Spec (The Ref) jako Lloyd Chasseur
1994 Szkoła Buddy'ego (Swimming with Sharks) jako Buddy Ackerman
1992 Glengarry Glen Ross jako John Williamson
1992 Tolerancyjni partnerzy (Consenting Adults) jako Eddy Otis
1991 Darrow jako Clarence Darrow
1990 Dopóki o mnie pamiętacie (When You Remember Me) jako Wade
1990 Pokaz siły (A Show of Force) jako Frank Curtin
1990 Henry i June (Henry & June) jako Richard Osborn
1990 Fall from Grace jako Jim Bakker
1989 Nic nie widziałem, nic nie słyszałem (See No Evil, Hear No Evil) jako Kirgo
1989 Tato (Dad) jako Mario
1988 Zabójstwo Mary Phagan (The Murder of Mary Phagan) jako Wes Brent
1988 Pogrzeb wikinga (Rocket Gibraltar) jako Dwayne Hanson
1988 Pracująca dziewczyna (Working Girl) jako Bob Speck
1987 Long Day's Journey Into Night jako James "Jamie" Tyrone, Jr.
1987-1990 Wiseguy jako Mel Profitt (1988)
1986 Zgaga (Heartburn) jako Złodziej z metra
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*