celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






John Travolta

John Joseph Travolta (ur. 18 lutego 1954) – aktor, piosenkarz i artysta estradowy. Najbardziej znany z filmów Gorączka sobotniej nocy, Pulp Fiction i musicalu Grease.

John Travolta, jako najmłodszy z sześciorga dzieci, urodził sie w Englewood w stanie New Jersey, USA. Jego ojciec, Salvator Travolta był półprofesjonalnym graczem futbolu amerykańskiego, z pochodzenia Włochem. Jego matka, Helen Burke, była nauczycielką dramatu, poza tym śpiewała w radiowym zespole wokalnym "Sunshine Sisters". Helen Burke była z pochodzenia Irlandką. Jego rodzina była katolicka.

Młody John Joseph Travolta porzucił szkołę po pierwszej klasie w Dwight Morrow High School i przeprowadził sie do Nowego Jorku by znaleźć pracę. Dostał rolę na Brodwayu w Over Here! i zaśpiewał piosenkę "Dream Drummin" napisaną przez braci Sherman. Travolta nagrywał także w lokalnych studiach, ale jego piosenki nie znalazły uznania i zostawały szybko zapomniane. W końcu przeprowadził się do Los Angeles, by rozwinąć swoją karierę w show biznesie.

Pierwszy raz w telewizji zagrał w serialu Emergency we wrześniu 1972 r., ale jego pierwszą główną rolą była postać Billego Nolana w horrorze Carrie. Mniej więcej w tym samym czasie dostał rolę Vinniego Barbarina w serialu komediowym Welcome Back, Kotter (1975-1979), w którym również jego siostra Ellen dostała małą rolę.

W latach 70. nagrał singel "Let Her In", który stał się hitem i znalazł się na pierwszym miejscu w rankingu Billboard Hot 100 (Lista 100 gorących kawałków). W następnych latach zagrał większość swoich największych ról: Tonego Manero w Gorączce sobotniej nocy (1977) i Dannego Zuko w Grease. Te dwa filmy odniosły największy sukces w tamtej dekadzie i uczyniły Johna Travoltę wielką gwiazdą. Także jego matka i siostra Anna pojawiły się w filmie Gorączka sobotniej nocy oraz druga siostra Ellen w Grease. W 1980 r. Travolta zagrał razem z Debrą Winger w hicie Miejski kowboj.
Jego kolejne filmy okazywały się niepowodzeniami. Staying Alive – kontynuacja Gorączki sobotniej nocy, Być doskonałym, W swoim rodzaju – komedia romantyczna z Olivią Newton John, były komercyjnymi katastrofami. Jego jedynym hitem w tym czasie był film I kto to mówi z Kristie Alley i dzieckiem dubbingowanym przez Bruce'a Willisa.
Tak było do czasu, gdy zagrał Vincenta Vega w filmie Quentina Tarantino Pulp Fiction (1994).
Travolta ożenił się z aktorką Kelly Preston w 1991 r. Mają syna Jetta i córkę Ellę Bleu.
Ma licencję pilota i jest właścicielem 5 samolotów włączając w to ex-australijskiego Boeinga 707-138. Samolot nosi nazwę Jett Clipper Ella.

Mieszka w luksusowej willi z własnym pasem startowym w Ocala na Florydzie.

John Travolta jest scjentologiem.


Filmografia
aktor
Diabelski deszcz (The Devil's Rain, 1975) jako Danny
Welcome Back, Kotter (1975-1979) jako Vinnie Barbarino
Tenth Level, The (1976)
The Boy in the Plastic Bubble (1976) jako Tod Lubitch
Carrie (1976) jako Billy Nolan
Gorączka sobotniej nocy (Saturday Night Fever, 1977) jako Tony Manero
Chwila za chwilą (Moment by Moment, 1978) jako Strip
Grease (1978) jako Danny Zuko
Miejski kowboj (Urban Cowboy, 1980) jako "Bud"
Wybuch (Blow Out, 1981) jako Jack
Staying Alive (1983) jako Tony Manero
W swoim rodzaju (Two of a Kind, 1983) jako Zack Melon
Być doskonałym (Perfect, 1985) jako Adam Lawrence
That's Dancing! (1985) jako tancerz
The Dumb Waiter (1987) jako Ben
Basements (1987) jako Ben
The Experts (1989) jako Travis
I kto to mówi (Look Who's Talking, 1989) jako James Ubriacco
Twist of Fate (1989)
I kto to mówi 2 (Look Who's Talking Too, 1990) jako James Ubriacco
Magia muzyki (Shout, 1991) jako Jack Cabe
Łańcuchy złota (Chains of Gold, 1991) jako Scott Barnes
Opiekun (Eyes of an Angel, 1991) jako Bobby
I kto to mówi 3 (Look Who's Talking Now, 1993) jako James Ubriacco
Pulp Fiction (1994) jako Vincent Vega
Dorwać małego (Get Shorty, 1995) jako Chili Palmer
Brzemię białego człowieka (White Man's Burden, 1995) jako Louis Pinnock
Tajna broń (Broken Arrow, 1996) jako Vic Deakins
Michael (1996) jako Michael
Fenomen (Phenomenon, 1996) jako George Malley
Miejski obłęd (Mad City, 1997) jako Sam Baily
Jak jej nie kochać (She's so lovely, 1997) jako Joey
Bez twarzy (Face/Off, 1997) jako Sean Archer
You're Still Not Fooling Anybody (1997) jako Vincent Vega
Barwy kampanii (Primary Colors, 1998) jako Gubernator Jack Stanton
Cienka czerwona linia (The Thin Red Line, 1998) jako Generał Quintard
Adwokat (A Civil Action, 1998) jako Jan Schlichtmann
Sprawa honoru (Córka Generała) (General's Daughter, 1999) jako oficer Paul Brenner
Forever Hollywood (1999) jako on sam
Nasz przyjaciel, Martin (Our Friend, Martin, 1999) jako ojciec Kyla (głos)
Numer stulecia (Lucky Numbers, 2000) jako Russ Richards
Bitwa o Ziemię (Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000, 2000) jako Terl, szef bezpieczeństwa
Kod dostępu (Swordfish, 2001) jako Gabriel Shear
Teren prywatny (Domestic Disturbance, 2001) jako Frank Morrison
Austin Powers i Złoty Członek (Austin Powers in Goldmember, 2002) jako on sam
Sekcja 8. (Basic, 2003) jako Hardy
Punisher (The Punisher, 2004) jako Howard Saint
Płonąca pułapka (Ladder 49, 2004) jako kapitan Kennedy
Lokatorka (A Love Song for Bobby Long, 2004) jako Bobby Lang
Wspaniałe Pustkowie. Spacer po Księżycu 3D (Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D, 2005) jako (głos)
Be Cool (2005) jako Chili Palmer
Samotne serca (Lonely Hearts, 2006) jako Elmer C. Robinson
2004: A Light Knight's Odyssey (2006) jako Dave (głos)
Gang dzikich wieprzy (Wild Hogs, 2007)
Lakier do włosów (Hairspray, 2007) jako Edna Turnblad
Piorun (The Bolt, 2008) jako Bolt
scenarzysta
Łańcuchy złota (Chains of Gold, 1991)
aktor gościnnie
Owen Marshall: Counselor at Law (1971-1974)
Emergency! (1972-1977) jako Chuck Benson (1972)
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*