celebrities - gwiazdy


  home aktorki aktorzy piosenkarki muzycy modelki modele linki  



xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych






Jean Reno

Jean Reno (właśc. Juan Morenoy Jederique Jiménez) (ur. 30 lipca 1948 w Casablance) – aktor francuski.

Do Francji przeprowadził się w wieku dwunastu lat. Marzył o karierze aktorskiej, i w związku z tym dołączył do teatralnej grupy objazdowej. Zanim jednak trafił do zawodu aktora prowadził sklep spożywczy i biuro turystyczne. W filmie zadebiutował w 1979 w obrazie wyreżyserowanym przez Costa-Gavrasa "Blask kobiecości". Swoją popularność zawdzięcza Lucowi Bessonowi. Role w jego filmach przyniosły Jeanowi międzynarodową sławę.

Trzykrotnie żonaty, jego drugą żoną (od 1996 do 2006) była polska modelka Nathalie Dyszkiewicz, trzecią jest, od 29 lipca 2006, modelka i aktorka Zofia Borucka. Świadkami na ostatnim ślubie byli Nicolas Sarkozy i Johnny Hallyday.

Emmanuel Haymann napisał biografię tego artysty, zatytułowaną po prostu "Jean Reno". W 2004 przetłumaczono ją na język polski.

W 2007 roku jego postać pojawiła sie w popularnej grze Onimusha 3: Demon Siege ,a także w popularnych japońskich reklamach napojów i samochodów.

W dniu 21 sierpnia 2008 Reno doznał ataku serca i został natychmiast przetransportowany do szpitala na Martynice z sąsiedniej wyspy St. Barts, gdzie spędzał urlop w domu swego przyjaciela Johnny Hallydaya.


Nagrody
1989 - nominacja do Cezara w kategorii najlepsza drugoplanowa rola męska za film "Wielki błękit"
1994 - nominacja do Cezara w kategorii najlepszy aktor za film "Goście, goście"
1995 - nominacja do Cezara w kategorii najlepszy aktor za film "Leon zawodowiec"

Filmografia
1979 Blask kobiecości (Clair De Femme)
1980 Voulez-vous un bébé Nobel?
1981 L' Avant-dernier
1981 On n'est pas des anges... elles non plus
1982 Nieznajoma z Sans-Souci (La Passante du Sans-Souci)
1982 Les Bidasses grandes manoeuvres
1983 Ostatnia walka (Le Dernier combat)
1983 Signes extérieurs de richesse
1984 Nasza historia (Notre histoire)
1985 Strictement personnel
1985 Metro (Subway)
1986 Zone rouge
1986 Kocham cię (I Love You)
1988 Wielki błękit (Le Grand bleu)
1990 Człowiek w złotej masce (L'Homme au masque d'or)
1990 Les Nuls, l'émission
1990 Nikita (La Femme Nikita)
1991 Loulou Graffiti
1991 L'Opération Corned-Beef
1992 Szkarłatny pilot (Kurenai no buta) (głos)
1993 Goście, goście (Les Visiteurs)
1993 La Vis
1993 Ucieczka od sprawiedliwości (Flight from Justice)
1994 Leon zawodowiec (Léon)
1995 Kiedy robię film - żyję (Faire un film pour moi c'est vivre)
1995 Francuski pocałunek (French Kiss)
1995-1996 Po tamtej stronie chmur (Al di la delle nuvole)
1995 Les Truffes
1996 Mission: Impossible
1996 Jaguar (Le Jaguar)
1997 Grób Roseanny (Roseanna's Grave)
1997 Jak kochają czarownice (Un Amour de sorciere)
1998 Goście, Goście II - korytarze czasu (Les Couloirs du Temps. Les Visiteurs II)
1998 Godzilla
1998 Ronin
2000 Purpurowe rzeki (Les Rivieres pourpres)
2001 Goście w Ameryce (Just Visiting)
2002 Wasabi - Hubert zawodowiec (Wasabi)
2002 Mężczyzna moich marzeń (Décalage horaire)
2002 Un jour dans la vie du cinéma français
2002 Rollerball
2003 Przyjaciel gangstera (Tais-toi)
2004 Purpurowe Rzeki II: Aniołowie Apokalipsy (Les Rivieres pourpres II - Les anges de l'apocalypse)
2004 Grunt to rodzinka (L'Enquete corse)
2004 Hotel Ruanda (Hotel Rwanda)
2005 Imperium wilków (L'Empire des loups)
2005 La Tigre e la neve
2006 Kod da Vinci (The Da Vinci Code)
2006 Różowa Pantera (The Pink Panther)
2006 Flyboys Bohaterska Eskadra (Flyboys)
2006 Wpuszczony w kanał (Flush Away)
2007 Margaret (Margaret)
2007 Les Grandes Occasions Film TV
2008 Cash
2009 The Pink Panther 2 zaplanowane
 
 

Zdjęcia:

 
 


Home  |  Celebrities  |  Gwiazdy  |  Aktorki  |  Aktorzy  |  Piosenkarki  |  Muzycy  |  Modelki  |  Modele  |  Linki


celebrities * gwiazdy * aktorki * zdjęcia * aktorzy * modelki * modele * piosenkarki * muzycy * sportowcy * biografie

>>>   www.Celebrities.gwiazdy.org - All Rights Reserved 2006   <<<

Katalog Stron SEO

BIG TOP Lista Stron Internetowych

pozycjonowanie



Super Serwis SMS - wszystko dla komórek

Super Serwis SMS - Najtańsze, Darmowe, Free


Pierwszy polski TOP Serwis SMS !!!

Pierwszy TOP Serwis Wszystko na SMSa ! Logo, Dzwonki, Polifonia, Tapety, Gry Java


xxxpasswords.pl

Hasła i Kody do Najlepszych Stron Erotycznych


TOP Lista Stron Internetowych !!!

Największa Top Lista Stron Internetowych !!!


**********
*****
*