celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Jon Bon Jovi

Jon Bon Jovi, właśc. John Francis Bongiovi Jr. (ur. 2 marca 1962 w Perth Amboy w stanie New Jersey) – Amerykanin włoskiego pochodzenia, muzyk rockowy, autor tekstów, producent, aktor, założyciel i wokalista grupy Bon Jovi.

Jon Bon Jovi urodził się w Perth Amboy w stanie New Jersey 2 marca 1962 roku. Później, wraz z rodziną, ojcem Johnem seniorem, matką Carol i braćmi Anthonym i Mattem mieszkał i dorastał w Sayreville. Uczęszczał tam do Sayreville War Memorial High School, gdzie poznał swoją przyszłą żonę – Dorothea'ę Hurley (ślub w kapliczce ślubów 29 kwietnia 1989 roku w Las Vegas). Jego przygoda z muzyką rozpoczęła się tradycyjnie – marzeniami. Jon zakładał kilka garażowych kapel, z którymi grał po okolicznych klubach. O najróżniejszych porach dnia i nocy spędzał mnóstwo czasu na pisaniu własnych piosenek i grze na gitarze, już wtedy było wiadomo, co młody Jon chce robić w życiu – chciał zostać gwiazdą rocka. Właśnie, dlatego spakował walizkę i udał się do Nowego Jorku.

Ale zanim przygoda z muzyką rozpoczęła się na dobre, Jon miał inne zajęcia: pracował w myjni samochodowej, następnie w sklepie z butami, na złomowisku i w barze szybkiej obsługi. W 1980 roku załapał się do studia nagraniowego jako chłopiec na posyłki. Tutaj nocą pisał i nagrywał. Momentem zwrotnym w jego życiu był konkurs talentów organizowany przez lokalną stację radiową WAPP. Zbierali utwory na składankę z piosenkami lokalnych artystów bez kontraktu płytowego. John nie mógł przepuścić takiej szansy. Poprosił paru muzyków sesyjnych (wśród nich, obecnego basistę Bon Jovi, Hugha McDonalda) o nagranie wspólnie z nim jego utworu "Runaway". Piosenka ta znalazła się na wspomnianej składance i stała się radiowym hitem. Od tego czasu kariera Jona potoczyła w dwóch kierunkach: muzycznym i filmowym.

W tych latach Jon spędzał czas głównie koncertując wraz ze swoim zespołem. Niesamowity sukces ich dwóch albumów: Slippery When Wet i New Jersey (płyta) sprawił, że Jon stał się megagwiazdą. Stał się też najważniejszym promotorem hard-rocka na świecie. Objął piecze nad zespołami Skid Row i Cinderella, którym (oprócz zwykłej pomocy) załatwił kontrakty, pomagał w produkcji i zabierał w trasę jako support. W 1989 roku zespół wystąpił na Moscow Music Peace Festiwal, a Bon Jovi i lider zespołu zaprosił najważniejsze zespoły na ten festiwal, tj. Scorpions, Skid Row, Mötley Crüe czy Ozzy Osbourne. Nieprawdą jest plotka, pochodząca z tamtych czasów, jakoby Jona miał zrezygnować z roli w filmie Footlose, aby wziąć się za nagrywanie albumu. Lata 80. były najlepszym okresem pod względem świetności zespołu. Pomimo to, nie był to dobry okres dla życia prywatnego wokalisty. Kłótnie w zespole, nadmierne wykorzystanie przez menadżera, (który z dnia na dzień dodawał kolejne koncerty śrubując rekord) sprawił, że Jon stanął na skraju załamania nerwowego.

Zaczęło się niby dobrze. Jon wydał przebojową płytę "Blaze OF Glory" inspirowana filmem Młode strzelby II. Wielki sukces singla "Blaze Of Glory" (Złoty Glob, nominacja do Oscara, Grammy, Nr w USA i prawdopodobnie największy hit roku) wywindował Jona jako solowego artystę na szczyt. Pokazał, że ma talent i bez zespołu także potrafi osiągnąć sukces. Tego sukcesu, jednak, nie potrafił udźwignąć i w efekcie Jon próbował popełnić samobójstwo, wyskakując z samochodu. Został uratowany w ostatniej chwili przez żonę. Po tych wydarzeniach, za namową Briana Maya (gitarzysta Queen), odbył terapeutyczną podróż na Harleyu po USA wraz ze swoją żoną. Po powrocie uporządkował swoje sprawy i przystąpił do nagrywania nowej płyty z zespołem w rodzimej wytwórni JAMBCO o tytule Keep The Faith. Na okładce tego albumu widzimy pięć dłoni nałożonych na siebie. Ma to sugerować powrót braterstwa w zespole. Na tym albumie zmienia się też muzyka, a Jon ściął swoje długie włosy. W 1995 roku wydano album These Days, zbliżony stylistycznie do gatunku grunge, który promowała ogromna trasa koncertowa po całym świecie. Skończyła się ona w 1996 roku. Po roku odpoczynku Jon wydał drugi solowy album "Destination Anywhere", który triumf święcił głównie w Europie. W 1998 roku swój drugi solowy album wydał również Richie Sambora.

W międzyczasie Jon rozpoczął drugą karierę – aktorską. Pierwszą rolę zagrał w filmie Młode strzelby, ale występ trwał kilka sekund. Prawdziwa kariera zaczęła się w dobrze odebranym filmie Księżyc i Valentino. Zagrał tam role malarza pokojowego. Krytycy dobrze ocenili debiut filmowy Jona. Karierę kontynuował w dalszych latach z nasileniem w 1997 roku.


Dyskografia
1990 – Blaze Of Glory / Young Guns II
1997 – Destination Anywhere
1999 – Jon Bongiovi1
2004 – The Power Station Sessions1
1 półoficjalne wydawnictwa dokumentujące początki kariery wokalisty

Filmy i seriale
1995
Księżyc i Valentino (Moonlight and Valentino, dramat obyczajowy, reż. D. Anspaugh) Jon wystąpił obok takich gwiazd jak Whoopi Goldberg i Gwyneth Paltrow.
1996
The Leading Man (obyczajowy, reż. J. Duigan)
1997
Destination Anywhere (dramat, reż. M. Pellington) Scenariusz powstał na podstawie piosenek z albumu Jona Destination Anywhere, obok niego wystąpili m.in. Demi Moore, Kevin Bacon.
1998
Amatorzy w konopiach (Homegrown, komedia, reż. S. Gyllenhaaal)
Little City (obyczajowy, reż. R. Benabib)
No Looking Back (obyczajowy, reż. E. Burns) Obok Jona występuje m.in. L. Holly.
Row Your Boat (dramat obyczajowy, reż. S. Mitchell)
1999
Seks w wielkim mieście (Sex And The City, serial komediowy) Jon wystąpił w 13 odcinku drugiej serii.
2000
U-571 (akcja/film wojenny, reż. J. Mostow) Film został nagrodzony Oscarem za efekty dzwiękowe.
Pay It Forward (obyczajowy, reż. M. Leder) Obok Jona występuje m.in. Kevin Spacey.
2002
Vampires: Los Muertos (horror, reż. T. Lee Wallace)
Ally McBeal (serial komediowy)
2003
Rodzina Soprano (The Sopranos, serial gangsterski) Jon wystąpił w 3 odcinkach.
2005
Kłamstwo (Cry_Wolf, thriller, reż. J. Wadlow
2006
Pucked (National Lampoon's Pucked, komedia, reż. A. Hiller)

Nagrody
Film:

1995 – The Motion Picture Club: najlepszy debiut roku (za film Moondlight And Valentino)
1997 – Z Awards: 3 nagrody (za film Destination Anywhere)
2002 – My VH-1 Music Awards: najlepszy aktor wśród muzyków (za rolę w Ally McBeal)
Muzyka

1987: Metal Edge Reader's Choice Awards: Najlepszy wokalista.
1990: Academy Awards: Nominacja dla piosenki "Blaze OF Glory".
1990: Nominacja do Oscara i Grammy za piosenkę Blaze Of Glory
1991: Golden Globe: najlepsza piosenka do filmu – Blaze Of Glory
1991: ASCAP Film and Television Music Awards: Najlepsze piosenki do filmów.
1997: Kerrang Awards: Nagroda jako autor tekstów.
1997: MTV Europe Music Awards: Najlepszy wokalista.
1998: Brit Awards: Najlepszy międzynarodowy wokalista.
1998: ECHO Awards: Najlepszy międzynarodowy wokalista.
Inne:

1985: Kerrang: Najseksowniejszy obiekt roku.
1990: Silver Cleef Awards – za prace na rzecz innych
1996: Sky Sport – specjalna olimpijska nagroda za pomoc niepełnosprawnym.
2000: Najseksowniejszy Rockman roku wg magazynu People.
2000: Humanitarian of the Year by The Food Bank of Monmouth & Ocean Counties for his charitable work on behalf of the people of New Jersey Nagroda za działalność charytatywną.
2001: Honorary doctorate in Humanities degree from Monmouth University in New Jersey, for his success as an entertainer and his humanitarian work – Tytuł Doctora Honoriscausa Universytetu w NJersey.
2002: Najseksowniejszy Rockman roku wg magazynu People.
2003: Najseksowniejszy Rockman roku wg magazynu People.
2006: Help USA: Nagroda za działalność charytatywną.
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*