celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Johnny Depp

Johnny Depp, właśc. John Christopher Depp II (ur. 9 czerwca 1963 w Owensboro w stanie Kentucky) – amerykański aktor filmowy oraz muzyk rockowy w zespole THE KIDS

Jest synem Johna Deppa, inżyniera z Owensboro, i Betty Sue Wells, pracującej jako kelnerka. Ma trójkę starszego rodzeństwa – brata Danny'ego oraz siostry Christie i Debbie. Dwoje najstarszych dzieci Betty Sue Wells pochodzi z jej wcześniejszego związku.

Rodzina Deppów jest pochodzenia niemieckiego i irlandzkiego. Johnny Depp ma także indiańskie korzenie – jego dziadek ze strony matki pochodził z plemienia Czirokezów.

W 1973 roku Johnny z rodziną przeniósł się z Kentucky do Miramar koło Miami. W 1978 roku rodzice Deppa się rozwiedli; Debbie została z ojcem, z kolei Danny, Christie i Johnny z matką. W następnym roku Johnny ostatecznie porzucił szkołę.

Popularność wśród nastolatków zdobył grając jedną z głównych ról w serialu TV 21 Jump Street. Potrafi wcielić się w najróżniejsze role – od komediowych (Piraci z Karaibów) poprzez dramaty (Donnie Brasco), sensacyjne (Pewnego razu w Meksyku), skończywszy na thrillerach (Z piekła rodem).

Jest także znany z regularnej współpracy z reżyserem Timem Burtonem. Burton i Deep współpracowali dotychczas przy sześciu filmach: Edward Nożycoręki, Ed Wood, Jeździec bez głowy, Charlie i fabryka czekolady, Gnijąca panna młoda oraz Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street

Johnny Deep zadebiutował jako reżyser i scenarzysta w filmie Odważny, gdzie zagrał również główną rolę.

Johnny dwukrotnie wziął udział w nagraniach z brytyjskim zespołem rockowym Oasis. Zagrał na gitarze w utworze "Fade In-Out", który znalazł się na wydanym w roku 1997 albumie Be Here Now, a także wziął udział w nagraniu piosenki "Fade Away (Warchild Version)", która znalazła się na stronie B singla "Don't Go Away".Gdy miał 40 lat gazeta "People" ogłosił go najseksowniejszym mężczyzną na świecie.

Johnny był związany kolejno z Sherilyn Fenn, Winoną Ryder, Jennifer Grey i Kate Moss. Obecnie mieszka we Francji. Od 1998 roku jest związany z francuską piosenkarką i aktorką Vanessą Paradis. 27 maja 1999 na świat przyszła ich córka Lily Rose Melody Depp, a 3 lata później, 9 kwietnia 2002 urodził się ich syn Jack John Christopher Depp III.


Nagrody i nominacje
1990 - nominacja do Złotego Globu w kategorii najlepszy aktor w musicalu lub komedii za film "Edward Nożycoręki"
1993 - nominacja do Złotego Globu w kategorii najlepszy aktor w musicalu lub komedii za film "Benny i Joon"
1999 - nagroda honorowa César za całokształt twórczości
1999 - Blockbuster w kategorii najlepsza rola męska w horrorze "Jeździec bez głowy"
2004 - nominacja do Nagroda Publiczności (People's Choice Awards) w kategorii ulubiony aktor za film "Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły"
2004 - nominacja do Złotego Globu w kategorii najlepszy aktor w musicalu lub komedii za film "Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły"
2004 - nominacja do BAFTY w kategorii najlepszy aktor pierwszoplanowy za film "Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły"
2004 - nominacja do Oscara w kategorii najlepszy aktor pierwszoplanowy za film "Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły"
2004 - nominacja do nagrody krytyków (Critics' Choice Awards) w kategorii ulubiony aktor za film "Marzyciel"
2004 - SAG w kategorii najlepsza pierwszoplanowa rola męska za film "Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły"
2005 - Nagroda Publiczności (People's Choice Awards) w kategorii ulubiony aktor za film "Marzyciel"
2005 - nominacja do Złotego Globu w kategorii najlepszy aktor w dramacie za film "Marzyciel"
2005 - nominacja do SAG w kategorii najlepszy aktor pierwszoplanowy za film "Marzyciel"
2005 - nominacja do Oscara w kategorii najlepszy aktor pierwszoplanowy za film "Marzyciel"
2007 - Złoty Glob w kategorii najlepszy aktor w musicalu lub komedii za film "Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street"
2007 - nominacja do Oscara w kategorii najlepszy aktor pierwszoplanowy za film "Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street"
2008 - nagroda MTV Movie Awards najlepsza rola komediowa za film "Piraci z Karaibów na krańcu świata"
2008 - nagroda MTV Movie Awards najlepszy czarny charakter za film "Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street"

Filmografia

Johnny Depp
Aktor
1984 - Koszmar z ulicy Wiązów jako Glen Lantz
1985 - Wakacje w Kurorcie jako Jack
1985-1986 - Lady Blue jako Lionel Viland
1986 - Slow Burn jako Donnie Fleischer
1986 - Pluton jako Lerner
1987-1990 - 21 Jump Street jako Tom Hanson
1990 - Beksa jako Wade "Beksa" Walker
1990 - Edward Nożycoręki jako Edward Nożycoręki
1991 - Freddy nie żyje: Koniec koszmaru jako nastolatek w telewizji
1993 - Co gryzie Gilberta Grape'a jako Gilbert Grape
1993 - Benny i Joon jako Sam
1993 - Arizona Dream jako Axel Blackmar
1994 - Ed Wood jako Ed Wood
1995 - Don Juan DeMarco jako Don Juan
1995 - Truposz jako William Blake
1995 - Na żywo jako Gene Watson
1997 - Donnie Brasco jako Joseph D. "Joe" Pistone/Donnie Brasco
1997 - Odważny jako Raphael
1998 - Los Angeles bez mapy jako William Blake/Johnny Depp
1998 - Las Vegas Parano jako Raoul Duke
1999 - Jeździec bez głowy jako Ichabod Crane
1999 - Żona Astronauty jako komandor Spencer Armacost
1999 - Dziewiąte Wrota jako Dean Corso
2000 - Zanim zapadnie noc
2000 - Czekolada jako Roux
2000 - Człowiek, który płakał jako Cesar
2001 - Blow jako George Jung
2001 - Z piekła rodem jako inspektor Frederick Abberline
2003 - Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły jako Kapitan Jack Sparrow
2003 - Pewnego razu w Meksyku jako Sands
2004 - Sekretne okno jako Mort Rainey
2004 - Marzyciel jako Sir James Matthew Barrie
2004 - I żyli długo i szczęśliwie
2004 - Rozpustnik jako Rochester
2005 - Charlie i fabryka czekolady jako Willy Wonka
2005 - Gnijąca panna młoda jako Victor Van Dort (głos)
2006 - Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka jako Kapitan Jack Sparrow
2007 - Piraci z Karaibów: Na krańcu świata jako Kapitan Jack Sparrow
2007 - Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street jako Sweeney Todd
2008 - The Rum Diary jako Paul Kemp
2008 - Shantaram jako Lindsay

Reżyser
1997 - Odważny

Scenarzysta
1997 - Odważny

Kompozytor
2003 - Pewnego razu w Meksyku

Ciekawostki
W 2008 roku twórcy Piratów z Karaibów 4 zaproponowali Johnny'emu Deppowi najwyższą w historii gażę, jaką do tej pory zapłacono jakiemukolwiek aktorowi, w wysokości 56 milionów. Stał się dzięki temu najlepiej zarabiającym aktorem na świecie, pozbawiając zarazem tego tytułu Willa Smitha. Podobną gażę, choć jednak o 4 miliony niższą, otrzymał jedynie Tom Hanks (52 miliony) za rolę w Kodzie Leonarda da Vinci.

 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*