celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Julia Roberts

Julia Roberts, właściwie Julia Fiona Roberts, (ur. 28 października 1967 w Atlancie w stanie Georgia, USA) to aktorka amerykańska, laureatka Oscara za rolę w filmie Erin Brockovich. Jest siostrą aktora Erica Robertsa (ur. 1956) i stosunkowo mniej znanej aktorki Lisy Roberts Gillan (ur. 1965).

Matka Julii, Betty Lou, rozwiodła się w 1972 roku i przeniosła wraz z dziećmi do miejscowości Smyrna w pobliżu Atlanty. We wrześniu 1972 roku poślubiła Michaela Motesa, krytyka teatralnego, z którym rozwiodła się w październiku 1983 roku. Zarówno Betty Lou jak i Eric Roberts wspominają to małżeństwo negatywnie, sama Julia Roberts odmawia publicznych komentarzy na ten temat.

Ojciec Julii, Walter Roberts, zmarł na raka w grudniu 1977 roku.

Julia Roberts zadebiutowała w filmie Blood Red u boku swojego brata i dzięki jego wstawiennictwu. Późniejsze role otrzymywała jednak dzięki własnym staraniom i uczestnictwu w licznych castingach.

Od nakręcenia Pretty Woman jest uznawana za filmową gwiazdę.

Do najważniejszych filmów w jej karierze należą komedie romantyczne takie jak Mój chłopak się żeni, Mystic Pizza, Notting Hill (film), Uciekająca panna młoda oraz kryminały Raport Pelikana i Ocean's Eleven: Ryzykowna gra.

W 2003 roku, na 75. jubileuszowej ceremonii rozdania Oscarów pojawiła się na scenie podczas specjalnej, uroczystej prezentacji aktorów - wszystkich dotychczasowych laureatów Oscara.

Julia Roberts mieszka w Nowym Jorku i na własnej farmie w miejscowości Taos w Nowym Meksyku. 4 lipca 2002 roku wyszła za mąż za operatora kamery Danny'ego Modera, którego poznała podczas kręcenia filmu The Mexican. Z tego związku 28 listopada 2004 roku urodziła bliźniaki Hazel Patricię i Phinnaeusa Waltera, a 18 czerwca 2007 roku syna Henry'ego Daniela.


Filmografia
aktorka
Remiza (Firehouse, 1987)
Mystic Pizza (1988) jako Daisy Araujo
Baja Oklahoma (1988) jako Candy Hutchins
Satysfakcja (Satisfaction, 1988) jako Daryle Shane
Stalowe magnolie (Steel Magnolias, 1989) jako Shelby Eatenton Latcherie
Blood Red (1989) jako Maria Collogero
Pretty Woman (1990) jako Vivian Ward
Linia życia (Flatliners, 1990) jako Rachel
Sypiając z wrogiem (Sleeping with the Enemy, 1991) jako Sara/Laura Burney
Za wcześnie umierać (Dying Young, 1991) jako Hilary O'Neil
Hook (1991) jako Dzwoneczek
Raport Pelikana (The Pelican Brief, 1993) jako Darby Shaw
Prêt-à-porter (Prêt-à-Porter, 1994) jako Anne Eisenhower
Kocham kłopoty (I Love Trouble, 1994) jako Sabrina Peterson
[Miłosna rozgrywka (Something to Talk About, 1995) jako Grace
Before Your Eyes: Angelie's Secret (1995) jako Narrator (głos)
Wszyscy mówią: kocham cię (Everyone Says I Love You, 1996) jako Von
Mary Reilly (1996) jako Mary Reilly
Michael Collins (1996) jako Kitty Kiernan
Teoria spisku (Conspiracy Theory, 1997) jako Alice Sutton
Mój chłopak się żeni (My Best Friend's Wedding, 1997) jako Julianne Potter
Mamuśka (Stepmom, 1998) jako Isabel
Notting Hill (1999) jako Anna Scott
Uciekająca panna młoda (Runaway Bride, 1999) jako Maggie
Erin Brockovich (2000) jako Erin Brockovich
Ocean's Eleven: Ryzykowna gra (Ocean's Eleven, 2001) jako Tess Ocean
Mexican (The Mexican, 2001) jako Samantha Barzel
Ulubieńcy Ameryki (America's Sweethearts, 2001) jako Kiki
Full Frontal. Wszystko na wierzchu (Full Frontal, 2002) jako Catherine/Francesca
Niebezpieczny umysł (Confessions of a Dangerous Mind, 2002) jako Patricia Watson
Grand Champion (2002) jako Jolene
Uśmiech Mony Lizy (Mona Lisa Smile, 2003) jako Katherine Watson
Ocean's Twelve: Dogrywka (Ocean's Twelve, 2004) jako Tess Ocean
Bliżej (Closer, 2004) jako Anna
Pajęczyna Charlotty (Charlotte's Web, 2006) jako Charlotte (głos)
Po rozum do mrówek (The Ant Bully, 2006) jako Hova (głos)
Wojna Charliego Wilsona (2007) jako Joanne Herring
aktorka gościnnie
Ulica Sezamkowa (Sesame Street, 1969)
Policjanci z Miami (Miami Vice, 1984-1989) jako Polly Wheeler (1988)
Crime Story (1986-1988) jako Tracy (1987)
Przyjaciele (Friends, 1994-2004) jako Susie Moss
Dreamgirl (2005 teledysk zespołu Dave Matthews Band do piosenki Dreamgirl)
producent wykonawczy
Mamuśka (Stepmom, 1998)
Uśmiech Mony Lizy (Mona Lisa Smile, 2003)
Samantha i Nellie (Samantha: An American Girl Holiday, 2004)
Felicity: An American Girl Adventure (2005)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*