celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Jennifer Tilly

Jennifer Tilly, właściwie Jennifer E. Chan (ur. 16 września 1958 roku w Harbor City, w stanie Kalifornia) - amerykańska aktorka filmowa i pokerzystka.

Przyszła na świat jako druga z czworga dzieci sprzedawcy używanych samochodów -Amerykanina chińskiego pochodzenia Harry'ego Chana i nauczycielki Patricii Tilly. Kiedy miała pięć lat, jej rodzice rozwiedli się. Zamieszkała z matką i ojczymem-hippisem Johnem Wardem w Kolumbii Brytyjskiej. Dorastała w Western Canada. W 1976 roku ukończyła Belmont High School w Victorii. Studiowała potem dramat w Stephens College w Columbia, w stanie Maryland. Po gościnnym udziale w serialu Boone (1983) i sitcomie Kształtowanie (Shaping Up, 1984), pojawiła się na kinowym ekranie w komedii romantycznej Wielkie uczucie (No Small Affair, 1984) z Demi Moore.

Powróciła na szklany ekran w serialach NBC - Posterunek przy Hil Street (Hill Street Blues, 1984, 1985) i Detektyw Remington Steele (Remington Steele, 1985), sitcomie NBC Zdrówko (Cheers, 1986) oraz serialu ABC Na wariackich papierach (Moonlighting, 1989). Kreacja dziewczyny znanego gangstera, pozbawionej talentu artystki musicalowej Olive Neal w komedii kryminalnej Woody'ego Allena Strzały na Broadwayu (Bullets Over Broadway, 1994) przyniosła jej nominację do nagrody Oscara. Uznanie zdobyła także rola delikatnej Violet mieszkająca wraz z cynicznym i nieobliczalnym gangsterem w dramacie kryminalnym Braci Wachowskich Brudne pieniądze (Bound, 1996), za którą została uhonorowana nagrodą International Fantasy Film na festiwalu filmowym w Porto, zdobyła nominację do nagrody Saturna jako najlepsza aktorka drugoplanowa i nominację do nagrody MTV za najlepszy pocałunek z Giną Gershon. Za postać mrocznej Tiffany w komediowym horrorze Narzeczona laleczki Chucky (Bride of Chucky, 1998) odebrała nagrodę na Fantafestival w Rzymie oraz otrzymała drugą w karierze nominację do nagrody Saturna.

Jennifer 27 czerwca 2005 roku wygrała kobiecy turniej z serii World Series of Poker w odmianie Texas Hold'em, zdobywając bransoletkę oraz 158 625 dolarów wygranej. 1 września 2005 zwyciężyła w innym kobiecym turnieju - Ladies' Night, odbywającym się w cyklu World Poker Tour.

Była żoną Sama Simona (1984-91). Spotykała się z Lou Diamondem Phillipsem (1992). Związana z irlandzkim profesjonalnym pokerzystą Philem Laakiem (ur. 1972).

Ma 166 cm wzrostu.
Jej siostrą jest aktorka Meg Tilly.

Wybrana filmografia
1994 - Strzały na Broadwayu jako Olive Neal
1997 - Kłamca, kłamca jako Samantha Cole
1998 - Narzeczona laleczki Chucky jako Tiffany
1999 - Niemy świadek jako Cathryn Richmond
2004 - Święty Ralph jako Alice, pielęgniarka
2004 - Laleczka Chucky: Następne pokolenie jako Tiffany
2005 - Miliony Baileya jako Dolores Pennington
2005 - Kraina traw jako Królowa Gunhilda
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*