celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Kate Winslet

Kate Winslet (ur. 5 października 1975 w Reading, Wielka Brytania) – angielska aktorka filmowa, żona amerykańskiego reżysera Sama Mendesa. Jest matką dwójki dzieci: 7-letniej Mii i 4-letniego Joe.

Aktorstwa zaczęła uczyć się już w wieku jedenastu lat. Swoją karierę rozpoczęła od wzięcia udziału w reklamówce płatków śniadaniowych zrealizowanej dla brytyjskiej telewizji. Została dostrzeżona przez producentów teatralnych i wystąpiła na scenie w takich sztukach jak: Adrian Mole i Piotruś Pan. W filmie zadebiutowała w roku 1991 w serialu Dark Season. Na dużym ekranie po raz pierwszy wystąpiła w 1994 roku w obrazie Heavenly Creatures. Popularność przyniosła jej rola w filmie Rozważna i romantyczna, za którą otrzymała nominację do Oscara. Jednak sławę zdobyła dzięki roli w filmie Titanic, za którą zresztą też była nominowana do tej nagrody.
Jest pierwszą aktorką w historii, która w tym wieku zdobyła już pięć nominacji do Oscara.
Kate nagrała jedną piosenkę zatytułowaną "What If".
Obie siostry Kate Winslet – starsza Anna i młodsza Beth, są także aktorkami.


Filmografia
2009: The Marvelous Mabel Stark jako Mabel Stark
2008: Droga do szczęścia (Revolutionary Road) jako April Wheeler
2008: Zaklinacz słów (The Reader) jako Hanna Schmitz
2007: Mój przyjaciel lis (Le Renard et l'enfant) jako Narrator (wersja angielska)
2006: Życie oceanów 3D (Deep Sea 3D) jako Narrator
2006: Wszyscy ludzie króla (All the King's Men) jako Anne Stanton
2006: Małe dzieci (Little Children) jako Sarah Pierce
2006: Wpuszczony w kanał (Flushed Away) jako Rita (głos)
2006: Holiday (The Holiday) jako Iris
2005: Romanse i papierosy (Romance & Cigarettes) jako Tula
2004: Zakochany bez pamięci (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) jako Clementine Kruczynski
2004: Marzyciel (Finding Neverland) jako Sylvia Llewelyn Davies
2004: Opowieść z życia lwów (Pride) jako Suki
2003: Plunge: The Movie jako Clare
2003: Życie za życie (The Life of David Gale) jako Bitsey Bloom
2001: Enigma jako Hester Wallace
2001: Opowieść wigilijna (Christmas Carol: The Movie) jako Belle (głos)
2001: Iris jako Młoda Iris Murdoch
2001: War Game jako Mama/Annie (głos)
2000: Zatrute pióro (Quills) jako Madeleine Le Clerc
1999: Święty dym (Holy Smoke) jako Ruth
1999: Kraina Elfów (Faeries) jako Brigid (głos)
1998: W stronę Marrakeszu (Hideous Kinky) jako Julia
1997: Titanic jako Rose DeWitt Bukater
1996: Hamlet jako Ofelia
1996: Więzy miłości (Jude) jako Sue Bridehead
1995: Chłopak na dworze króla Artura (A Kid in the King's Arthur Court) jako Księżniczka Sarah
1995: Rozważna i romantyczna (Sense and Sensibility) jako Marianne Dashwood
1994: Niebiańskie stworzenia (Heavenly Creatures) jako Juliet Hulme
1993: Na sygnale (Casualty) jako Suzanne
1992: Anglo Saxon Attitudes jako Caroline Jenington
1992-1993: Get Back jako Eleanor Sweet
1991: Dark Season jako Reet
1991: Shrinks

Nominacje do nagród
2007 – nominacja do Oscara w kategorii najlepsza aktorka za film "Małe dzieci"
2005 – nominacja do Złotego Globu w kategorii najlepsza aktorka w musicalu lub komedii za film "Zakochany bez pamięci"
2005 – nominacja do Oscara w kategorii najlepsza aktorka za film "Zakochany bez pamięci"
2005 − nominacja do nagrody BAFTA w kategorii najlepsza aktorka za film "Zakochany bez pamięci"
2005 − nominacja do nagrody BAFTA w kategorii najlepsza aktorka za film "Marzyciel"
2005 − nominacja do nagrody Saturn w kategorii najlepsza aktorka za film "Zakochany bez pamięci"
2002 – nominacja do Oscara w kategorii najlepsza aktorka drugoplanowa za film "Iris"
2002 – nominacja do Złotego Globu w kategorii najlepsza aktorka drugoplanowa za film "Iris"
2002 – nominacja do nagrody BAFTA w kategorii najlepsza aktorka drugoplanowa za film "Iris"
1998 – nominacja do Oscara w kategorii najlepsza aktorka za film "Titanic"
1998 – nominacja do Złotego Globu w kategorii najlepsza aktorka w dramacie za film "Titanic"
1998 – nominacja do MTV Movie Award w kategorii najlepsza rola kobieca za film "Titanic"
1998 – nominacja do MTV Movie Award w kategorii najlepszy duet aktorski za film "Titanic"
1998 – nominacja do MTV Movie Award w kategorii najlepszy pocałunek za film "Titanic"
1996 – nominacja do Oscara w kategorii najlepsza aktorka drugoplanowa za film "Rozważna i romantyczna"
1996 – nominacja do Złotego Globu w kategorii najlepsza aktorka drugoplanowa za film "Rozważna i romantyczna"
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*