celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix (ur. 28 października 1974 w San Juan, Portoryko) – amerykański aktor filmowy, brat przedwcześnie zmarłego aktora Rivera Phoenixa, jak również Rain Phoenix, Liberty Phoenix i Summer Phoenix.

Na małym ekranie zadebiutował jako dziecko, jednak po śmierci brata przerwał karierę na kilka lat. Powrócił w 1995 roku w filmie Gusa Van Santa Za wszelką cenę w którym partnerował Mattowi Dillonowi i Nicole Kidman.

Zagrał także m.in w filmach Zatrute pióro Philipa Kaufmana i Osiem milimetrów Joela Shumachera.

Największym jego osiągnięciem była rola w megaprodukcji Ridleya Scotta Gladiator w której wcielił się w drugoplanową postać cesarza Commodusa. Przyniosła mu ona nominacje do Oscara i Złotego Globu. Do Oscara był także nominowany za rolę piosenkarza Johnnego Casha w filmie Spacer po linie.

Joaquin jest weganinem i aktywnie działa na rzecz organizacji PETA.

W październiku 2008 Joaquin Phoenix ogłosił koniec kariery aktorskiej oraz postanowił sprzedać swój dom w Hollywood oraz przenieść się na wieś, gdzie będzie mógł poświęcić się muzyce.


Filmografia
Posterunek przy Hil Street (Hill Street Blues, 1981-1987) jako Daniel Flowers (1984)
Backwards: The Riddle of Dyslexia (1984)
Kids Don't Tell (1985) jako Frankie
Alfred Hitchcock Presents (1985-1989)
Gwiazda poranna/Gwiazda wieczorna (Morningstar/Eveningstar, 1986) jako Doug Roberts
Kosmiczny obóz (SpaceCamp, 1986) jako Max
Russkies (1987) jako Danny
Secret Witness (1988)
Spokojnie, tatuśku (Parenthood, 1989) jako Garry Buckman-Lampkin
Za wszelką cenę (To Die For, 1995) jako Jimmy Emmett
Abbotowie prawdziwi (Inventing the Abbotts, 1997) jako Doug Holt
Droga przez piekło (U Turn, 1997) jako Toby N. Tucker
Martwe gołębie (Clay Pigeons, 1998) jako Clay Bidwell
Powrót do raju (Return to Paradise, 1998) jako Lewis
Osiem milimetrów (8MM, 1999) jako Max California
Gladiator (2000) jako Kommodus
Ślepy tor (The Yards, 2000) jako Willie Gutierrez
Zatrute pióro (Quills, 2000) jako Coulmier
Buffalo Soldiers (2001) jako Ray Elwood
Znaki (Signs, 2002) jako Merrill Hess
Wszystko dla miłości (It's All About Love, 2003) jako John
Mój brat niedźwiedź (Brother Bear, 2003) jako Kenai (głos)
Hotel Ruanda (Hotel Rwanda, 2004) jako Jack
Osada (The Village, 2004) jako Lucius Hunt
Płonąca pułapka (Ladder 49, 2004) jako Jack Morrison
Spacer po linie (Walk the Line, 2005) jako Johnny Cash
Królowie nocy (2007)
Voltage (2007) jako Zack
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*